Ultran kirjaesittely

 

 

Ystävyys Jumalan kanssa
Neale Donald Walsch

suom. Sirkka Salonen
Wsoy 2003
392 s.

 

 Kirja on jatkoa maailmaa valloittaneeseen sarjaan Keskusteluja Jumalan kanssa. Osalle kirjat ovat jo tuttuja, mutta vuoropuhelut käyvät aina vain mielenkiintoisemmiksi ja haastavammiksi. Kirjassa Walsch pistää kuitenkin myös itsensä täysin peliin, sillä totuus on yksi Jumalan painottamista teemoista. Muidenkin henkisten kirjojen kanssa sanoma yhtenee kaikkialla maailmassa. Tämän kirjan pitäisi kuulua joka kodin kirjahyllyyn, kouluihin, erikoistumisosaamisen kanssa työskenteleville ja ennen muuta myös papeille, jotka kipuilevat nytkin mm. homoteeman kanssa tai miten Israel huutaa tuskaansa maailmalle, joka ei ymmärrä maan sotimista ja kokee kaiken vain juutalaisten vainona edelleen. Sillä niin on, ettei ole olemassa oikeaa tai väärää, vain henkistä kasvua ilon tai tuskan kautta. Ihminen on luonut omat illuusionsa, muuttanut niiden mukaan Raamattua, luonut uusia lahjoja teemalla ”vain meidän kauttamme taivaaseen”. Ja kuitenkin: me olemme kaikki yhtä. Kukaan ei ole tarpeeton, ja Jumala väittää, ettei ole olemassa uhreja eikä roistoja. Ajattelu on sallittua, mutta mitkä ovat ajattelun vaikutukset, kun sekin on luomista.

Jumala on aina seuranamme, se käy kirjasta ilmi. Unohdamme tämän, käymme sotiamme, kipuilemme mustasukkaisuuksien, ns. rakkauksiemme, henkisten ja materialististen unelmiemme kanssa, kun voisimme päästä kaikesta yksinkertaisesti. Kaikista valoa ja ymmärrystä etsivistä voisi tulla uskon ja toivon sanansaattaja. Tarvitaan paljon Äiti Teresoja. Kaikki alkaa itsestä, mutta olemme unohtaneet paljon – meillä on ollut kaikki tieto jo syntyessämme maailmaan. Tunteaksemme Jumalan on vain tunnettava oma sielunsa, ollaksesi ystävä Jumalan kanssa, on oltava ystävä itsensä kanssa. Yksinkertaista, mutta eihän se niin mene!

Ajattelemme Jumalaa liian paljon, koska ajatuksissamme on vain aiempia ideoita Jumalasta, mieleen sisältyy menneisyys, ruumiiseen nykyisyys, sieluun tulevaisuus. Ja muistathan – niitä kymmentä käskyä ei ole olemassa.

Entä Isä Jumala? Jumala väittää, ettei hän ole mikään isä, vaan ystävä, Jeesus käytti oman aikansa sanontoja ja kieltä, hän ei keksinyt ideaa Jumalasta isänä. Patriarkaatti patriarkaalisine uskontoineen oli vakiintunut jo paljon ennen Jeesusta. Jumala ei myös ole Äitimme taivaassa, Jumalaa on turha personoida, Hän ei ole ihminen, olkoonkin, että jotkut kokisivat sen rukoillessaan helpommaksi. Ystävyys-teema pistää miettimään. Jumala rohkaisee humoristisestikin. On monta tapaa saada selville, ketkä ovat ystäviäsi, sillä ystävä on ihminen, jota voi käyttää hyväksi, muut ovat tuttavia. Jumala pyytää pyytämään ja vaatimaan ja jopa komentamaan. Ettäkö ihminen komentaisi Jumalaa! Ei sitä pysty edes kuvittelemaan. Ja siinä se koko pulma onkin. Tunne Jumala, luota Häneen, rakasta Jumalaa, ota vastaan Jumala. Käytä hyväksesi Jumalaa, auta Jumalaa, kiitä Jumalaa: paras tapa saavuttaa tuloksia. Voisimme todella ystävystyä jokaisen kanssa, eikä ystävälleen halua pahaa. Se, mitä haluat muiden tekevän itsellesi, tee se muille. Jumalan oppii tuntemaan olemalla aulis, haluttava nähdä Hänet siellä mistä löydät minut, ei sieltä, missä odotat löytäväsi minut, on tärkeä lausahdus Jumalan suusta. Vähän sama kuin ”Onks Viljoo näkyny? Kyllä, huomaa että Jumalalla on huumoria! On opittava tuntemaan Jumala uudelleen. Enemmistö uskoo Jumalaan, se ei aiheuta ongelmia, vaan käsitys Jumalasta. Eräs näistä on käsitys siitä, ettei Jumala haluaisi tuntea sinua, eivät uskalla edes kirjoittaa Jumalan nimeä, ettei olisi sopivaa lausua Jumalan nimeäkään ja silloin syyllistytte Jumalanpilkkaan. Jumala kuitenkin painottaa: Minä en lakkaa rakastamasta teitä, kutsuittepa minua Jehovaksi, Jahveksi, Jumalaksi, Allahiksi tai Charlieksi, koska olen se kuka olen, mikä olen ja missä olen.

Jopa monet uskonnot, jotka eivät kiistele Jumala-nimestä, opettavat taas, että muka liiallinen tiedon etsiminen Jumalasta on epäviisasta, ja suoranaista harhaoppisuutta on sanoa, että Jumala on todellakin puhutellut jotakuta. Samalla kun usko Jumalaan on välttämätön, käsitys Jumalasta nousee tärkeimmäksi. Mitkä ovat sinun käsityksesi Jumalasta,? Koko maailman usko ei toimi, jos käsitys Jumalasta sellaisena kuin Hän todellisuudessa on, tekee mahdottomaksi Jumalan tuntemisen. On lopetettava itsemme rankaisu, pelko ja syyllisyydentunne, koska ei ole olemassa rankaisuja, ei helvettiä, vain loputonta rakkautta. Tässä tohinassa voi jopa luopua kirkosta tunteakseen Jumalan, sillä kirkkokunnat opettavat Jumalasta, jota ei voi niiden mukaan tuntea ja jota et valitsisi Ystäväksi! Ystävähän ei rankaise. Ei ole poikkeamia, vain eri reittejä samaan päämäärään. Lopettaisiko tämä uskonsodat? Kyllä, jos kuuntelisimme, jos keskittyisimme. Tappamisella ei voi lopettaa tappamista. Olemme jo tämän nähneet, mutta mitä tekee ihminen – suunnittelee uusia aseita jonkun ajattelun tuloksena jne.

Kirjailija kysyy mitä tehdä, jotta hän unohtaisi tekonsa. Miten hän pystyisi unohtamaan menneisyytensä, teeskennellä, ettei millään ole väliä? Ja Jumala vastasi: koeta muuttaa tulevaisuutta. Pahinta mitä voi tehdä, on unohtaa menneisyys. Silloin unohdat kaiken, mitä se on antanut sinulle lahjaksi. Myönnä että teoillasi on väliä – päätä olla toistamatta käytös- tai ajattelumallejasi. Sen sijaan irtaudu menneisyydestä, ui uudelle rannalle. Edes ihanan menneisyyden omistavan eduksi ei ole pitää kiinni siitä (sitä kutsutaan laakereilla lepäämiseksi) koska mikään ei pysäytä kasvua nopeammin. Ei saa viipyillä epäonnistumisissa, on aloitettava mieluummin alusta. Kysy itseltäsi: Tämäkö olen? Esitä se ennen jokaista päätöstäsi ja sen jälkeen alkaen siitä, mitä puet yllesi siihen minkä työpaikan otat, alkaen siitä kenen kanssa avioidut vai avioidutko lainkaan. Se on avainkysymys, kun huomaat sortuneesi käyttäytymismalleihin, joista sanojesi mukaan haluat luopua. Älä ole, kuka kuvittelit olevasi, ole kuka toivot olevasi. Muodonmuutos on voimallinen. Alatte nähdä elämän uudella tavalla. Kaikki tapahtumat, ns. sattumat ja tilanteet muuttuvat tilaisuuksiksi tehdä sitä, mitä tulitte tänne tekemään. Jokainen teko on itsen määrittämistä.

Yksikään elämä ei ole mieletön eikä toivoton, pelko ja syyllisyys ovat ihmisen ainoat viholliset. Päättämällä vapautua pelosta ja syyllisyydestä vapauttaa itsensä. Jopa murhaaja voi muuttaa mieltään, samoin kuin raiskaaja luoda itsensä uudelleen tai lasten hyväksikäyttäjä voidaan pelastaa.

Syvällä sydämessä ja sielussa tehty päätös: minä en ole tämä, pätee kaikkiin, sillä ei ole anteeksiantamatonta rikosta. Jopa ankarimmat uskonnot opettavat anteeksiantoa. Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että tämä on tie, että on polku. Tilaisuus sovitukseen tulee automaattisesti siinä, mitä kutsutaan kuolemaksi. Saa elää läpi jokaisen elämän hetken myös muiden näkökulmasta ikään kuin olisivat tuo toinen ihminen ja he tulevat tietämään, että ovatkin se toinen, koska me kaikki olemme yhtä. Tuolloin se ei enää ole käsite, vaan kokemus.

Jumala ei ole kiinnostunut hyvityksestä, hän on kiinnostunut kasvustamme. Ei ole koston Jumalaa.

Eli teloittaessamme jonkun kostamme, ja teloitettu pääsee kokemustensa lähteelle. Hän saa rakkautta, tilaisuuden. Kun lakataan tuomitsemasta toisia = itseä, niin aloitettaisiinko itsestä, ja pistettäisiin teoria käytäntöön! Maailma muuttuisi, heti.

Tämä Jumalan sanoma on kuin dekkari. Kirja on haaste, se sisältää vaikeata tekstiä, koska on aina vaikea kohdata totuus. Hiljalleen kirjan lataus voimistuu, tulee esiin yhä vaikeampia tasoja ymmärtää kaikki. Mutta kun avaa sivun, ei voi lopettaa, sillä kas, Jumala on keksinyt psykologian ja saa lukijan lukemaan ja pohtimaan, menemään itseensä. ”Tarttis tehdä jotakin” saa uudet ulottuvuudet.

Tämän vuoksi rukoilen, että joku tv-maailman guruista ottaisi käsittelyyn tämänkaltaiset kirjat ja tekisi taatusti kaikkia kiinnostavan sarjan kirjan kysymyksistä. Olisi mielenkiintoista nähdä ja kuunnella, tulisi sydämeen todellisia kuumia aaltoja ja hiljalleen sydämet avautuisivat. Uskaltaisimme olla sitä, miksi Jumala meidät loi. Olisiko kustantaja kiinnostunut?(Mitä mainosta) Saisimmeko nähdä kirjailijan, ja muut Suomen kirjailijat, jotka näissä aiheissa tuovat sanomaa maailmalle? Kuka pappi uskaltaisi tulla julistamaan Jumalan tosi sanomaa, pohtimaan luomiamme illuusioita Jumalasta tai elämästä ilman Jumalaa -kyllä, ateistitkin saavat toivomansa vastauksen kirjan sivuilta . Maailma on täynnä enkeleitä. Tuokaa kansan nähtäväksi Walsch, Vesa Vuorinen, ruotsalainen Anna Berg ym., niin huomaamme, miten totta on Jumalan väite siitä, miten kaikki näkemämme ja kuulemamme uppoutuvat meihin. Niin hyvässä kuin pahassa! Uskallammeko kohdata itsemme ja Jumalan? Jumala on ylin ystävämme. Keskustele Hänen kanssaan.

Onko meillä edes varaa jättää käyttämättä tämä keino!

 

 

Aloitussivulle