Ultran kirja-arviointi

 

Yrttien ylivoimaa
- lumoava lumme ja 143 muuta hoitavaa yrttiä

Hannu Piekkola
 
496 s.
Kustantaja Hereticum, 2012
39 eAikaisemmin ei yksien kansien välissä ole ollut tällä tavoin käsiteltynä näin monenlaista tietoa hoitavien kasvien ominaisuuksista. Hannu Piekkola on koonnut valtavan määrän osittain uudenlaistakin informaatiota tähän hyvän kokoiseen ja hyvin toimitettuun teokseen. Mukana on useiden eri kulttuurien yrttitietoutta eri aikakausilta. Kalevalainen, itämainen ja länsimainen luonnonlääkintä yhdistyy astrologisiin sykleihin, tähtimerkkeihin, alkuaineluokitteluun, mineralogiaan jne. Eikä kirja tarjoa pelkästään yrttitietoutta, vaan eri kulttuurien ja hoitotapojen muutakin opastusta. Alkuaineita vastaavat yrtit kuvataan niiden kiderakenteiden avulla. Näistä kaikista kirjassa on tarkat ja monipuoliset selvitykset taulukoineen ja kirjallisuusviitteineen. Mielenkiintoista yleistietoutta on yli sadan sivun verran, ja sen jälkeen yksittäisten kasvien esittelyt.
    Tekijän apuna on ollut hänen puolisonsa, meedio Harriet Piekkola intuitiivisen tiedon lähteenä sekä astrologi Jukka Viertomanner, joka on esitellyt mm. eri kulttuurien astrologisia yhteyksiä.
    Jokaisen tähtimerkin kymmenkunta omaa yrttiä kuvataan kirjassa monipuolisesti niiden taustoihin ja rohtokäyttöön keskittyen. Kunkin kasvin kohdalla kerrotaan myös sen välittämä henkis-energeettinen tietous. Ja koska kirjan yrttien joukossa on monia vaarallisen myrkyllisiä lajeja, niihin on liitetty asianmukaiset varoitukset.
    Kunkin kasvin nimen yhteyteen on kiteytetty sen sisältämä intuitiivinen tieto tiivistetyssä, muistia tukevassa muodossa. Satunnaisesti valittuina esimerkkeinä: Ukonhattu – rohkea viikinki, Suovehka – Joukahaisen sisäinen tuli, Puna-apila – vapaus valita, Pellava – niittyjen sulo, Humala – elävöittäjä, Mäkikuisma – seikkailumieli, Suopursu – tunteiden myrskyt, Koivu – kyky aistia. Tekstissä nämä olemukset ja tuntemukset selvitetään tarkemmin.
    Kokonaisuuden laajuuden tiliin voi lukea sen pienen häiriötekijän, että joissakin yleisesittelyjen kohdissa lauseet tuntuvat olevan yhteydestään irrallisia ja niiden alkuperä jää hiukan epäselväksi.
    Ehdottomasti tämä teos on tervetullut uutuus niille, jotka ovat tosissaan kiinnostuneita luonnonlääkinnästä ja ihmisen hyvinvoinnin energeettisistä puolista. ”Maapallo on suuri puutarha ja me olemme sen puutarhureita.”
 

Heikki Juutilainen


 

 

 

Aloitussivulle