Ultran kirja-arvostelu

 

 

 

Vallankumouksellinen psykologia
Samael Aun Weor

Ageac 2008, 75 s.
10 e

 

Samael Aun Weorin 1975 kirjoitettu ja vasta nyt suomeksi ilmestynyt kirja Vallankumouksellinen psykologia tarkastelee ihmisen psykologiaa esoteerisesta ja henkisestä näkökulmasta katsottuna. Kirjassa korostetaan itseanalyysiä ja kehitystä egokuoleman avulla, mikä käytännössä tarkoittaa psyyken puhdistamista kaikista niistä ei-toivotuista elementeistä, jotka estävät tietoisuuden kasvamista.

Moniin pieniin kappaleisiin jaetussa teoksessa käsitellään mm. mekaanisia tiedostamattomia toimintoja, haitallisia mielen tiloja, negatiivisia ajatuksia, egon moninaisuutta sekä näiden haittavaikutuksia jokapäiväisessä elämässä. Loppuosassa paneudutaan niihin menetelmiin, joiden avulla näistä niin kutsutun alemman psyykeen kahleista voi vapautua.

Tavallisista psykologisista teoksista poiketen Vallankumouksellisessa psykologiassa aihetta lähestytään yksinkertaisella ja helppolukuisella kielellä, jota myös vähemmän esoteriaan ja henkiseen kirjallisuuteen tutustuneen on vaivatonta seurata. Monista eri uskonnoista, perinteistä ja legendoista tulevien käsitteiden käyttö antaa ilmeikkään vivahteen muuten aika raskaalle aiheelle.

Kirjailijan korkea tietämys niin itämaisista kuin länsimaisistakin uskonnoista ja perinteistä on harvinaisen tasokas, ja lisää uuden elementin aiheeseen. Kokonaisuudessaan Vallankumouksellinen psykologia on lyhyt mutta tiivis paketti, joka poikkeaa valtavirtapsykologiasta kuten myös monista yleisesti hyväksytyistä tavoista lähestyä henkistä polkua. Kirjailijan radikaaliltakin vaikuttava kerrontatapa saattaa kuitenkin sävähdyttää herkempää lukijaa, joten aivan kevyintä kaartia tämä teos ei olemukseltaan edusta. Sen sijaan käytännöllistä opastusta kaipaavalle henkisen polun kulkijalle tämä teos antaa hyödyllisiä vinkkejä itsetutkiskeluun.

Heidi Keski-Orvola

 

 

Aloitussivulle