Ultran kirja-arviointi

 

 

Vaiheessa
- Elämä henkisenä harjoituksena
Mili Kaikkonen

Basam Books 2015
136  s.

(23 e)  Tarjous 14 €

 

 

Lukiessani Mili Kaikkosen kirjaa koin riemua siitä, että nyt on osuttu napakymppiin. Mili kerta kaikkiaan pistää lukijan selkä seinää vasten. Jokaisen olisi luettava tämä vapauttava ja syvää, hiljaista huumoria sisältävä kirja ihmisyydestä. Mili on pistänyt itsensä alttiiksi ja nieleskellen joudumme toteamaan sen, että emme todellakaan ole aina onnistujia emmekä Jumalan kaltaisia eikä meitä voi talutella pidemmälle kuin mihin tässä elämässä olemme edenneet. Paljon on oppimatta, mutta ollaan armollisia itsellemme ja toisillemme.

Mili tunnetaan ja tiedetään intuitiivisena näkijänä, henkisen kasvun ohjaajana, luennoitsijana ja radiojuontajana. Mili on liikkuvainen, hän asuu Helsingissä mutta työskentelee myös Lontoossa ja muuallakin maailmassa, joten kokemuskenttää on ja tulee.

Vaikka aina olemme eläneet suorituskeskeisessä maailmassa - kiireitä oli aikoinaan torppareilla ja naurismaan perkaajilla - mutta ihmiset jollain lailla ovat kuitenkin olleet eri tavoin ajan armoilla kuin tänä aikana. Luolaihmisen tavoitteena oli kaapata mammutteja, metsästää vatsa kurnien. Mutta aina on ihminen jonottanut kylien ja kaupunkien keskustoissa jonkin ihmelääkkeen tai kuuluisan ihmisen edessä nähdäkseen edes vilauksen.

Ajan saatossa olemme tulleet ahneiksi ollaksemme parempia, tietääksemme enemmän kuin muut ja tätä mm. työelämässä vaaditaankin. Uteliaina ja ”edistyneinä” pidämme itseämme valovoimaisina ja kaikkitietävinä, kunnes jokin asia alkaa häiritä. Hieno asia, jos tämän huomaa itse, mutta maailma tasoittaa luulomme. On hyvä ottaa asioista selkoa, käydä kurssilla jos tuntee siihen vetoa ja saa siitä myös jotain sydämeensä, muta aika usein tulee niitä pettymyksiä, missä iva astuu kuvioihin.

Ystävät ovat sitä varten, että heidän kanssaan voi (toivottavasti) olla oma itsensä, antaa tunteiden purkautua, nauraa tai itkeä ja olemme taas maan päällä, tavoittelemme totuutta. Koetamme toipua juuri siitä, etteivät kaikki ymmärrä, eivätkä kaikki halua edes aina tietää mistään henkisestä. Nämä ihmiset elävät elämäänsä ja elävät hetkissään samalla kun henkisesti ahne on huomaavinaan yhtä sun toista. Miten joku voi olla niin, ettei ole innostunut samoista asioista kuin itse olemme? Kaikki ovat kuitenkin juuri sillä valitulla polullaan, elävät ja oppivat omaa tahtiaan ilman, että pitää meditoida tai muuta vastaavaa…

Monikin on kertonut minulle meditoivansa aamuisin tiettyyn aikaan, ja henkisyytemme korkeuksissa ollessamme se puhelinkin voi soida juuri silloin, kun ei olisi tarvis ja henkinen kupla särkyy. Soittaja itkee ja huutaa tuskaansa, ja siinähän sitä meditointia jo olikin aamun tarpeiksi: kuunnella toista ihmistä, lohduttaa häntä tai vain olla hiljaa ja ynähdellä, silti täysin läsnä olevana, sillä jos ei ole sitä, soittaja hoksaa, ettei toinen olekaan tarkkaavainen soittajan tuskassa vaan leijailee niissä omissa henkisissä maailmoissaan.

Toisinaan on täyttä työtä olla sanomatta mitään kiinnostuksensa kohteista, mutta useimmiten henkinen etsijä kysyykin toivomaamme asiaa ja siitä se keskustelu alkaakin. Emme voi valikoida, luokitella sitä mistä haluaisimme puhua, on vain elettävä. Ja joskus on hyvä vain olla, olla ja olla miettimättä mitään ja antaa ajan – tai enkeleiden - hoitaa asioita ja äkkiä huomaa, että hei, asiathan menivätkin aivan hyvin. Turhaan murehdimme. Tämä on elämää. Kärsivällisyys joutuu koetukselle elämässä monta kertaa, mutta kun hyväksyy tämän ja muistaa kiittää aivan tyhjänpäiväisiltä tuntuvista asioista, elämä helpottuu.

Kun pysähdymme henkisestä laukkaamisestamme toteamme, että ikävilläkin yhteentörmäyksillä on se kätketty siunauksensa. Kun jokin ei mene oman mielen mukaan luulee, että Jumala on kääntänyt selkänsä. Eihän se niin mene, ja Jumalalla on omat kurssituksensa pistääkseen meitä ruotuun, jotta oppisimme jotakin oleellista.

Totta on sekin, että muutamat henkiseksi itseään kutsuvat – opettajat, oppaat ja auttajat - ovat rakentaneet itselleen imagon, jota on suojeltava kynnet verillä. Vaaditaan herkkinä ihmisinä erikoiskohtelua, etteivät vain huonot energiat saastuta heitä. Sodankäynti on tietyin tavoin henkiselläkin alueella olemassa, mutta Mili painottaa aivan oikein, että jokainen huolehtikoon omasta henkisestä sodastaan ja tehköön sen, mihin pystyy.

Mili opettaa lukijaa rakkaudella ja vilpittömyydellä. Tämä kirja kuuluisi joka kotiin ja kirjastoihin. Sen sanat sopivat jokaisen ymmärrettäviksi. Elämä on prosessi - se on täynnä rooleja, näkijöitä, täydellisyyden tavoittelua mutta myös sielunpimennyksiä, tunteita, rukousta, johdatusta ja varjoja.

Kiitos kirjasta, Mili!
 

Tuula Pelttari

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Suorituskeskeisessä maailmassa henkisestä kasvusta on tullut tavoitehakuista. Intuitiivisen konsultin Mili Kaikkosen maanläheinen kuvaus Vaiheessa tarjoaa tuoreita, henkilökohtaisia näkökulmia moderniin henkisyyteen ja itsensä kehittämiseen. Kirjailija avaa rehellisesti oman polkunsa vaiheita ja purkaa myyttiä täydellisestä henkisestä ihmisestä. 

Teos perustuu kirjailijan henkilökohtaisiin kokemuksiin ja yli kymmenvuotiseen intuitiivisen näkijän työuraan. Kirjailija tarttuu lempeästi mutta kriittisesti aiheeseensa ja muistuttaa, että olemme kaikki eläviä, tuntevia olentoja, jotka myös erehtyvät. Kirjan kantavana teemana ovat sekä jaettu ihmisyyden kokemus että elämän arvo parhaana henkisenä harjoituksena - elämä on keskeneräistä, epävarmaa ja kuitenkin kaunista, valmista ja elettäväksi tarkoitettua. 

Mili Kaikkonen on intuitiivinen konsultti, radiojuontaja ja luennoitsija, jolla on yli kymmenvuotinen kokemus henkisen kasvun ohjauksesta ja inhimillisenä peilinä toimimisesta. Hänellä on takanaan myös management-ura hyväntekeväisyysjärjestöissä Kaakkois-Aasiassa ja Isossa-Britanniassa. Mili asuu Helsingissä ja työskentelee säännöllisesti myös Lontoossa, Tallinnassa ja muualla maailmassa.

 

 

Aloitussivulle