Ultran kirja-arvostelu 

Jennie Brand-Miller, Kaye Foster-Powell, Stephen Colagiuri
Uusi glukoosivallankumous

Suom. Tuulikki Valta
Wsoy, 384 sivua

(20,00) Tarjous 15 e

 

On ilmestynyt terveyskirja, jota huoletta voi kutsua toiseksi raamatuksi. Luulisi ,että terveystieto on uuvuttavaa ja pitkäveteistä, mutta jouduin muuttamaan asennettani. Nyt avautunut uusi tieto tutkimusmenetelmineen onnistuu kaivautumaan lukijan aivoihin uskomattomalla tavalla. Olen huomannut tiedepiireissä kuohuvan, ja keittokirjat taitavat mennä uusiksi samaten kuin kulutustottumuksetkin.

Kirjan tekijöistä maisteri Jennie Brand-Miller toimii ravitsemustieteen professorina Australian Sydneyssä. Jennien 12 tutkijan ryhmä tutkii hiilihydraatteja ja niihin liittyviä kysymyksiä, ruokavaliota ja diabetesta, elintarvikkeiden glykeemistä indeksiä, insuliiniresistenssiä, laktoosi-intoleranssia ja olikosakkarideja imeväisten ravitsemuksessa. Ravitsemuksen ja evoluution suhde on aina kiinnostanut häntä.

Kaye Foster-Powell on laillistettu ravitsemusterapeutti Sydneyssä. Hän on tutkinut elintarvikkeiden glykeemistä indeksiä ja sen käytön sovellutuksia. Apulaisprofessori Stephen Colagiuri taas on erään sairaalan diabeteskeskuksen johtaja. Hän tutkii sisäeritystä, aineenvaihduntaa ja diabeteksen hoitoa. Nimi Lisa Linner mainitaan myös, hänen kohteenaan on ruokahuolto ja kasviskeittokirjan laatija.

Kirja on jaettu neljään osaan. Ensimmäinen kertoo, mikä on vikana nykyruokavaliossa ja miksi tarvitsemme hiilihydraatteja, kerrotaan tosiasioita glykeemisestä indeksistä ja kerrotaan vastauksia yleisimmin esitettäviin kysymyksiin. GI eli glykeeminen indeksi on terveysalan läpimurto, joka mullistaa ruokavaliotiedot ja elämäntapavalinnat. GI:tä on tutkittu vuodesta 1996, ja nyt kirja esittelee tuoreimmat tiedot. GI on hiilihydraattien mittari, joka ilmaisee, missä määrin eri ruoka-aineiden sisältämät hiilihydraatit kohottavat veren glukoosipitoisuutta. Aiemmin GI:n uskottiin olevan tärkeä vain diabeetikoille, nyt se koskee kaikkia terveydestään kiinnostuneita. Moni tietää veren sokeritasoista ja siitä, miten se nousee ja laskee päivittäin, mutta suurin osa nykyisestä painetusta tiedosta on kuitenkin virheellistä.

Diabeetikot saavat kuitenkin uuden elämän vapautuen usein suorastaan haitallisista ruokavaliorajoituksista, joita myös on ollut vaikea noudattaa. Tuttua on minullekin ollut se, että verenglukoosini pysyy korkeana, vaikka olen noudattanut ohjeita. Nyt olen sekaisin onnesta luettuani joka sanan tästä kirjasta.

Lihavuus ja laihduttajat ovat ikuinen teema, ja jo päällekäyvässä syyttelyssä aiheutetaan stressiä ihmispoloille, jotka eivät sovi raameihin. Mutta nyt onkin kyse hiilihydraateista, jotka pitävät sen näläntunteen kurissa ja veren insuliinitason mahdollisimman alhaisena edistäen samalla rasvan palamista. Ikääntymiseenkin liittyvä painonnousu voidaan estää. Samalla pohditaan proteiiniruokavaliota ja Välimeren alueen ruokavalioita.

Kirjassa ei ole unohdettu myöskään urheilua eikä urheiluun liittyviä tärkeitä kysymyksiä. Nyt ”taviksetkin” pystyvät hyötymään näistä tiedoista.

Juuri tänä aamuna uutisoitiin, miten monella raskaana olevalla on jo diabetes. Kirja porautuu näihin ongelmiin unohtamatta lastenkaan ruokavaliota. Keliakiasta kärsiville on myös tiedossa iloisia uutisia. Munasarjojen monirakkulataudin eli hedelmällisyyshäiriön kytköksestä insuliiniresistenssiin on räjäyttävää tietoa.

Kirjaa pitäisi nyt lukea kuin aapista joka koulussa ja työterveyshuollossa, sairaaloissa ja neuvoloissa sekä sosiaalitoimessa. Ja siellä eduskunnassa myös. Miksi terveellisen ruoan pitää olla kallista? Joka tapauksessa kirjan pitäisi kuulua kodin keittiötarvikkeiden ensihankintoihin. Eittämättä näin tulee käymäänkin. Eivät vain pelkät katot romahtele nykyisin, ihminen on romahduspisteessä elintapojensa vuoksi.

Jos haluaa tietoa tuoreimmista tutkimuksista GI:stä, tietoa glykeemisestä rasitteesta, uusinta uutta sydänsairauksista ja veren glukoosipitoisuudesta, uusimmista tutkimuksista siitä, miten GI ja diabetes, myös lasten 1-tyypin diabetes, liittyvät yhteen / jos haluat katsastaa tehtyjä tutkimuksia GI:stä ja syövästä, raskausajan painonnoususta ja gestaatiodiabeteksestä sekä tosiasioita proteiinipitoisista ruokavalioista ja äskettäin testattujen tuotteiden (kuten proteiinipatukoiden), gluteenittomien elintarvikkeiden ja monien ruoka-aineiden GI-arvoista, kirja antaa  vastauksia, josta et edes haluaisi tietää, mutta jotka on tiedettävä, jos meinaa jatkaa elämistä.

Kaiken tämän lisäksi kirja sisältää kertomuksia tosielämästä, kun GI on astunut kuvioihin.

Pelkästään GI-arvoista kiinnostunut löytää laajan ja suppean ruoka-aineryhmittelyn, ja nämä taulukot on perusteellisesti korjattu aikaisemmista tutkimustuloksista. Taulukot sisältävät leivät, hedelmät jne. Paitsi GI-arvoa, saa tiedon hiilihydraattien määrän annosta kohti koskien glykeemistä rasitetta. Taulukoihin on lisätty joitakin ruoka-aineita (liha, kala, juusto, parsakaali, avokado jne.) joista on esitetty paljon kysymyksiä. Nämä ruoka-aineethan eivät nimittäin sisällä hiilihydraatteja, eivätkä siten aiheuta glykeemistä rasitetta. Taulukko on täydellisin koskaan esitetty. Suomessa ei tosin ole kaikkia niitä elintarvikkeita, joita luetteloissa on, mutta sekin asia korjaantuu ajan kanssa.

Uskomatonta kyllä, uskomattominta on GI-jujun helppo omaksuminen ja ilontunne, että toivoa on, kun välillä kirjaa lukiessa jo tunsi heiluvansa haudan partaalla. Mikään terveyskirja ei ole vaikuttanut minuun kuten tämä. Se selkeytti ihan kaiken. Sitä paitsi  koin riemua todetessani omien itsepäisten kokeilujeni olevankin oikeilla teillä. Mitä lukija vain keksii, sille löytyy selitys – usein se pelottavakin. Kirja ei estä  herkuttelemasta, päinvastoin ymmärretään, että o n turha vaatia dieettejä, joiden aikana ihmispolo koko ajan vain muistaa, mitä kaikkea ei saisi syödä koskaan loppuelämänsä aikana, ja kun tämä dieetti on ohi, niin voinhan höllentää hiukan vaatimuksista: ollaankin taas alussa. Kaikki vaikuttaa kaikkeen, mutta ensimmäisen kerran menin herkkupöydän ohi kahvilassa muistamatta pysähtyä syömään silmilläni esille pantuja leivonnaisia. Olin ihan ihmeissäni ystävättäreni kehuessa mimmoinen herkkulasti olisi ollut tarjolla. Uskon, että tämä on olennaisin ja tärkein muutos. Jotakin on mennyt perusteellisesti perille. Kun on oikea ruokavalio, itse valittu ja tiedostettu, se ”väärien” asioiden haikailu vähenee itsestään, kuten painokin. Kun annetaan tarpeeksi vaihtoehtoja, mikään ei tunnu kamalalta. Ensiavuksi kirjassa on myös ihania reseptejä, joita lukiessa huokailee innosta. Voinko todella syödä näin monipuolisesti eikä herkutteluakaan ole kielletty!  Emme jää mistään paitsi. Paitsi sitä näläntunnetta, joka ei enää kiusaa.

En malta olla kertomatta kirjaan läheisesti liittyvää juttua. Etsin epätoivoisesti lähimarketistani spelttijauhoja ja määrätynlaista juustoa, mutta eihän pienellä maaseutupaikkakunnalla kaikkea ollut tarjolla. Ystävällinen myyjä kysyi, mitä etsin. Selostin GI:n saloja, ja ilokseni myyjä supatti minulle: ” Mutta kun ei uskalla puhua tästä ihmisille, ne pitää ihan hulluna! Mäkin olen innoissani asiasta ja joutuu melkein katsomaan ympärilleen, kun tutkii tuoteselosteita. Onpa helpottavaa, kun sinäkin olet tietoinen.” Itsestään huolehtiminen taitaa olla aika pelottava asia? Ettei ihan mene valtavirtoja vastaan. Saa vielä jonkun muun erilaisen dieetin lumoissa kulkevan  luimistelut osakseen.

Niinpä niin. Miten olisi, jos pistettäisiin se GI-merkki tarpeeksi isolla elintarvikkeen suojapakkaukseen?  Ja muutenkin ne tuoteselosteiden salat isommalla präntillä esille, ettei tarvitse raahata suurennuslasia mukanaan.

Tuula Pelttari


 

Kustantajan esittely: 

 

Brand-Miller, Jennie - Foster-Powell, Kaye:

Uusi glukoosivallankumous

Miksi aterian jälkeen koettu hyvä olo vaihtuu äkkiä väsymykseksi? Miksi ruoan tuoma puhti häviää – ja nälkä yllättää pian uudelleen? Ja miksi hitaat hiilihydraatit taas pitävät näläntunteen kurissa?

Glukoosin merkitys ruokavaliossamme on ravintotutkijoiden kuumimpia tutkimusaiheita. Tavallisesti puhumme "verensokerin" tasosta, mutta täsmällisemmin kyse on veren glukoosipitoisuuden vaihteluista. Vähitellen glukoosia luovuttavat hitaat hiilihydraatit ovat elimistölle paljon suotuisampia kuin nopeat hiilihydraatit, jotka nostavat glukoositason hetkessä liian korkealle.

Hiilihydraattien laatua mitataan niin sanotulla glykeemisellä indeksillä (GI), jonka avulla jokainen voi muokata ruokavaliotaan terveellisemmäksi. Uusi glukoosivallankumous opastaa lisäämään oikeantyyppisiä hiilihydraatteja GI-arvojen avulla ja vähentämään haitallisia, nopeita hiilihydraatteja. Kirja sisältää myös 1 500 eri elintarvikkeen ja seka-aterian GI-arvot ja 50 ruoka-ohjetta päivän eri aterioiksi.

Nykyisen tiedon valossa glykeemisen indeksin käyttö on merkittävä apuneuvo

• laihduttajille
• tasapainoiseen ruokavalioon pyrkiville
• sekä 1- että 2-tyyppien diabeetikoille
• huippu-urheilijoille
• metabolista oireyhtymää sairastaville
• sydänvaivoista kärsiville

ja kaikille niille, jotka haluavat ehkäistä mainittuja vaivoja ja kohentaa yleistä terveydentilaansa.

Suomentaja: Valta, Tuulikki

1. painos • Kovakantinen • Kirjastoluokka: 5934 • ISBN: 951-0-27969-2

 

 


Aloitussivulle