Ultran kirja-arvostelu


 

 

UFORAPORTTI 13

Toim. Tapani Koivula
Suomen Ufotutkijat ry

 

Vuosi vaihtui jälleen kerran ja uusin Uforaportti singahti painosta ulos lähes samaan aikaan kun raketit paukkuivat taivaalla. Järjestysnumeroltaan opus on maaginen 13. Tämä taikauskoisten suosima luku ei kuitenkaan millään lailla häirinnyt tieteellisyyteen pyrkivien Suomen Ufotutkijoiden julkaisupolitiikkaa. Päinvastoin. Kun sivumääräkin on kasvanut edelliseen lähes viidenneksellä, voidaan puhua muhkeasta lukupaketista.

Tällä kertaa kyseessä ovat vuoteen 2005 mennessä tehdyt havainnot. Kaikkiaan raportoituja tapauksia oli 73 kappaletta, joten kasvua edellisvuodesta on tässäkin kohtaa. Näistä kiinnostavimpia ovat Suomen viranomaisten paljastamat ufovideot. Näitä kuvattiin infrapunavideoille vuosina 2003 ja 2005. Lupa näiden julkistamiseen saatiin vuonna 2006 ja pieni pätkä on nähtävillä Suomen ufotutkijoiden nettisivuilla.

Poliittis-historiallisen näkökulmansa vuoksi seuraava tarina nousi omaan kärkikastiini.
Virolainen Tunne Kelam oli alkujaan ufotutkija, mutta hänen tiensä on kulkenut yhä ylemmäs aivan maansa poliittisen eliittiin asti. Väliin mahtuu Neuvosto-Eestin aikaisia poliittisia vainoja KGB: taholta ja muutakin ajalle ominaista "jäynää" Siperiaan karkottamisineen. Samaan mankeliin joutui muutama muukin maanmies. Kyseessä on mainio tragikoominen muistelo menneiltä ajoilta, jolloin toisinajattelijana toimiminen Baltiassa ei ollut mitään marjanpoimintaa tai kevyttä puuhastelua. 

Heti perään aikoinaan Ruotsiin paennut arkipäivän sankari Kelam kertoo omia ajatuksiaan Ufojen vaikutuksesta maailmankuvaamme. Artikkeli on julkaistu Vimana vuosikirjassa vuonna 1978, mutta on ytimeltään edelleen yllättävän ajankohtainen. Ja tuskin kaikilla lukijoilla on ko. alkuperäisnidettä kirjahyllyssään, vai onko?
Tavallista runsaampi valokuvitus piristää yleisilmettä niinikään. Ja kuinka muuten voisi ollakaan, kun juttujen aiheina ovat Valokuvauksen lopputyö ufotutkimuksesta ja Lentävät lautaset - muotoilunäyttely, jossa havainnoidaan lautasmallien ja yleisen designin variaatioita 1940-luvulta 1990-luvulle. 

Tuorehko uutinen kertoo, että naapurimaassamme Ruotsissa tapahtuu outoja. Sikäläiselle ufoarkistolle myönnettiin 10 000 € summa mm. arkistohyllyjen ostoon uuteen toimipaikkaansa. Hannuhanhet ovat siis suosiossa myös ufologian alalla, mutta siitä huolimatta lämpimät onnittelut lahden toiselle puolelle. Ja paperit vetämään myös täällä Suomessa ja nopeasti.

Kaiken kaikkiaan kirjanen näyttää ja maistuu hyvältä. Edelleen parantunut taittoasu yhdessä vt. pj. Tapani Koivulan ja avustajien vuosien varrella kerätyn ammattitaidon kera nostavat lautaspaketin jälleen kerran jokaisen tieteellisestä ufotutkimuksesta, tavallisten ihmisten ufokokemuksista ja rajatiedosta kiinnostuneen hankintalistalle.