Ultran kirja-arviointi

 

 

Uni tuntee sinut – Unet voimaantumisen ja ammatillisen ohjauksen välineenä
Anne Lindholm-Kärki

264 s.
Kustantaja Basam Books Oy, 2012

 

 

Onpa Anne Lindholm-Kärki kirjoittanut todella monitasoisen ja monipuolisen oppaan unien kiehtovaan maailmaan. Ja nyt kun se on ilmestynyt, huomaa että juuri tällainen teos on puuttunutkin tältä alueelta.
    Unet muistuttavat meitä sisäisestä olemuksestamme ja viisaudestamme, siitä mitä todella olemme. Ne toimivat henkisen voimautumisen välineinä. Kirjan lukuisat tyypilliset esimerkkiunet ja niiden tutkiminen avaavat tietä sisäisen opettajan luo. Tuon tien kulkemista kirkastaa mm. unien arkkityyppeihin tutustuminen. Kirjoittaja suorastaan taluttaa nämä sisäiset oppaat avuksemme selkeyttäen sekä niiden valo- ja varjopuoliin liittyvää tietoa.
    Kirja on jaettu kahteen osaan. Ensimmäinen osa opastaa kuinka eri tavoin voi luoda yhteyttä omaan tiedostamattomaansa, miten unet auttavat eheytymisessä, ydinluovuuden ja sisäisen voiman löytämisessä. Uni on meissä oleva tietäjä ja opastaja, joka johdattaa meitä olemaan se, mikä sisimmässämme olemme.
    Kirjan jälkimmäinen osa on tarkoitettu oppaaksi uniohjaajille, niille jotka haluavat auttaa kanssaihmisiä oivaltamaan meissä olevaa syvätietoa. Ammattimainen unien tutkiminen voi tapahtua yksilöohjauksessa tai ryhmissä, mutta ohjaajien menetelmiin perehtyminen auttaa myös omien unien selvittelyssä. Jokainen on omien uniensa paras tuntija, silti aiheeseen syvästi perehtyneen ammattilaisen ohjauksessa uniinsa pääsee paljon syvemmälle ja voi helpommin avata omaa symboliikkaansa.
    Teos ei tarjoa pelkästään psykologista lähestymistapaa uniin, vaan se huomioi myös henkiset tasot ja sielullisen olemuspuolemme. Unityöskentelystä tulee syvällinen henkinen kasvuprosessi. Tulkintaopastuksen lisäksi kirja tarjoaa monia käytännön ohjeita unien muistamiseen, käsittelyyn ja kokonaisvaltaiseen työstämiseen.
    Kirjoittaja Anne Lindholm-Kärki on psykoterapeutti, uniohjaaja ja -kouluttaja, joka on luonut rekisteröidyn Uniohjaaja-koulutuksen.
    Vaikka kirja on kirjoitettu alaansa perehtyneen tutkijan johdonmukaisella otteella, se ei missään tapauksessa ole vaikeaselkoista tieteellistä tekstiä, vaan miellyttävän selkeää ja ymmärrettävää lukea.
    Tämän kirjan suuruus on sen vilpittömässä tavoitteessa pyrkiä poistamaan epäaitouksia ja auttaa toteuttamaan todellista minuuttamme.


Heikki Juutilainen

 

Aloitussivulle