Ultran kirja-arviointi

 

 

 

Unelmien ekokylät – Kurkistuksia suomalaiseen ekoyhteisöasumiseen

Kirsi Haapamatti ja Suvi Elo

228 s.
Kustantaja Basam Books Oy, 2015

(32 e) Tarjous 19 e

 

Hieno kuvitus!

Ekoyhteisöistä on silloin tällöin näkynyt juttua lehdissä, mutta kovin aitoa käsitystä niistä ei ole saanut eikä julkisuus ole aina kohdellut vaihtoehtoista elämäntapaa tasapuolisesti. Yhteisöasuminen on saanut ikään kuin jotakin piilottelevan leiman ja synnyttänyt ennakkoluuloja. Ekokyliä ei kuitenkaan sovi yleistää sisäänpäin kääntyneiksi. Toisaalta onhan kyse ihmisten kodeista ja yksityiselämästä, joka ei julkisuuteen kuulukaan.

Freelance-toimittaja Kirsi Haapamatti ja valokuvaaja Suvi Elo ovat koonneet yksiin kansiin värikkään ja monipuolisen kokonaisuuden ekokylä-ideasta ja sen vaatimuksista yleensä sekä kahdeksasta suomalaisesta ekokylästä erikseen, niiden elämästä ja asukkaiden elämänvalinnoista ja kokemuksista. Myös vanhusten yhteisöasuminen nousee tässä yhteydessä aivan uudella tavalla esille ekokylien väen ikääntyessä ja yhteiskunnan turvaverkkojen ohetessa.

Kirja antaa hyödyllistä tietoa asuinyhteisön perustamista suunnitteleville. Vaikka ekokylät sijaitsevatkin pääasiassa maaseudulla peltoineen ja viljelypalstoineen, kaikki yhteisöt eivät ole eko- tai kylä-tyyppisiä. Yhteisöjen omaisuuden ja talouden hoitotapoja sekä toiminnan käytännön järjestämistä käsitellään monelta kantilta. Yhteiskunnan byrokratia on usein hankaloittamassa prosessia. Ekokyliin asukkaaksi tulo tapahtuu useammassa vaiheessa, eripituisten tutustumisjaksojen ja koeasumisen kautta, joissa tutustutaan puolin ja toisin ja ehkä karistellaan kuvitelmat maanpinnalle.

Asumismuodot kylissä vaihtelevat omista taloista vuokrakämppiin. Yhteisössä eläminen vaatii tavallista enemmän sosiaalisuutta, talkoohenkeä, osallistumista ja joustamista, mutta myös yksityisyys ja oma rauha pyritään turvaamaan. Kollektiiviset velvoitteet voivat joskus tuntua rasitteelta.

Suomen ensimmäisenä pidetyn Keuruun ekokylän lisäksi kirja esittelee vähemmän tunnettuja ähtäriläisen luomukylä Gaijan, naantalilaisen Livonsaaren, Kurjen tilan ja Katajamäen Pirkanmaalta, pohjoissavolaisen Kivisalon, Heinolan maatilayhteisön Mäntsälässä sekä Kangasalan yhteiskylän. Asukkaiden omat kertomukset avaavat ovia monen haaveilemaan elämänmuotoon ja tyylikkään kirjan monipuolinen kuvitus tuo yhteisöelämän aivan silmien eteen.

Ekoyhteisö on ikivanha asumismuoto. Tämän päivän kasvava ympäristötietoisuus, autioituva maaseutu sekä vaatimukset puhtaasta ravinnosta ja kestävistä elämäntavoista epäilemättä lisäävät ekokylien merkitystä myös tulevaisuudessa.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Unelmien ekokylät on ensimmäinen suomalaisista ekoyhteisöistä kirjoitettu teos. Teos on tarkoitettu kaikille yhteisöllisestä ja ekologisesta elämästä kiinnostuneille. Kirjassa annetaan vinkkejä myös oman arjen muuttamisesta ympäristöystävällisemmäksi ja yhteisöllisemmäksi.

Ekokyliä on Suomessakin monenlaisia. Teoksessa tutustutaan kaiken kaikkiaan kahdeksan erilaisen ekoyhteisön arkeen ja asumiseen. Teoksessa pohditaan myös ekoyhteisöasumisen haasteita ja hyötyjä ja jaetaan kokemuksia yhteisöllisestä ja ekologisesta asumisesta. Kirja kertoo kiinnostavasti myös erilaisten ihmisten elämänvalinnoista. Runsas kuvitus antaa kirjan teksteille ja tarinoille sielun.

Freelance-toimittaja Kirsi Haapamatti kirjoittaa mielellään maaseudusta ja ympäristöstä. Hän asuu pientilallaan Seinäjoella perheensä ja pienen eläinlaumansa kanssa. Suvi Elo on turkulainen freelance-valokuvaaja. Hän kuvaa moniin aikakaus- ja asiakaslehtiin. Hän harrastaa mökkikasvimaan ja kesäkanojen hoitoa.

 

Aloitussivulle