Ultran kirja-arviointi

 

 

Uforaportti 24 
Toim. Jaakko Närvä

194 s.
Kustantaja Suomen ufotutkijat ry, 2020
 

 
 

Uusin Uforaportti 24 on täynnä mielenkiintoisia ja korkeatasoisia ufokirjoituksia. Mikä yllättävintä, se sisältää runsaasti aikaisemmin niin syrjittyjä kontaktitapauksia ja ufoyhteyksien henkisyyttä käsitteleviä artikkeleita. Uusi vapaampi ote paljastuu jo puheenjohtaja Heikki Kuljun katsauksessa heti kirjan alussa. Mielenkiintoista, että nyt Uforaportin pääkirjoituksessa Heikki Kulju viittaa hiljattain esiintyneisiin väitteisiin Kuun ja Marsin salaisista avaruusmatkoista. Niistä Rauni-Leena Luukanen puhui jo 1990-luvulla varmana asiana.

Asumme Maa-planeetalla. Tästä johtuen kansainvälisyys kuuluu luontevasti ufotutkimukseen. Viime aikoina lähinnä unkarilaiset ovat edustaneet kansainvälisyyttä SUTin toiminnassa. Se tulee hienosti esille myös Uforaportti 24:ssä. Värikuvissa esitellään sekä vuoden 2018 Lautsian seminaarin luennoitsijat Istvan Eles, Janos Kalmar, Andras Viszkok ja Jozsef Strausz sekä Budapestin vastavierailun osanottajat Kulju ja Närvä. Ilahduttavana uutena laajenemisen merkkinä kerrotaan uudesta kansainvälisestä ufoyhteisöstä, johon kuuluu yli 30 maan edustajia, ja nyt unkarilaisten aloitteesta myös Suomi. Sen työnimenä on ”Viiden maanosan foorumi”.

Perinteiseen tyyliin Uforaportti-kirja on jaettu kolmeen osaan: osa I käsittelee viime aikoina ilmoitettuja ufotapauksia, osa II kontaktitapauksia ja osa III ufotutkimuksen uusimpia haasteita. Juhani Tirkkosen toimittamassa ufohavaintokoosteessa on analysoitu 29 ufohavaintoa, joista 9 on vanhempia (1953-1989) tapauksia ja 20 uudempia (2012-2019). Edistystä on sekin, ettei mukaan ole otettu kovin vaatimattomia valoilmiöitä tai ilmeisiä linssiheijastumia.

Heti Uforaportin ykkösosassa Heikki Kulju paljastaa sensaatiomaisen ufotapauksen vuodelta 1971, armeijan tukikohdasta Rovaniemen Olkkavaarasta. Itselleni paljastus on dramaattinen, koska se liittyy läheisesti omaan henkilöhistoriaani, olinhan siellä aikanaan varusmiespalveluksessa.

Olin kuullut Heikki Kuljulta tästä Olkkavaaran ufotapauksesta jo vuosia sitten, mutta vasta tässä kirjassa Heikki paljastaa, että vartiomies ampui ufoa, peräti 5 kertaa. Kuten monissa kansainvälisissä ufotapauksissa silminnäkijät ovat kertoneet salaisuutensa vasta kuolinvuoteellaan, Heikki tavoitti Olkkavaaran miehen juuri kun tämä oli lähdössä taksilla sairaalaan, jonne kuoli syöpäpotilaana.

Pudasjärven tunnettu ampumatapaus ei siis valitettavasti jäänyt ainoaksi tapaukseksi, jossa suomalaismies on reagoinut kosmiseen vierailijaan ampumalla. Pudasjärven tapauksessa Kellolammen veljekset ampuivat ufoa hirvikiväärillä – samalla kun paikallinen poromies, myöhemmin parantajaksi kehittynyt Unto Leinonen oli sisällä ufossa. Hyvin kiinnostava yksityiskohta on, että molemmat ampumistapaukset tapahtuivat kevättalvella 1971.

Ufojen yhteydessä on aseita käytetty useamminkin. Kontaktihenkilö ja ufokirjailija Aino Ivanoff kertoi minulle, kuinka hänen kotipihalla ollutta autoa oli ammuttu 1970-luvulla. Tapaus jäi epäselväksi, eikä Ainokaan tiennyt, kuka oli ampujana. Todennäköisesti se oli jonkinlainen varoituslaukaus.

Jo 1970-luvun lopulla olin Timo Pyhälän kanssa tutkimassa Porvoon lähellä ufotapausta, jossa paikallinen mieshenkilö joutui ammunnan kohteeksi. Autoa ajaessaan hän oli nähnyt valoilmiön oikealla metsän rajassa. Juuri kun hän kurkotti oikealle nähdäkseen keltaisen, pitkulaisen valon paremmin, kuului outo pamahdus. Kaarevaan tuulilasiin ilmestyi kaksi reikää, toinen oikeaan ja toinen vasempaan reunaan. Tilanne oli vaarallinen, koska juuri pamauksen kuuluessa miehen kasvot olivat lähellä tuulilasia. Mitään selitystä tapaukselle ei myöhemminkään paljastunut.

Uforaportti 24:n osa II koostuu ufokontakti-artikkeleista. Kirjoittajina on mm. viime vuonna ensimmäisen ufokirjansa julkaissut Asta Swan sekä jo vuosikymmeniä ufokontaktistaan tunnettu Pekka Tamminen. Sen verran arkaluontoista ufoista puhuminen on edelleen, että kaksi Uforaportin ufokontaktitutkijaa ei paljasta omaa nimeään, vaan esiintyvät nimimerkkien suojassa. He analysoivat kuitenkin ufohavaintojen joukossa ilmoitettuja kontaktitapauksia asialliseen tyyliin.

Osan III kirjoittajat Veikko Syrjänen, Jaakko Närvä ja Tea Holm ovat akateemisen koulutuksen saaneita tutkijoita. Titteleillä ei ole suurta merkitystä henkisillä ja kosmisilla tasoilla. Sen sijaan meidän yhteiskuntamme luokittelee pitkälle ihmisten arviointikyvyn ja luotettavuuden koulutuksen pohjalta. Erityisesti skeptikkopiirit ovat viime vuosiin asti yrittäneet ylläpitää ikivanhaa väitettä siitä, että vain syrjäkylien oppimattomat eukot näkevät ufoja.

Veikko Syrjänen on kokenut oululainen ufotutkija, ja artikkelissaan hän tuo esille ufotutkimuksessa vuosien aikana tapahtuneita muutoksia. Hän esittelee artikkelissaan mm. Philip Corson kirjan Päivä Roswellin jälkeen sekä yli 90-vuotiaana kuolleen tutkijan William Tompkinsin elämäkertateoksen Selected by extra-terrestrials (Avaruusolentojen valitsema).

Tea Holmin artikkelit käsittelevät virvatulia ja toisaalta mediumismia sen eri muodoissa spiritualismina, viihteellisenä spiritismi-pelinä sekä ranskalaisen Kardecin luomana spiritisminä, joka on levinnyt erityisen suosittuna Etelä-Amerikkaan.

Ei ihme, että Uforaportti 24:n päätoimittaja Jaakko Närvä kuvailee artikkelissaan ufojen ”lumovoimaa”. Joskus olen ihmetellyt, miksi olen käyttänyt puolet elämästäni ufoihin ym. ”huuhaa-touhuihin”. Ufojen lumovoima on yksi perussyy. Ilman rajatiedon seikkailujani ja alan värikkäitä ihmishahmoja elämäni olisi jäänyt melko kaavamaiseksi virkamiesarkkitehdin uraputkeksi.
 

Tapani Koivula

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Odotettu uforaportti on vihdoin täällä! Monipuolinen ja perusteellinen ufotutkimuksen teos tarkastelee outoja ilmiöitä erilaisista näkökulmista.

Sisältö:

 • Heikki Kulju: Puheenjohtajan katsaus

 • Juhani Tarkkonen: Ufohavaintotietokannan ilmoituksia

 • Jaakko Närvä: Ufotutkimuksen jännittävyydestä ja haasteellisuudesta

 • Heikki Kulju: Rovaniemen sotilasvarikon tapaus vuodelta 1971

 • Tutkija 166: Kokemuskertomuksia SUT ry:n Kontaktitietokannasta

 • Johanna: Kosmisella tiellä

 • Asta Swan: Tähtiyhteys rakastavaan kaikkeuteen – emme kulje yksin

 • Pekka Tamminen: Maan ulkopuoliset olennot ja ihmisen tietoisuuden herääminen

 • Veikko Syrjänen: Ufoilmiön muutos vuosien varrella

 • Jaakko Närvä: Avaruusolennot parantajina

 • Tea Holm: Puhutaan ufoista, spiritismistä ja spiritualismista

 • Tea Holm: Virvatulet – pahoja henkiä, jumalallista suojelua vai ufoja?

 

 

Aloitussivulle