Ultran kirjaesittely

 

 

Uforaportti 18
Toim. Björn Borg

Suomen ufotutkijat ry.
224 s.
29 e

 

Pitkä odotus palkittiin, kun Suomen Ufotutkijat ry. sai viime vuoden lopulla peräti kaksi Uforaporttikirjaa maailmalle. Uutuudet ovat järjestysnumeroiltaan 17 ja 18.

Uforaportit 17 ja 18 ilmestyivät yllättävän samaan aikaan, kun edellisestä tuplavuosijulkaisusta oli aikaa jo useampi vuosi. Näitä kirjoja on odotettu kuin ursalainen tähdenlentoa kirkkaana pakkasyönä. Uforaportti 17 alkaa Björn Borgin, SUTin hallituksen puheenjohtajan esipuheella, jossa hän tyytyväisenä huomauttaa, kuinka tämän päivän ufotutkimus ja SUTin toiminta yleensä on myös mediassa huomattu positiivisesti ja siihen suhtaudutaan vakavan tärkeällä otteella.

Uforaportti 17:sta löytyy 79 ufohavainnon lisäksi Jaakko Närvän arvostelut kolmesta Björn Borgin CD-rom-kirjasta: Ufot ja tiedemiehet (549 s.), Ufojen varjossa (213 s.) ja Outoja kohteita Suomen taivaalla (73 s.). Kirjan anti jatkuu Borgin ufologiaan perehtyvällä 10-sivuisella artikkelilla "Onko ihan oikeita ufoja olemassa". Mielenkiintoisia havaintoja on kirjassa useita, joista voisi mainita ainakin Muotkatunturin vaellusretkellä havaitun metallipallon, mahdollisen Lahdessa havaitun jenkkien vakoilulentokoneen ja mikroauton runkoa muistuttava lentohärveli.

Uforaportti 18 sisältää ufoilmoitusten lisäksi Olavi Kiviniemen artikkelin Ufot arkipäivässä sekä Jaakko Närvän analyysin Ufot - vähemmän epätotta kuin totta.

Vain osa tälläkin hetkellä havaittavista ufoilmiöistä tulee SUTin tietoon, jo pelkästään Suomessa havaintoja tehdään useita satoja ellei tuhansia enemmän, kuin mitä tulee raportoitua ja kerrottua. Ihmisten oma aktiivisuus on tässä päällimmäisenä ja luotto siihen, että heidän havaintonsa otetaan asiallisesti vastaan, tarvittaessa useamman asiantuntijan voimin. Tässä SUT on onnistunut hyvin.

Muutama sana täytyy sanoman Uforaporttien kansitaiteesta. Tyyli on samaa jota nähtiin jo Uforaportti 14:ssä; sininen kansi, jossa on pikkukuvia eri ufotapausten yhteydessä saaduista kuvista. Tämä kansitaide toimii yksittäisessä raportissa, mutta kun sama tyyli jatkuu vielä UR 19:ssa niin voisi sanoa, että mielikuvituksen käyttö olisi sallittua. Nyt raportit hukkuvat kirjahyllyssä toisiinsa.

Tarkkojen havaintoselostusten ansiosta tutkittavaa ja luettavaa molemmista raporteista löytyy joka tapauksessa useiden päivien ajaksi. Tälläkään kertaa raportit eivät jätä uskollisia lukijoitaan kylmiksi. 

Alvari Mattilainen

 


Tätä on odotettu!

Kirja sisältää:

Havaintotietokantaan saapuneet ufoilmoitukset nro 80-152 kuvineen 

Esipuhe: Ufot vuonna 2011: Jalat maassa
Olavi Kiviniemi: Ufot arkipäivässä
Jaakko Närvä: Ufot – vähemmän epätotta kuin totta

 

>> Katso myös muut uforaportit!

 

Aloitussivulle