Ultran kirjaesittely

 

 

Tuli - Muutoksen ja luovuuden elementti
Erkki Lehtiranta & Kylli Kukk

202 s.
Kustantaja Shantia Oy, 2014
29 e

 

 

Tuli, tuo ihmisen mieltä lumoava ja samalla pelottavan vaarallinen voima, joka on niin luova ja tuhoava samanaikaisesti. Ihminen on muka kesyttänyt tulen, mutta välillä tuntuu että tuli riehuu valtoimenaan.

Tutkitaan sitten tulta miltä puolelta tahansa se on monisyinen energiamuoto. Tuli on yksi elementeistä maan, veden, ilman ja eetterin ohella. Kaikilla elementeillä on oma tapa vaikuttaa ja ohjata ihmisen elämää.

Tuli symbolisoi mm. henkeä ja maskuliinisuutta, vaikuttaen toisiin elementteihin ja sitä kautta kokonaisuuteen. Tuli tuottaa valoa ja lämpöä, ihmisen elimistö kestää kuitenkin suuria lämpötila vaihteluita. Tätä kykyä kehittää esimerkiksi Tummo, tiibetiläiseen perinteeseen liittyvä kehon sisäistä lämpöä kehittävä rituaali. Tummon hallintaan tarvitaan pitkä koulutus joka päättyy tiukkaan ja vaaralliseen kokeeseen.

Tulella on pitkä historia maapallon kanssa muokaten jatkuvasti planeettaamme, esihistoriallisesta ajasta aina nykyaikaan saakka. Valo liittyy myös tuleen ollen sen kumppani. Valo on tulen johdannainen, aina kun on tulta on myös valoa. Valo liittyy kaikkeen, niin elämän syntyyn kuin kuolemaan, olemmehan tulleet valosta ja sinne myös palaamme.

Aurinkomme on yhtä tulta ja samalla elämän ylläpitäjä maaplaneetalla. Tähdet taivaallamme ovat kaikki samanlaisia. Esoteerisen perinteen mukaan tähdet ovat kosmisten olentojen fyysisiä ilmentymiä. Korkeampaa tietoa saamme universumista ja tähdistä kunhan vain keskitymme hetken johonkin taivaalla näkyvään tähteen.

Tuli liittyy henkisyyteen ja kulttuuriin aina intialaisesta mytologiasta kreikkalaisuuden kautta roomalaiseen ja siitä kalevalaiseen perinteeseen. Tuli ja psykologia - niin monta puolta ihmisessä. Antiikin oppi eli humoraalioppi koostuu neljästä huumorista (eli latinaksi huumori on neste/kosteus), maa, vesi, ilma ja tuli. Kaikista huumoreista syntyy neljä temperamenttityyppiä, joita jokaista hallitsee jokin ruumiinneste.

Tuli on huono isäntä, mutta hyvä renki - eli kunhan pidämme oman tulen aisoissa saamme aikaan positiivisia asioita. Tuli elementtiin liittyy symboliikkaa, esimerkiksi kielikuvissa tulistuu, kiirastuli. Pyhä geometria liittyy myös tuleen elementtiin. Tunnetuin lienee Feeniks lintu joka palaa tulessa ja syntyy tulessa.

Tuli liittyy chakroihin eli ihmisen voimakeskuksiin sekä kundaliiniin. Kundaliinienergia on voimakas energia. Tuli liittyy myös terveyteen vaikuttaen monien syiden kautta kehon hyvinvointiin. Kiinalaisessa ja intialaisessa lääketieteessä tulen eri vaikutukset ovat moninaisia.

Kirja on värikuvin kuvitettuna erittäin hyvä löytöretki tulen kiehtovaan maailmaan.
 

Jouko Piispanen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tuli on elementeistä lämpimin ja vaarallisin, mutta myös suuren innostuksen ja inspiraation lähde. Se avaa kiehtovia reittejä niin itsetuntemukseen kuin uusiin oivalluksiinkin.

Löytöretki tulen kiehtovaan maailmaan!

Monivärikuvitus.

Aloitussivulle