Ultran kirjaesittely

 

 

Totuudenetsijät  
Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa
Nina Kokkinen

310 s.
Kustantaja Vastapaino, 2019
38 €

 

 

SEPPO TANHUAN LUONNEHDINTA:

Kun sain Ultran kirjalähetyksen talvikotiimme Espanjan Menorcalle, silmäilin yhdeksää raadin valitsemaa kirjaa. Otin ensimmäisenä lukuun Totuuden Etsijät siitä syystä, että arvelin sen olevan aivan liian kulturelli maalliseen ja taidetta heikosti ymmärtävään makuuni.

Ajattelin vilkaista kirjan todennäköisesti kuolettavan tylsää sisältöä ja siirtyä sitten mielenkiintoisempien kohteiden pariin. Toisin kuitenkin kävi. Kolme ensimmäistä viikkoa palasin uudelleen ja uudelleen kirjan pariin, sillä yli sadan vuoden takainen taidemaalarikolmikko Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg nielaisivat minut omaan jälleensyntymistä ja elämän henkistä tarkoitusta etsivään maailmaansa karvoineen päivineen.

Historian, taiteiden ja kulttuurin tutkija Nina Kokkinen nostaa jokaisen kuuluisan taiteilijan elämästä esille inhimillisen ja samalla palavan jumalallisen halun löytää jotain elämää suurempaa. Maanpäältä tapahtuneen etsinnän jälkimainingeissa löytyvät ranskankieliset teokset, jotka johdattavat maalareita jopa toisille planeetoille hyvin erilaisten ja ihmistä kehittyneempien olentojen pariin.

Kun nämä muilta mailta ja mantereilta löytyneet palaset elämän palapeliin siirtyvät taitelijoiden teoksiin kirkoissa ja muissa vaikuttavissa rakennuksissa, ollaan äkkiä symbolisen piilovaikuttamisen alueella, joka imaisee tutkimaan ja näkemään maalaus- ja veistotaiteen kokonaan uudesta kiehtovasta näkökulmasta.

Puhtaamman henkisen etsinnän rinnalle nousee jossain vaiheessa myös seksuaalimagian vaihe, joka sekin löytää tiensä kirkkomaalauksiin ja alttaritauluihin. Tästä ei olekaan pitkä matka sisäiseen taisteluun pahan ja hyvän välillä, jota jokainen taiteilija kävi omalla tavallaan ja jonka vaiheet löytyvät kiehtovalla tavalla maalauksiin kätketystä symboliikasta.

Kirjailija jättää taiteilijoiden syvimmän tunnemaailman lukijan koettavaksi, kertomalla vain kirjeiden ja teosten syntyvaiheiden kautta tunnelmasta ja kaipauksesta, jonka taiteilijat siirsivät kirkoista löytyviin teoksiinsa aika usein jopa kristinuskon näkemysten vastaisesti. Joskus tämä salattu symboliikka paljastui töiden tilaajalle ja teokset jäivät luonnosten asteelle tai pahimmassa tapauksessa poistettiin seinistä.

Suuri osa kirjan teoksista on edelleen löydettävissä suomalaisten kirkkojen ja muiden rakennusten alttareilta ja seinistä tai museoista. Tämän teoksen luettuani katselen tuota vanhaa maalaustaidetta aivan uusin ja kunnioittavin silmin. Totuuden etsiminen ei ole muuttunut 150 vuoden aikana miksikään. Emme tänä päivänä tiedä okkultismista yhtään enempää kuin nämä todelliset hengen miehet sukupolvien takaa ja välillä mietin, tiedämmekö niinkään paljon.
 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Eletään kesäkuuta 1893. Illan emäntänä toimii kirjailija Minna Canth, paikalla on taiteilijoita puolisoineen. Pöydälle on asetettu lasi ja kirjaimin koristeltu alusta. On aika kutsua henkimaailma paikalle. Spiritualistinen istunto voi alkaa.

Totuudenetsijät loihtii eloon innostuksen okkultismiin 1900-luvun vaihteessa. Pääosassa ovat kolme klassikkotaiteilijaa: Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Taiteilijat hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista.

Nina Kokkinen paljastaa taiteilijoiden ja teosten yhteyksiä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen. Hän valottaa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja jälkiä, jotka spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin. Gallen-Kallela, Halonen ja Simberg loivat uutta taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka esoteerinen symboliikka hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan.

Totuudenetsijät avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Juselius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla?

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

 

 

Aloitussivulle