Ultran kirja-arviointi

 

Todellinen mysteeri MIB
Nick Redfern

Kustantaja UFO-Finland ry, 2013
240 s.
30 e

 

 

Suomessa eniten ufokirjoja on julkaissut Lasse Ahosen johdolla UFO–Finland ry, joka perustettiin Suomen Ufotutkijat ry:ssä 1990-luvun lopulla syntyneen kriisin seurauksena. Uusi järjestö ei pienemmästä jäsenkunnastaan johtuen ole tehnyt kovinkaan paljon ufotapausten tutkimusta, vaan löysi melko pian erityisalueekseen ufoalan kirjat.

UFO-Finlandin tuore teos on Nick Redfernin kirja MIB - Todellinen mysteeri. Se on varsin tervetullut, sillä mustapukuisista miehistä on julkaistu vähän tosipohjaista tietoa. Itsekin uskoin vuosikymmenien ajan, että mustapukuiset miehet ovat CIA:n agentteja, jotka pelottelevat ufonnäkijöitä.

Tilannetta ei tippaakaan ole selkeyttänyt se, että elokuvateollisuus on luonut aiheesta suosittuja humoristisia, mutta vääristeleviä elokuvia. Niistä löytyy kovin vähän piirteitä todellisista MIBeistä. Se on merkillistä, koska aidoista mustapukuisten miesten tapauksista löytyisi mielin määrin koomisia piirteitä.

Redfernin kirjan tapausesimerkkien mukaan sadoissa tapauksissa ufonnäkijöiden ovelle on ilmestynyt mustaan pukuun sonnustautuneita miehiä, joilla on niin merkillisiä kykyjä ja ominaisuuksia, että he tuskin voivat olla pelkkiä valtion virkamiehiä ja agentteja. Vaikuttaa usein siltä, että tyypit tuntevat maan elämää kovin pinnallisesti, ja asuissakin on outoja yksityiskohtia.

Pelottaviksi mustapukuiset miehet tekee paitsi synkkä ulkomuoto myös uhkailujen tiukka sävy. Tosin hyvin harvoin uhkailuja on toteutettu ja kohteita vahingoitettu.

Suomessa MIB-havaintoja on onneksi tehty harvinaisen vähän. Muistan erään kontaktihenkilön kuvauksen polkupyörällä ajelevasta, reppuselkäisestä MIB:istä. Jäi jonkin verran epäselväksi, mikä tyypin erotti tavallisesta maalaismiehestä.

Muutama vuosi sitten vantaalainen ufotutkijaystäväni oli kaverinsa kanssa joutunut metsätaipaleella paniikin valtaan. Heidän autoaan oli seuraillut outo henkilöauto, jossa oli istunut kaksi tuntematonta miestä mustissa puvuissaan päässään mustat knallihatut. Todellinen vaaratilanne oli syntynyt siitä, että havainnontekijät olivat peloissaan ajaneet pakoon tuhatta ja sataa... Ehkä kyseessä olikin vain ystäväni Jani Lassila, joka oli tutkimassa kummitustaloja?

Tosin suomalaisessakin ufotutkimuksessa on viime aikoina tapahtunut aivan riittävästi käsittämättömiä asioita ja uhkailuja. Aivan kuin ufotutkimus ei olisi parhaimmillaan avara ja monimuotoinen tutkimusalue, jolta jokaiselle löytyisi tutkittavaa ilman yhteentörmäysten tarvetta. Välillä riitojen tietoinen synnyttäminen on ollut niin merkillistä, että jopa ulkopuolisen rahoituksen mahdollisuus (CIA?) on tullut mieleen.

Jo 1970-luvulla Ahti Karivieri joutui henkilökohtaisen ajojahdin kohteeksi ufotutkimustensa vuoksi, niin että hänen perheensä joutui muuttamaan ulkomaille viideksi vuodeksi. Hänen henkilökohtainen elämänsä tehtiin Oulussa mahdottomaksi. Ahti itse piti ajojahdin aiheuttajina Oulun yliopiston professoreita ym. paikallisia “isoja veljiä”, jotka eivät sietäneet minun kaltaisteni yliopisto-opiskelijoiden houkuttelua “valetieteen” poluille.

Ahti käytti nuo Ruotsin vuodet ihanteellisella tavalla. Hän luki itsensä maisteriksi opiskelemalla Upsalan yliopistossa juuri niitä aineita, joita kelpo ufotutkija tarvitsee: egyptologiaa, tähtitiedettä, informaatiotekniikkaa, geologiaa, fysiikkaa.

Redfernin teosta aikaisemmin on ilmestynyt Björn Borgin omakustanne mustapukuisista miehistä, josta Suomen Ufotutkijat on julkaissut pienen CD-levypainoksen nimellä “Ufojen varjossa”. Teksti täydentää hyvin Redfernin teoksen MIB-informaatiota, ja siksi siitä olisi syytä julkaista kunnon painos paperiversiona.
 

Tapani Koivula


 

Brittiläissyntyinen, nykyisin Yhdysvalloissa asuva Nick Redfern on tämän hetken tunnetuin selittämättömiin asioihin perehtynyt kirjailija.

Mustapukuisista miehistä kehittyi supertähtiä vuonna 1997 ilmestyneen The Men in Black -elokuvan myötä. Vaikka tuo Hollywoodin menestyselokuva olikin puhdasta fiktiota, tosielämän mustapukuiset miehet ovat jo 1950-luvulta lähtien pyrkineet vankkumattomasti hiljentämään henkilöitä, joiden tielle on sattunut ufoja ja paranormaaleja ilmiöitä.

Tässä teoksessa Redfern sukeltaa noiden salamyhkäisten olentojen mystiseen maailmaan. Hän käy läpi klassikkotapauksia, ensi kertaa saatavilla olevia raportteja, hallituksen salaisia asiakirjoja sekä lukuisia teorioita, joita mustapukuisista miehistä on esitetty.

Nick Redfern on täysipäiväinen kirjailija, luennoitsija ja journalisti. Hän kirjoittaa säännöllisesti artikkeleita useisiin julkaisuihin, ja on julkaissut lukuisan määrän kirjoja. Redfern on esiintynyt useissa myös Suomessa nähdyissä tv-ohjelmissa.

Kirjassa on myös mustavalkokuvitusta.

 

Aloitussivulle