Ultran kirja-arviointi

 

Tien päällä ja taivaan alla
– kirjoituksia etsijän polulta

Erkki Lehtiranta

n. 450 s.
Smiling Stars 2011
 

 

Erkki Lehtirannan teos on kokoelma kirjoituksia henkijän etsijän taipaleelta. Useimmat kirjoitukset on julkaistu lehdissä ja yhdessä ne muodostavat kiinnostavan matkan henkiseen tarkoitukseen sekä myös maailman eri kolkkiin. Sven Krohnia siteeraten todetaan jo kirjan alkusivuilla, miten vasta henkisyyden avulla ihminen voi löytää ytimensä; ydinihmisensä. Lehtirannan ohjaavana tekijänä matkallaan on ollut viettää mahdollisimman paljon aikaa itseä viisaampien ihmisten seurassa. Siten kirja tarjoaakin monta miellyttävää hetkeä oivalluksia tehneiden ihmisten parissa.

Kirjan ensimmäisessä jaksossa jäljitetään maailman pyhiä paikkoja ja käydään mm. Himalajalla, Nepalissa, Bhutanissa ja Tiibetissä. Matkan yhdistävänä tekijänä esitellään henkiset virikkeet, joita kullakin paikalla on matkailijalle tarjota. Kirja on kuvitettu silmää hivelevin näkymin maailman eri paikoista. Ranskassa vieraillaan Bretagnessa druidien jalanjäljillä. Druidien perusajatus on, että nykyajan ihminen on katkaissut yhteytensä luontoon ja todelliseen elämään ja elää siksi luonnottomalla tavalla. Hillitön aineellisen hyvän etsintä ei ole johtanut ihmistä onneen, vaan on ainoastaan lisännyt vastakkainasetteluja ihmisten välillä.
     Kirjan toisessa osassa tavataan merkittäviä persoonia. Ajatuksensa tuovat esiin mm. kirjailija Risto Isomäki, musiikin ammattilaiset Ralf Gothoni ja Olli Mustonen sekä lukuisat ulkomaiset ajattelijat. Kohtaamisten sarjan aloittaa Sven Krohn, jonka kanssa päästään keskeisiin elämän peruslakeihin; karmaan ja jälleensyntymisen pyörään. Krohn tuo esiin, miten ihminen voi vapaalla tahdollaan joko vahvistaa itsessä olevaa ikuista ja kestävää tai toisaalta häviävää harhaa ja egoa. Valinta on meidän. Hän muistuttaa, että ihminen valitsee elämän tehtävänsä jo ennen syntymää. Peter Russell johdattaa lukijat tietoisuuden vallankumoukseen ja hänen mukaansa saatamme elää keskellä planetaarista vihkimystä. Evoluutio on Russellin mukaan ottamassa viidettä askeltaan, jonka ytimenä on ihmisen henkinen herääminen. Hän päättää ajattelunsa siihen, että maailmankaikkeuden täytyy vilistä elämää. Kontakti älykkäisiin avaruuden olentoihin on siten vain yksi evoluutiomme askel.
     Mielenkiintoisia ajatuksia kirjassa tuo esiin myös Lynne McTaggart, joka näkee uuden tieteen lähestyvän henkisyyttä. Tieteen eturintamalla on usein ollut elävä yhteys metafysiikkaan. Esimerkkeinä McTaggart mainitsee mm. Nils Bohrin ja morfogeneettisten kenttien isän Rubert Sheldraken. Myös kvanttimekaniikan isät ymmärsivät metafysiikkaa ja siksi tieteellä onkin edessään metafysiikan maineenpalautus. Paljon kiinnostavaa sanottavaa kirjassa on myös brasilialaistutkija Waldo Vieiralla sekä useita valovoimaisia teoksia julkaisseella intialaisella lääkärillä Deepak Chopralla.
     Kirjassa on myös tärkeää esoteerista tietoa. Kiinnostava on kirjan tähtitaivaan timantille Siriukselle omistettu luku. Teksti avaa tämän erikoisen taivaankappaleen henkistä merkitystä meille ihmisille. Lukijalle kerrotaan, miten kyseinen tähti toimii monen oivaltaneen sielun jatkokoulutuspaikkana Maa-matkan jälkeen. Kirjan lopussa päästään tärkeään pohdintaan persoonallisuuden ja sielun suhteesta. Teksti painottaa ihmisen keskeistä elämän matkan tavoitetta, joka on persoonallisuuden ja sielun sulautuminen toisiinsa. Näin ihmisen alempi tahto lopulta sulautuu korkeamman Minän tahtoon, joka taas seuraa ja tottelee Jumalallista Tahtoa. Näin jumalainen kehityssuunnitelma ilmenee fyysisellä tasolla ja aineellisen olemassaolon tarkoitus toteutuu.
     Lehtirannan kirja kokoaa yhteen viehättävällä tavalla henkisen matkamme tarkoituksen värikkäiden kulttuurien syleilyssä. Tomi Leporinteen loihtima kirjan visuaalinen ilme toimii. Vaikka kirjassa on yli 400 sivua, läsnä olevassa seurassa aika ei tule pitkäksi. Kirjassa yhdistyy riemukas matka maailman eri maihin ja ohessa se kaikkein tärkein; matka omaan korkeampaan Itseen.
 

Pekka Tamminen

 


Kustantajan esittely:

Kirja on suunnattu kaikille, joita kiinnostavat ulkoisen todellisuutemme ja sisäavaruutemme syvät mysteerit. Tähän antologiaansa Erkki Lehtiranta on koonnut kirjoituksia henkisen etsijän taipaleeltaan vuosikymmenten varrelta. Mukana on kirjoituksia matkoilta, tapaamisia uuden ajan avantgardistien ja musiikin mestareiden kanssa sekä uutta tietoa suomalaisuuden sinisestä säteestä; henkisestä kantoaallosta.

Saat lukea lisäksi seikkailuista Himalajan vuoristoteillä, tutkimusretkistä Bhutanin salaperäisessä kuningaskunnassa, tapaamisista Turkin suufien tai druidipapin kanssa Bretagnessa. Lehtiranta kulkee myös kataarien jäljillä Pyreneillä sekä Suomen Kolin ja Saanan pyhien mysteerien perässä.

Lähde mukaan henkiselle safarille ja uuden ajattelun odysseialle, kuuntelemaan kulttuurien sinfoniaa!
Kirja sisältää Lehtirannan aikaisemmin ilmestyneitä juttuja eri alojen lehdistä, hienojen kuvitusten kera.

 

 

Aloitussivulle