Ultran kirja-arviointi

 

 

Suuri suomalainen kummituskirja

Ojanen Eero

240 s. - pokkari
Kustantaja Minerva 2017

 

SUURI SUOMALAINEN KUMMITUSKIRJA on kattava kooste kummitteluista Suomen historiassa.  Kirjailijakin toteaa heti alkuun, että kirjassa ei ole kyse pelkästään kummitusolennoista vaan monenmoisista kummista asioista ja kokemuksista.
    Varmasti jokainen meistä on kuullut kummitustarinoita. Tyypillisimpiä tarinoita ovat kaiketi vainajahenget jotka tavalla tai toisella haluavat ilmaista mitä heille on tapahtunut, kun asia sitten jotenkin selviää tai selvitetään, kummittelu yleensä loppuu. On kiehtovia tarinoita kummittelevista linnoista, rakennuksista ja kartanoista. On hahmoja jotka ilmestyvät samoilla paikoilla tai määrättyinä aikoina. Myös sota-aikoina koettiin paljon yliluonnollisia asioita, ei pelkästään rintamaolosuhteissa, vaan myös kotioloissa. Siltikään ei kaikkien kummittelu tarinoiden taustalta löydy traagisia tai karmaisevia tapahtumia, ei välttämättä edes kuoleman läsnäoloa tai vainajia. Monenlaisia kummitteluja koetaan.
    Teos sisältää tarinoita myös erilaisista enteistä, ennusmerkeistä ja etiäisistä, soivista upotetuista kirkonkelloista, aarnivalkeista, kaksoisolennoista, rajaukoista sekä monista muista oudoista tapahtumista ja kokemuksista. Monien paikkojen ja alueiden tiedetään kummittelevan, tai niissä tapahtuu jotakin outoa ja yliluonnollista. On myös lohduttavia ja positiivisia tarinoita joissa jo edesmenneet ilmoittavat voivansa hyvin tai kertovat jotakin muuta oleellista. Joskus yliluonnolliset tapahtumat ja kokemukset pelastavat vakavilta onnettomuuksilta, jopa kuolemilta.
Muutamaa vanhaa historiallista kummitustarinaa lukuun ottamatta suurin osa tarinoista ajoittuu 1800-luvulta aina tähän päivään asti. Kirjassa on kahdeksan eri lukua jotka käsittelevät kaikki erityyppisiä kummitustarinoita. Vaikka tarinat jo itsessään ovat jännittäviä ja kiehtovia, on mielenkiintoista kuinka samanlaisena jotkin tapahtumat ja ilmiöt ovat pysyneet ajasta riippumatta - ja toisaalta kuinka jotkut ilmiöt ovat selvästi sidoksissa ainakin suurimmalta osin johonkin tiettyyn aikakauteen.
    Suosittelen lämpimästi kirjaa kaikille kummitustarinoista ja yliluonnollisista asioista kiinnostuneille. Vaikka olisit kuinka kahlannut läpi rajatieteen kirjallisuuden, voin vakuuttaa, että tämän kirjan tarinoista varmasti löytyy vielä uutta ihmeteltävää ja ajatuksia herättävää.
    Kirjailija Eero Ojanen on tehnyt suuren työn kootessaan nämä tarinat yksiin kansiin. Lähdeluettelo aiheeseen on kattava. Erityisesti arvostan hänen mittavaa työpanostaan käydessään läpi Suomen Kirjallisuuden Seuran arkistoja tämän mielenkiintoisen aihepiirin osalta.

Clare Gardiner

 


KIRJAN ESITTELY:

Ihmisiä ovat aina kiinnostaneet tarinat toisesta todellisuudesta, näkymättömästä maailmasta, jonka asukkaat joskus vierailevat keskuudessamme. Yliluonnolliset ilmiöt ja kummitukset elävät edelleen vahvasti suomalaisessa kertomusperinteessä. Kirjailija Eero Ojanen on koonnut hyytävimmistä suomalaisista kummitustarinoista kiehtovan kirjan.

Hyvistä tarinoista on monenlaisia versioita. Näihin kohtaamisiin on kuitenkin perinteisesti liittynyt tunne siitä, että tässä paikassa on jotain selittämätöntä, täällä on joku muukin kuin minä. Tavallisesti tarinoiden keskushahmona on kuollut ihminen, joka jostain syystä ja jossain muodossa on jäänyt elävien keskelle. Kummitus voi olla joku hyvin tiedossa oleva henkilö, kuten talon entinen asukas tai muuten tiettyyn paikkaan sidoksissa oleva persoona. Usein kummitus liittyy jollain tavalla selvittämättömiin asioihin, rikokseen tai muuten äkkinäiseen kuolemaan.

Mutta kummitus voi olla myös sanansaattaja, vainaja joka tulee vielä kerran kuolemansa jälkeen tervehtimään läheisiä ihmisiä ja tuttuja paikkoja. Kummitus voi myös ilmoittaa jostain tulevasta tapahtumasta tai varoittaa etukäteen vaarallisesta tilanteesta, vaikkapa siitä, että joku läheinen ihminen on juuri sillä hetkellä kuollut.
Kummituksia on tavattu aina ja kaikkina aikoina, mutta vakavat kriisiajat, kuten sodat, ovat niille erityisen otollista aikaa.

 

 

Aloitussivulle