Ultran kirjaesittely

 

 

Suomen lohkareet ja tarinakivet
Tuomo Kesäläinen & Aimo Kejonen

400 s.
Kustantaja Salakirjat, 2019
39 €

 
 

Hieno monivärikuvitus, korusidos lukunauhalla!

Kaikkialla Suomessa lohkareet ovat olennainen osa maisemaa. Historian mittaan niillä on ollut ihmiselle monenlaista käytännöllistä ja kulttuurista merkitystä. Tarinakivet ovat lohkareita, joista on muodostunut tarinapaikkoja, rajamerkkejä, kylien kokoontumispaikkoja, tietäjien voimakiviä, miehuudenosoitusriittien toteutuskohteita tai niillä on muunlaista käyttöhistoriaa. Uhrikivet, seitakivet ja kalajumalat ovat muistoja lohkareiden uskonnollisesta käytöstä. Lohkareet ja louhikot ovat usein kooltaan niin valtavia, että niitä on pidetty yliluonnollisten olentojen tekeminä. Lohkareiden joukossa on myös kiviä, jotka kiikkuvat, jyskyvät ja aiheuttavat outoja kaikuja.

Teoksessa tarkastellaan satoja maamme merkittävimpiä lohkareita, louhikkoja ja tarinakiviä. Kuinka kohteiden on uskottu, ja tieteen kehityksen ansiosta tiedetään syntyneen? Millaisia uskomuksia, kansantarinoita ja käytännön käyttötarkoituksia lohkareisiin ja louhikoihin on liittynyt?

 

SEPPO TANHUAN LUONNEHDINTA:

Vähän kuin siirtyisi elävien kivien kivikauteen tämän uskomattoman laajan nimetyistä isoista kivistä tai paremminkin lohkareista kertovan kirjan mukana. Kansanperinteeseen, kiven käyttötarkoitukseen tai arkeologiaan liittyviä lajisarakkeita on 28 kpl, esimerkiksi Kuppikivet, seitakivet, hiidenkiuas, pihakivet, kyläkivet jne. Lisäksi löytyy eläimille omia kirkkokiviä, tietäjien kiviä, parannuskiviä, voimakiviä, enteiden kuuntelukiviä jne. Pelkkä lista näistä lajitteluista muodostuu uskomattoman pitkäksi.

Kirjan tarinoista ja kerronnasta heijastuu väkisin kuva elävistä kivistä, joihin ihmisillä tai eläimillä on ollut vahva henkinen side. Toisaalta oikeudenkäynteihin liittyvät käräjäkivet kätkevät sisälleen monta tarinaa oikeista ja vääristä tuomioista. Osa kaksikon löydöistä pitää sisällään luonnon mystisen sävelasteikon soivien kivien muodossa.

Suureen osaan kirjassa esitellyistä kivistä liittyy joku enemmän tai vähemmän jännittävä tarina muinaisilta ajoilta. Kirjan avulla voi Suomessa matkustaessaan harrastaa kivisuunnistusta, sillä jokaisen esitellyn kiven tarkat koordinaatit ohjaavat paikalle vaikkapa karttaohjelman avulla. Mielenkiintoisia kohteita löytyy joka puolelta maatamme.

 

 

 

Aloitussivulle