Ultran kirja-arviointi

 

 

Sinikka Piippo
Suomalaiset marjat – Kaikki metsän ja puutarhan lajit
 

Minerva Kustannus Oy
212 s.
 

 

Marjamaille tekee mieli päästä kun lukee Sinikka Piipon antoisan kirjan kaikista Suomessa kasvavista hyötymarjoista, villeistä ja viljellyistä. Yllättävän paljon niitä onkin, yli kolmekymmentä lajia. Marjoilla on merkittävä vaikutus ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille, ne ovat jopa terveellisempiä kuin hedelmät ja vihannekset, varsinkin tuonti-sellaiset. Ja metsämarjat ovat pelkkää luomua!

Kirja kertoo aluksi yleistä marjojen hyvistä ominaisuuksista, luo katsauksen historiaan ja selvittää selkeästi kuinka erityyppiset marjat kerätään ja säilötään parhaiten. Laaja luku marjojen vaikuttavista aineosista antaa paljon hyödyllistä tietoa etenkin terveydenhoidon ammattilaisille.

Sitten päästäänkin itse marjojen esittelyyn alkaen aroniasta aina vattuihin ja viiniköynnökseen saakka. Erityisen mielenkiintoista on lukea kunkin marjan terveysvaikutuksista ja ravintokäytöstä, ja jälleen voi vakuuttua siitä kuinka luontoäiti kantaa eteemme täyden tarjottimen herkkuja ja hyvinvointia. Kasvatusohjeet ja kaupallisten lajikkeiden esittely antavat perustietoa, jonka mukaan voi suunnistaa eteenpäin. Itsekin innostuin tästä niin, että istutimme alkukesästä kirsikkapuun ja aivan uuden tuttavuuden, saskatoonin eli marjatuomipihlajan.

Kirjassa on tietenkin myös huomautuksia ja varoituksia tarvittavissa kohdin sekä lopussa luettelo myrkyllisistä marjoista. Hyvä kuvitus ja selkeä taitto osaltaan tekevät kirjan mukavaksi käyttää. Teos on hienoa jatkoa Sinikka Piipon ansiokkaaseen kasvikirjasarjaan.

Luonnonmarjojen kypsymisaikaan voisi käydä pystyttelemässä teiden varsille metsään osoittavia kylttejä: ”Itsepoimintaa. Nyt erikoistarjouksessa!”


Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Kirjassa esitellään 33 Suomessa kasvavaa marjasukua, sekä viljeltyjä että luonnonvaraisia lajeja.

Teoksesta löytyy mm. marjojen viljelyn ja käytön historia Suomessa, käyttöohjeet sekä ainutkertaisen tarkat tiedot marjojen sisältämistä ainesosista ja niiden terveysvaikutuksista.

Marjat ovat paras ja terveellisin tapa hankkia tarvittavat luonnon omat terveys- ja suoja-aineet; vitamiinit, hivenaineet, kuidut ja flavonoidit. Marjat ovat selvästi terveellisempiä kuin useimmat hedelmät ja vihannekset. Niiden hyödyllisistä vaikutuksista saadaan jatkuvasti uutta tietoa. Marjat auttavat niin sydän- ja verisuonitautien sekä syövän ehkäisyssä kuin diabeteksen ja painonhallinnan hoidossa samoin kuin muistiongelmien torjunnassa.

Erinomainen tieto- ja hakuteos jokaiselle terveydestään kiinnostuneelle sekä luontaisterveyden ja terveydenhoidon piirissä työskentelevälle.

 

Aloitussivulle