Ultran kirja-arviointi

 

 

Spiritistinen istunto
Marjo Kaartinen

SKS 2020
245 s.
 1800- ja 1900-lukujen taitteen tienoo oli maailmalla ja täällä Suomessakin energistä henkisen vapautumisen ja uuden etsinnän aikaa, joka toi markkinoille myös meediot ja spiritistiset istunnot. Kulttuurihistorioitsija Marjo Kaartinen on perinpohjin paneutunut esittelemään silloin suuressa huudossa olleita spiritistisiä seansseja ja keskittyy ennen muita kahden kansainvälisen meedion toimien kuvaamiseen. Kirjan päähenkilöt ovat englantilaissyntyinen materialisaatiomeedio Madame d'Espérance sekä tanskalainen antispiritisti, loihtutaiteilija Faustinus Capriello, jotka kiersivät esiintymässä ympäri Eurooppaa ja useilla paikkakunnilla Suomessakin. Nimet ovat tietysti "taiteilijanimiä", jotka saattoivat tilanteiden mukaan vaihtua toiseksikin.

Lähdeaineistoa tutkimukseen on löytynyt tietenkin alan kansainvälisestä kirjallisuudesta mutta myös ihmeteltävän runsaasti tuon ajan sanomalehdistä, jotka innokkaasti seurasivat nimekkäiden meedioiden esityksiä ja kirjoittivat niistä sekä julkaisivat yleisönosastoissaan keskustelua, joka kävi vilkkaana puolesta ja vastaan, eihän meediotoiminta liene koskaan ollut aivan yksiselitteisen selkeää. Myös paljon aiheesta kiinnostuneiden henkilöiden kirjeenvaihtoa on ollut käytettävissä. Kirjassa onkin ansiokkaasti lähdeviitteitä taustatietojen tarkentamiseksi.

Okkultismi ja yhteyden saaminen kuolleisiin ja siinä yhteydessä tapahtuvat merkilliset ilmestykset, materialisaatiot ja dematerialisaatiot kiihottivat yleisön uteliaisuutta, ja istuntoja järjestivätkin ja niihin osallistuivat henkilöt yhteiskunnan nimekkäämmästä päästä. Oli valtioneuvoksia, insinöörejä, kenraaleja, tohtoreita sekä rouvia ja neitejä.

Olipa kiehtovaa sukeltaa meedioiden pimennettyyn seanssihuoneeseen, jossa jännitys tiivistyy ja alkaa kuulua koputuksia tai muita ääniä ja ilmassa häivähtelee olentoja ja esineitä, jotkut selkeitä ja jotkut epämääräisempiä. Mielenkiintoista on myös lukea erilaisia tulkintoja mediumismista ja esitysten järjestelyistä kysymyksiä herättävine puutteineen tai kömmähdyksineen, esiintyjien elämänkulusta, kiistoista ja todisteluista. Paljon jää loppujen lopuksi mysteeriksi.

Kirjan lopussa on runsas lisätietoja antava viiteluettelo sekä lähdeluettelot, joista löytyy mm. toistasataa erikielistä sanomalehteä arvovaltaisista paikallissanomiin sekä kattava kirjallisuusluettelo asiasta innostuville jatkolukemistoksi.
 

Heikki Juutilainen

 KIRJAN ESITTELY:

Esoterian kulta-aika 1890-luvulla.

Hämärässä salissa on asetuttu piiriksi. Jännittynyt seurue on kokoontunut spiritistiseen istuntoon. Elizabeth d'Esperance saapuu paikalle viimeisenä. Aika tuntuu pysähtyvän.

1800-luvun loppu, fin-de-siecle, oli kiihkeää vaihtoehtoisen hengellisyyden ja okkultismin aikaa. Eurooppa Suomea myöten janosi esoteerista tietoa, mysteereitä ja magiaa. Spiritistiset istunnot keräsivät suuria yleisöjä, ja niistä puhuttiin kaikkialla.

Helsingissä vieraili loppuvuodesta 1893 maineikas Madame d'Esperance, ja koko Suomi kuhisi kuuluisan meedion mystisistä istunnoista. Salien pimeydessä oli vaeltanut valkeita henkiä, ja monet olivat nähneet kuolleiden rakkaidensa hahmon.

Keitä nämä salaperäiset meediot olivat ja mistä he tulivat? Mitä spiritistisissä istunnoissa tapahtui, ja millaista esoterian ja okkultismin kulta-aika Suomessa oli?

Marjo Kaartinen on kulttuurihistorian professori Turun yliopistossa.

 

Aloitussivulle