Ultran kirja-arviointi

 

 

Sairauksista ja vaikeuksista selviytyminen
Geshe Pema Dorjee

69 s.
Kustantaja Biokustannus, 2020
 

 
 

Geshe Pema Dorjee on vieraillut Suomessa vuodesta 2004 lähtien. Hänen opetustilaisuudet ovat olleet aina kesäisin, niin Eestissä, kuin Suomessa. Hänen opetuksistaan on aikaisemmin ilmestynyt kaksi kirjaa suomen kielellä. Vuonna 2015 ilmestyi “Lamrimin henkisiä opetuksia“ ja vuonna 2018 ilmestyi kirja nimeltä “Buddhalaista Viisautta“.
    Uusin kirja hänen opetuksistaan ilmestyi tänä vuonna 2020 ja se on koottu hänen opetuksistaan viime kesältä 2019. Nyt julkaistun kolmannen kirjan ja opetuksen nimi on “Sairauksista ja vaikeuksista selviytyminen“.
    Kirjan aihe ja opetus on mitä ajankohtaisin, sillä koko ihmiskunta kamppailee tällä hetkellä kommunistisesta Kiinasta alkuun lähteneestä biologisen viruksen aiheuttamasta epidemiasta, kärsimyksistä ja sen aiheuttamista jälkiseurauksista maailmantaloudelle, kuin myös ihmiskunnalle.
    Opetuksien juuritekstinä Geshe Pema Dorje on käyttänyt tiibetiläisen opettajan Gyaltse Thogme Sangpon kirjoittamaa opetusta. Juuriopetuksen nimi on “Seitsemänkohtainen mielenharjoitus“. Opetuksen alussa hän kehottaa buddhalaisia harjoittajia lukemaan eri buddhalaisten opettajien tekstejä ja kirjoja. Erikoisesti hän suosittelee lukemaan ja seuraamaan H.H. 14th Dalai Laman opetuksia ja kirjoja.
    Dalai Laman opetuksia ja kirjoja on julkaistu suomen kielellä 14 kappaletta ja video opetuksia kolme kappaletta, videoiden opetukset on tallennettu hänen Suomen vierai­luista vuonna 2006 ja vuonna 2011. Videot on kustantanut ja julkaissut Suomalais-Tiibetiläinen Kulttuuriseura ry. Videoissa on suomenkielinen tekstitys. Englannin kielellä Dalai Laman opetuksia ja kirjoja on julkaistu yhteensä 123 kappaletta.

Geshe Pema Dorjee sanoo: “Buddhalaisissa kirjoissa kaikki liittyy mielen harjoittamiseen, puhuttiinpa sitten Lam-Rimista, kaikkien hyvien ominaisuuksien perustasta, Polun kolmesta tärkeimmästä puolesta tai Bodhisattvan elämäntavasta“. Kaikki buddhalaiset kirjat käsittelevät mielenharjoittamista ja harjoittamisen eri menetelmiä. Siksi lukeminen on erittäin tärkeää. Kirjat ovat todella arvokkaita, ne sisältävät opetustekstit ja ne ovat Opettajia, silloin kun Opettaja ei ole fyysisesti paikalla.
    Esteet voidaan muuttaa harjoitukseksi. Esteillä tarkoitetaan buddhalaisuudessa vaikeita ihmisiä, eläimiä ja muita ongelmia, tilanteita, jotka aiheuttavat meille kärsimyksiä. Geshe Pema Dorjee: “Esteet saavat meidät harjoittamaan voimakkaasti. Harjoituksesta tulee entistä voimakkaampi esteistä johtuen. Ellei esteitä olisi, ei myöskään olisi mahdollisuutta harjoittaa. Meidän on harjoitettava voimakkaasti ja silloin mitä suurempi este on, sitä voimakkaammaksi se tekee harjoituksemme.”

Geshe Pema Dorjee kertoo Karman laista ja sairauksien syystä: “Tämän opetuksen harjoittamiseksi me todella tarvitsemme hyvin voimakasta luottamusta Karman lakiin. Karman lakiin luottamisen pitäisi olla hyvin voimakasta. Olivatpa ongelmat pieniä tai suuria, on niiden takana aina syyt ja ehdot, jotka ulottuvat edellisiin elämiin.”
    ”Ilman syitä ja ehtoja emme voisi kärsiä tai olla onnellisia. Jos olen sairas, olen siitä hyvin onnellinen, koska minun on täytynyt ansaita huonoa karmaa aikaisemmassa elämässä ja nyt sairastamisen myötä tuo huono Karma kuluu loppuun. Kun teemme hyvää Karmaa, harjoitamme hyveitä ja meistä tulee automaattisesti onnellisia.“
    Huonon Karman voi puhdistaa. Geshe Pema Dorjee: “Sairauden huono Karma loppuu eli puhdistuu, joko kokemalla sairauden tai tekemällä puhdistautumis- ja tunnustamisharjoituksia. Puhdistautumisharjoituksiin kuuluvat prosraatio maahan kumartumisen harjoitus alttarin edessä, mandala-uhraukset ja satatavuisen Varjasattvan mantran lausuminen. 100 000 Maahan kumartamista puhdistaa edellisen elämän huonoa Karmaa.”

Kirjaa voi lämpimästi suositella kaikille, joita kiinnostaa huonon Karman puhdistaminen ja ongelmista selviäminen buddhalaisten opetuksien avulla. Lopuksi tekstin opetuksen “Seitsemän mielenharjoitusta“ ensimmäinen säe, joka kuuluu seuraavasti:

Jos tämä harhanomainen ruumis,
jonka minä muiden tavoin omistan, sairastuu,
käyköön niin! Iloitsen sairaudesta.
Sillä se kuluttaa loppuun kielteisen
Karmani menneisyydestä.
Ja loppujen lopuksi lukuisat Dharman harjoittamisen
muodot ovat kahden samentajan puhdistamiseksi.

C.D.F.

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Kirjan aihe on jokaiselle läheinen, koska kukaan ei pysty välttämään sairauksia ja muita vaikeita olosuhteita. Jokaisen on kuitenkin mahdollista muuttaa omaa lähestymistapaansa ja ajatteluaan niitä kohtaan.

Geshe Pema Dorjeella on taito saada kuulijansa ymmärtämään, että jokainen pystyy harjoittamaan mieltään ja että siihen otolliset olosuhteet ovat aina käsillämme.

Geshe Pema Dorjee

 

 

Aloitussivulle