Ultran kirja-arviointi

 

 
Rakkauden rohdot - Eroottista elinvoimaa kasveista
Sinikka Piippo

299 s.

Kustantaja Minerva Kustannus, 2019

 

Kasvitieteilijä Sinikka Piipolta on jälleen ilmestynyt mielenkiintoinen uutuus. Tällä kertaa laaja rohdoksia ja kasveja käsittelevä kirja pureutuu nimenomaan rakkauden rohtoihin. Aihe on monimutkaisempi ja konstikkaampi kuin osasin odottaakaan. Myös kirjailija ilmaisee esipuheessaan yllättyneensä laajuudesta. Lopputulos on haasteesta huolimatta selkeä, perusteellinen, mielenkiintoinen ja innostava. Toivonkin, että Sinikka Piippo kirjoittaa meille rohdosten ja kasvien ystäville vielä monen monta teosta kasvimaailman ja kasvilääketieteen ihmeellisestä maailmasta.

Kirjan rakenne on hienosti ajateltu. Ensin pureudutaan muutamiin kysymyksiin ja autetaan lukijaa ymmärtämään tätä valtavaa aihepiiriä. Mitä ovat lemmenrohdot? Mitä on seksuaalinen hyvinvointi? Kuinka kehomme moninaiset mekanismit toimivat? Kuinka näitä rohtoja tulisi käyttää? Mitkä rohdot sopivat seksuaaliseen hyvinvointiin sekä rohtoihin liittyvät varoitukset.

Tämä teos on mielenkiintoinen matka afrodisiakkeihin ja niiden käytön historiaan sekä samalla johdatus monimutkaisiin kemiallisbiologisiin järjestelmiin niin kehossamme kuin kasveissa. Jos haluat tietää, kuinka kasvit ja rohdot vaikuttavat aivokemiaan, kuinka lisäisit vireyttä ja energiatasoja tai libidoa, kannattaa syventyä lukemaan. Paitsi että kirjassa esitellyt kasvit vaikuttavat seksuaalienergiaan positiivisesti, suurin osa niistä myös ylläpitää yleistä elinvoimaa ja vireyttä. Toisaalta kirjassa on myös kasveja, jotka tietyssä kulttuurissa, ajassa ja paikassa ovat joutuneet täysin käyttökieltoon voimakkaiden vaikutustensa takia. Kasvien historia, sen tarinat ja vaikutukset ovat kiehtovia.

Mutta mitä rohdoilla haetaan? Osa nimittäin vaikuttaa aivokemiaan ja sitä kautta hormoneihin, osa suoraan hormonitoimintoihin. Osa lisää mielihyvää ja euforian tunnetta, osa parantaa hedelmällisyyttä. Osa rentouttaa, osa vaikuttaa suoraan elimiin. Osa lisää vireyttä, osa parantaa viriliteettiä. Jokin poistaa väsymystä ja toinen vilkastuttaa verenkiertoa. Jokin herkistää, toinen puuduttaa. Osa rohdoista sopii ainoastaan miehille, osa vain naisille, osa nuorille ja osa vanhemmille ja tietysti kaikkea tältä väliltä. Kaikki selkenee kirjaa lukemalla.

Johdattelevien lukujen jälkeen teos on ryhmitelty kasvien vaikutusten, ainesosien ja tyyppien mukaisesti seuraaviin lukuihin: Adaptogeenit ja toonikumit, Hormonikasvit, Seksitoonikumit, Mausteet, Virkistävät juomat, Hedelmät, Marjat, Vihannekset, Villivihannekset, Öljyt, siemenet ja pähkinät, Sienet ja tryffelit, Täysjyvät, Tuoksut, Lisäravinteet.
Nämä luvut sisältävät tietenkin useita kappaleita, jotka niin ikään keskittyvät yhteen kasviin tai ainesosaan. Jokaisesta kasvista tai rohdosta on kirjoitettu vähintään sivun verran. Kasvit ja niiden historia ja mitä niistä on valmistettu, on melkoisen mielenkiintoista luettavaa. Yhtä kiehtovaa on, kuinka ja miten ne vaikuttavat kehoomme. Monista kasveista on lisäksi viitteitä tieteellisiin tutkimuksiin ja niiden tuloksiin. Lisäksi kerrotaan, kuinka ja miten näitä kasveja voi käyttää ja miten niitä tulisi annostella halutun vaikutuksen aikaansaamiseksi. Rohtoja käsitellään noin 200 sivun verran.

Lopussa on erillinen luku, joka käsittelee seksuaaliseen hyvinvointiin liittyviä vaivoja. Tästä luvusta löytyy syväluotaavaa tietoa vaivojen mekanismeista sekä kasvi-, ravinto- ja rohdossuosituksia vaivojen poistamiseen. Lopuksi on vielä kappaleet, jossa erikseen käydään läpi seksuaaliseen hyvinvointiin vaikuttavan ravinnon ainesosat. Kirjassa on myös paljon erilaisia vinkkejä ja reseptejä mm. ruokaohjeisiin, voiteisiin, uutoksiin, juomiin, öljyihin, parfyymeihin ja tinktuuroihin.

Sinikka Piipon teokset eivät ikinä raapaise aihepiirin pintaa, vaan ovat perusteellisia, monialaisia ja laajoja aihekokonaisuuksia käsitteleviä tieteellisiä opuksia, joita on aina ilo lukea. Ne ehdottomasti kuuluvat jokaisen kasvilääkitsijän käsikirjastoon.
 

Clare Gardiner-Willberg

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tunnettu kasvitieteilijä Sinikka Piippo kartoittaa kirjassaan lemmenrohtoina käytetyt kasvit ja selvittää, miten ne vaikuttavat.

Jokaisesta kasvista kerrotaan, miksi ja miten sitä käytetään lemmenrohtona. Kirja sisältää tutkimustuloksiin perustuvaa tietoa kasveista ja niiden vaikutuksesta terveyteen ja erityisesti seksuaaliseen hyvinvointiin.

Useimmille perinteisesti lemmenrohtoina eli afrodisiakkeina käytetyille kasveille todellakin löytyy käyttöperuste. Ne joko vaikuttavat fysiologisesti sukuelimiin, tai ne sisältävät aineosia, joilla on välillistä vaikutusta seksuaaliseen kykyyn niiden terveysvaikutusten vuoksi.

Kirjassa esiteltävät kasvit auttavat muun muassa yleiskuntoon, vireyteen, masennukseen, haluttomuuteen, erektiohäiriöihin, virtsa- ja eturauhasvaivoihin, vaihdevuosi- ja kuukautisvaivoihin sekä diabetekseen ja sydämen ja verisuoniston kuntoon. Kirjassa esitellään myös nykypäivänä myynnissä olevat lemmenrohtokasvit ja -tuotteet. Kirja antaa myös ohjeita ruokien, juomien, hajusteiden ja voiteiden valmistukseen.
Lisäksi katsahdetaan lemmenrohtojen historian moninaisuuteen, käydään läpi tärkeät ravintoaineet ja kerrotaan, miten elimistömme toimii hermoston ja hormonien osalta, miten rakkauden rohdot vaikuttavat elimistössämme sekä millä kaikilla tavoilla kasveja voi näihin tarkoituksiin käyttää.

 

Aloitussivulle