Ultran kirja-arvostelu 

PROFEETTA
Kahlil Gibran

Atar-kustannus 2006
Suomentanut Risto Ahti
128 s.

 *PAINOS LOPPU*


Libanonilaissyntyisen Kahlil Gibranin klassikkoteos Profeetta on saanut uuden suomennoksen ja uuden kauniin ulkoasun. Vuonna 1923 alun alkaen ilmestynyt teos on maailmankirjallisuuden runollisimpia ihmiselämän, sielun ja ikuisuuden ylistyksiä. Se on hohtaviksi helmiksi tiivistynyttä opastusta lukuisille elämänalueille, kuten rakkaus, avioliitto, lapset, vapaus, järki ja intohimot, ystävyys, rukous, hyvä ja paha jne. Risto Ahdin kynästä lähtenyt uusi suomennos on sanonnaltaan lyhyempää ja ytimekkäämpää kuin edellisten painosten monisanaisempi teksti, mutta välittää toki samaa ajatonta viisautta ja sopii erinomaisesti tämän päivän lukijalle.

On suurenmoista, että teos myös ulkonäöllään viestii siitä kauneudesta mitä sen sanat tarjoavat. Kirjan ihastuttavan ulkoasun on toteuttanut pitkän linjan kalligrafi ja graafinen suunnittelija Arja Turunen. Siellä täällä valikoidut lauseet avautuvat silmien eteen kuin harvinainen kukka taidokkaina klassisen kalligrafian taideteoksina. Ne pysäyttävät lukijan hetkeksi mietiskelemään lauseiden sisältöä.

Pienenä särönä muuten eheässä kokonaisuudessa ovat muutamat vastaan töksähtävät painovirheet, jotka huolellinen kustantaja olisi vähällä vaivalla voinut korjata. Näin hieno teos olisi ansainnut sen. Mutta eivät ne viestin perille menoa haittaa.

Profeetta kutsuu kuulemaan puhettaan hiljaa ja hitaasti ja avautuen.
Tämä on erinomainen kirja antaa ja saada, sillä ”kauneus on elämä itse”.
 

Heikki Juutilainen