Ultran kirja-arviointi

 

 

Pieni kirja unistaUnien näkeminen ja tulkinta

Anuirmeli Sallamo-Lavi

255 s.
Kustantaja Gummerus, 2020

 
 

Jokaiselle läheinen ja kiinnostava olemuksemme osa, unien näkeminen, on yksi ihmiskunnan vanhimpia tutkimusten ja kirjoitusten aiheita, joka kautta vuosituhansien ja yhä edelleen mystisenä kiehtoo mieliämme. Lähestyminen hieman uudesta näkökulmasta antaa hyvän syyn julkaista jälleen uusi teos, joka herättää huomiomme usein itsestäänselvyytenä sivuuttamaamme huikean tärkeään psyyken alueeseen. Kuten tiedämme, unia on monen tasoisia: kepeitä arkipäivän tilanteita sattumageneraattorin pyörittäminä, stressin aiheuttamia ahdistusunia tai syviä, piilotajunnan syövereistä symboleina kohoavia suur'unia, jotka saattavat jäädä vaikuttamaan pitkäksi aikaa ja jopa muuttaa koko elämämme suunnan. Tekijä näkee myös yhtäläisyyksiä tarot-korttien arkkityyppeihin ja puhuu pienten ja suurten salaisuuksien unista. Niiden pohjalta voi saadakin erään lähestymistavan unien viisauteen ja ennusmerkkien tutkiskeluun.

Monen rajatiedon alan kirjan suomentaja ja toimittaja Anuirmeli Sallamo-Lavi on laatinut näppärän ja helposti ymmärrettävän katsauksen uniaiheeseen. Kirjan alkusanoissa hän toteaa, että tämä on maallikon kirja maallikoille. Ehkä hyvä juuri niin, sillä jokainen meistä on elämässään ja mielensä katselijana maallikko. Mutta tekijä viittaakin tällä siihen, että nyt ei unien näkemistä tarkastella psykologian näkökulmasta analysoiden, vaikka esimerkiksi Freudin ja etenkin Jungin klassiset näkemykset esitelläänkin. Jokainen on omien uniensa paras tulkki. Kirjoittajan mukaan uniaan voi oppia ymmärtämään siinä missä oppii ajamaan polkupyörällä tai solmimaan kengännauhat. Kirjassa on jonkin verran hienoa unenomaista kuvitusta, jonka on tehnyt taiteilija Pauliina Holma.

Kirja antaa selkeitä ohjeita unityöskentelyyn eli unien viestien pohtimiseen ja tulkitsemiseen. Tekijä esittää kirjassa perustekniikat ja uusiakin ideoida univiestien selvittämiseen. Uniryhmien perustaminen ja nähdyistä unista ystävien kanssa keskusteleminen tai unien hyödyntäminen luovan toiminnan lähteenä ovat piristäviä oivalluksia, jotka sopivat hyvin tähän avoimuuteen suuntautuvaan ja uutta etsivään aikaamme.

Unia voi lähestyä hyvin monilla tavoin. Yksi perustekijä on unen tunnelma. Mielenkiintoa herättää myös kysymys tietoisesta unien näkemisestä. Kuinka paljon voimme opetella hallitsemaan uniamme, ja onko se lopulta hyväksi vai häviääkö jotain. Unien sisältämien enteiden janoamiseen liittyy kenties perinteisin, mutta ei kaikkein persoonallisin lähestymistapa selata aakkostettua unikirjaa ja katsoa mitä jokin nähty esine tai asia sen mukaan tarkoittaa. Tällainen unitulkki on myös Sallamo-Lavin pienen unikirjan loppupuoliskossa. Sen selitykset tekijä on tutkimuksensa ja intuitionsa pohjalta valinnut useista eri lähteistä, sekä kirjallisista että henkilökohtaisesta kokemuksestaan. Tottahan meillä ihmisillä on paljon universaalia ainesta psyyken olemuksessa, joten silläkin tavoin voi saada vastauksia ja ainakin vinkkejä syvempiin jatkopohdintoihin.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Miksi näemme unia? Kuinka tulkita unta? Mitä hyötyä on unen ymmärtämisestä? Miten uneen voi vaikuttaa?

Tämä kirja kertoo unista ja niiden voimasta. Se ohjaa lukijaansa unien tulkitsemiseen, uniryhmän perustamiseen sekä uninäkyjen käyttämiseen luovuuden lähteenä. Pieni kirja unista vie lukijaansa unisymbolien kiehtovaan maailmaan. Se sisältää yli 500 uniaihetta selityksineen.

Nuku ja uneksi!

Suomen tietokirjailijat ry on tukenut tämän kirjan kirjoittamista.
Kirjan koko 120 x 162 mm

Huomioi myös Sallamo-Lavin Pieni povauskirja

 

 

Aloitussivulle