Ultran kirja-arviointi

 

 
Perhosvaikutus
- Kuinka spiritualismin siivenisku muutti maailmaa
Tea Holm

316 s.
Kustantaja Basam Books, 2019
26 €

 

 

SEPPO TANHUAN LUONNEHDINTA:

Tietokirjana mielenkiintoinen spiritualismin ilmiöihin sukeltava historiikki, joka omakohtaisten kokemusten valossa saa hetkittäin persoonallisemman ja helpommin sisäistettävän muodon. Erittäin perusteellisen tutkimustyön Tea on henkimaailman ilmiöiden kanssa tehnyt ja mielenkiintoisten lähdeviittausten kanssa saisi aikaa kulumaan, vaikka kuinka paljon.

Tiedemiesten, tutkijoiden ja alalle vihkiytyneiden asiantuntijoiden esiinmarssi on vaikuttava todiste spiritualismin, henkiparantajien, meedioiden ja jopa internetin välityksellä tapahtuneista oikeaksi todistetuista yliluonnollisista ilmiöistä. Kirjan luettuani ei jäänyt pienintäkään epäilystä kuolemanjälkeisestä elämästä. Se on jossain muodossa olemassa, mutta monimuotoisuudessaan se pysyy edelleen suurimmalta osin salattuna ja vain joillekin avautuvana konkreettisena kokemuksena.

Spiritualismin kanssa jo 30 vuotta seilanneena koin itse sanoman vähän liiankin tutuksi, vaikka lähes kaikki kirjasta löytyneet tutkimukset sisälsivät uusia ja kieltämättä hyvin mielenkiintoisia todisteita vähän puhutuista, mutta paljon koetuista ilmiöistä. Spiritualismin uusille harrastajille suosittelen lämpimästi. Alueen moninaisuus yllättää varmasti.

 


ULTRAN KIRJA-ARVIOINTI:

Tea Holm on uskontotieteen ja systemaattisen teologian maisteri sekä filosofian tohtori. Tämä pohja apunaan kirjailija keskittyy selostamaan juurta jaksain lukijoilleen spiritualismista ja sen historiasta ja tuo esiin myös erilaisia teemoja: jatkosota, pakolaisuus, Suomen historia ja kummittelu. Kun tähän lisäksi tuodaan esille mieltä kutkuttavia asioita Tean äidinpuoleisen suvun historiaan spiritualismin historian kautta, lukija lumoutuu - vallankin, jos jo on tutustunut spiritualismiin ja käsiteltävät aiheet ovat muutoinkin tuttuja.

Ihmisiä on aina kiinnostanut kuoleman jälkeinen elämä. Asiasta ovat taittaneet peistä aikojen saatossa niin maallikot kuin tutkijatkin. Kirjassa Tea kirjoittaa spiritualismista parapsykologiaa, tietoisuutta sekä rajakokemuksia käsittelevän tutkimuksen näkökulmasta, mutta eritoten oman suvun kokemukset ovat mannaa aiheen käsittelyssä – ne ovat lähellä lukijaa ja vertailukelpoisia mahdollisiin omiin kokemuksiin. Oikeastaan onkin niin, että juuri omat kokemukset saavat kiinnostumaan kaikesta, ompeluseuroissa varsinkin tulee esille hyssyteltyjä asioita, jonkun sukulainen tai ystävä on näkijän asemassa tai supsutellaan, kenen näkijän luona on käyty visiitillä.

Aino Kassinen on eräs ikiaikainen keskustelunaihe, ja näkijän nimi kytkeytyykin moneen asiaan kirjan sivuilla. Aino Kassisen luona kävi moni poliitikko utelemassa näkymiä tulevaisuuteen, mutta oli muitakin presidenttejä kuin Urho Kaleva Kekkonen, joista en muista mainintaa lehtien sivuilla. Kävipä Ainon luona äitinikin ollessani 10-vuotias, ja näkijä oli kertonut äidille tämän aikaisemmalla käynnillä, että äiti avioituu maanviljelyksen parissa viihtyvän miehen kanssa. Isä olikin agronomi.

Spiritualismi elää mielestäni vahvaa nousukautta, mutta kirjaa lukiessa minua odotti yllätyksiä – vanhoja tuttuja nimiä, joiden kirjoihin olin tutustunut. Pelkästään kirjan sisällysluettelo saa hengästymään. Spiritualismia lähestytään melkeinpä kaikista mahdollisista tulokulmista: tieteen, uskonnon, teosofian, jälleensyntymisen, Raamatun… Parapsykologia, rajatieto, henkisyys ja jopa tuoreet ”Suomen Ghostbustersit” tulevat huomioiduiksi.

Tietopaketti on valtaisa. Allan Kardecin nimi tuntuu tulevan vastaan usein. Olin jo löytänyt Netflixistä Henkien kirjan synnystä kertovan elokuvan, nyt sain Tea Holmin kirjasta lisää. Myös Allan Kardecin kokoamista kirjoista tehdyt väitökset plagioinneista on selitetty. Tea muistaa mainita myös enkelimaailmasta ja heidän maanpäällisistä puolestapuhujistaan.

Chico Xavierin ja Divaldo Francon nimet lienevät tuttuja monelle. Myös se, että kritisoidaan sellaista tieteellistä ajattelua, jossa jonkin olemassaoloa suljetaan pois jo ennalta, koska olemassaoloa ei pidetä yksinkertaisesti mahdollisena. Asian voi havaita nykyisinkin tiettyjen kohteiden uutisoinnissa, maan ns. ykköslehdet eivät lämpene tämänkaltaisten tietojen levittämisestä lukijakunnalleen. Tavallinen tallaajakin saattaa tokaista menevänsä kadun toiselle puolelle, kun kohtaa paranormaalista liikaa kiinnostuneen henkilön.

Aikoinaan nuorena en oikein välittänyt politiikasta tai presidenteistä, sodista tai muista jutuista, mutta nyt lukiessa rytisi: löysin Tean kirjasta mielenkiintoisia asioita presidentti Risto Rydistä ja hänen puolisostaan Gerdasta, joka oli omaa sukua Serlachius, tunnettu teollisuusnimi sekin. Pariskunta oli kiinnostunut henkimaailman asioista.

Tuttuja nimiä – kääntäjä Helmi Krohn, kuuluisia taiteilijoita, mm. Gallen-Kallela ja muuta Tuusulanjärven taiteilijayhteisön väkeä. Taiteilijoiden tauluista näkee taitavan valonkäytön, mikä kertoo heidän henkisyydestään syvemmin, ja tuota ei nykytaiteilija pysty juurikaan tämän ajan teoksissaan tuomaan esiin. Nykytaide lienee selkeää vain taiteilijalle itselleen, muille taulu ei kenties aukene.

Tea Holm mainitsee kirjassa monia nimekkäitä meedioita, kuten brittiläinen Emma Hardinge. Myös parantaja ja selvänäkijä Harry Edwards mainitaan, kuninkaalliset kiinnostuivat miehestä kovasti ja olivat usein läsnä tilaisuuksissa. Minä puolestani sain pidellä kädessäni faarao Ramses II:n aikaan kuulunutta sinistä lasipyramidia, joka oli ilmestynyt Edwardsin käteen hänen julkisen esiintymisensä aikana. Pyramidi tutkittiin, ja sen lasimassa oli peräisin Ramses II:n ajalta. Muistan pyramidin voiman Harry Edwardsin parantajapyhäkössä pyhäkön silloisen johtajan asettaessa lasipyramidin käteeni. ”Korkeiden Palmujen Ruhtinas” osoitti yhä olevansa voimissaan.

Tea Holm muistaa mainita kirjassa myös otteita vastarannan kiiskistä, epäilijöistä ja vähättelijöistä. Kirjan omaksumisessa menee aikaa, eikä kirjaa voi lukea nopeutettuna, auttamatta kiireessä jää asioita huomioimatta. Kirja tihkuu yksityiskohtia, tietojamme ja ajatuksiamme täydennetään koko ajan. Ainoa asia, jota joskus perään, on tutkijoiden kieli. Se ei helposti avaudu, ja tavallinen tallaaja ei jaksa kenties etsiä selitystä joillekin tutkijapiireissä käytettäville ilmaisuille. Onneksi nämä kohdat ovat kuitenkin harvassa.

Kyllin ei tästä kirjasta voi kiittää.
 

Tuula Pelttari

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tea Holm on filosofian tohtori ja teologian maisteri uskontotieteestä ja systemaattisesta teologiasta. Hän on julkaissut väitöskirjan Spiritualismin muotoutuminen Suomessa: Aatehistoriallinen tutkimus (2016). Tämä tietokirja käsittelee spiritualismia ja sen historiaa sekä esittää uusia ajatuksia ja johtopäätöksiä aiheesta. Se suhteuttaa spiritualismia myös muuhun tutkimukseen, jotka käsittelevät esimerkiksi kuolemanrajakokemuksia, samalla kun se on katsaus kirjoittajan äidinpuoleisen suvun historiaan spiritualismin historian kautta.

Kirjan punaisena lankana on kuolemanjälkeinen elämä, jonka salaisuutta monet maallikot ja tiedemiehet ovat yrittäneet saada selville sekä meidän aikanamme että historian saatossa. Se sivuaa sellaisia teemoja kuin jatkosota, pakolaisuus, Suomen historia, kummittelu, parapsykologia ja tietoisuustutkimus sekä yliluonnollisina pidetyt ja kummat kokemukset. Tekijä kirjoittaa tutkijana ja uskontotieteilijänä, mutta oman suvun kokemukset syventävät aiheen käsittelyä ja tuovat sen lähemmäs lukijaa.

 

 

 

Aloitussivulle