Ultran kirjaesittely

 

 

Parantavat hormonit
- Elintapojen vaikutus hormonitoimintaan ja terveyteen
Jani & Taija Somppi

344 s.
Kustantaja Gummerus, 2019

 

 

Lääketiede tarjoaa lääkehoitoja lähes kaikkiin vaivoihin, mutta meillä on myös jatkuvasti voimistuva joukko terveystieteen asiantuntijoita, jotka edistävät tietoa lääkkeettömien hoitojen ja terveyden omatoimisen kohentamisen mahdollisuuksista. Liikuntafysiologi ja osteopaatti Jani Somppi sekä kirurgi ja fysioterapeutti Taija Somppi ovat jo vuosikymmenet työskennelleet kokonaisvaltaisen, luontaisen terveydenhoidon puolesta. Tämä heidän kolmas kirjansa käsittelee tasapainoisen hormonitoiminnan merkitystä kehon ja mielen terveydelle sekä syntyneiden häiriötilojen korjaamista.

Yhä useammin ihmiset haluavat pehmeämpää ja oireiden taustalla olevia syitä ymmärtävää terveydenhoitoa pelkkien lääkkeiden popsimisen sijaan. Hormonaaliset ja hermostolliset epätasapainotilat näkyvät kehossa monin eri tavoin, ja näitä kirjassa käydään läpi monipuolisesti ja ymmärrettävästi. Mukana on myös lukuisia potilastapausten kuvauksia. Tekijöiden perustavoite on se, kuinka keho saadaan itse toimimaan häiriötilojen korjaamiseksi.

Vastoin yleistä luuloa, esimerkiksi kolesteroliarvojen keinotekoinen pudottaminen johtaa hormonaalisen järjestelmän häiriöihin ja sitä kautta kehon ja mielen rappeutumiseen. Samoin kevytlevitteet saavat huutia. Kirjoittajat suosittelevat luonnonmukaisten rasvojen, kuten voin, kerman ja neitsytkookos- ja oliiviöljyn käyttöä, ja huonojen hiilihydraattien rajoittamista. He käsittelevät teoksessaan laajasti ravintorasvojen, vitamiinien ja hivenaineiden vaikutuksia. Aivot tarvitsevat tyydyttynyttä rasvaa ja kolesterolia toimiakseen normaalisti. Tekijät kyseenalaistavat ns. virallisia ravitsemussuosituksia ja lääkintäohjeita, selvittäen elintarviketeollisuuden ja lääketeollisuuden yhteyksiä hoitosuosituksia laativiin tahoihin. Valitettava kokemus on, että ns. virallisen lääketieteen yksipuolisuus ei aina paranna vaan kroonistaa jatkuvaan lääkekierteeseen. Kirjassa on hätkähdyttäviä tietoja manipuloiduista tutkimuksista lääketeollisuuden miljardibisneksien varmistamiseksi.

Kirjoittajien mukaan hormonitoiminnan tukemisella ja puutosten korjaamisella saataisiin parempia tuloksia nimenomaan potilaan kannalta, mutta silloin maailman eniten käytettyjen lääkkeiden myynti ja niillä rahastus vähenisi.

Kirja käsittelee hormonitasapainon vaikutusta terveyteemme mielestäni erittäin monipuolisesti ja laajaan lähdetietoaineistoon pohjautuen. Kuitenkin moni aiheeseen liittyvä asia olisi kaivannut vieläkin perusteellisempaa käsittelyä, esimerkiksi ateriasuositukset ja hormonitoimintaa kohentavien ravintolisien esittelyt jäävät hyvin lyhyiksi. Tosin niistä löytyy etsivälle tietoa muista lähteistä.

Joka tapauksessa tämä on silmiä avaava ja ajassamme tarpeellinen teos.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tasapainoinen hormonitoiminta on yksi terveyden merkittävistä kivijaloista ja määrittää pitkälti jaksamisen tason. Parantavat hormonit sisältää syvällistä kokemusperäistä ja tutkittua tietoa elintapojen vaikutuksesta hormoneihin ja terveyteen.

Kansantajuisesti ja uusimman tutkimustiedon pohjalta kirjassa käydään läpi, miten ruokavalio, uni, lepo, liikunta ja stressi vaikuttavat hormonitoimintaan ja mikä merkitys on muuan muassa kolesterolilla ja yleisimmin käytetyillä lääkkeillä.

Hormonitoiminnan kautta lähestytään kokonaisvaltaisesti etenkin väsyneen ja uupuneen henkilön tilaa ja toipumista. Mukana on myös toipumistarinoita, jotka kasvattavat motivaatiota tavoitella virkeämpää kehoa ja mieltä.

 

 

Aloitussivulle