Ultran kirja-arviointi

 


Olet rakkaus jota kaipaat
Klaus Rahikainen

191 s.
Kustantaja I Am Books, 2020

 

Samanaikaisesti Pelon tuolla puolen -kirjan kanssa ilmestyi toinenkin Rahikaisen teos, Olet rakkaus jota kaipaat. Siinä Elämä Itse puhuu Rahikaisen suulla ikäänkuin Rahikaiselle itselleen hänen elämänvaiheitaan ja rankkojakin kokemuksia ruotien, mutta samalla myös paljastaen meille itsekullekin syväluotaavia totuuksia elämän loputtomista solmuista. Jos tekijän Pelon tuolla puolen -kirja – mainiosta lähestymiskulmastaan huolimatta – oli hiukan jäsentymätöntä purkausta, on tämä rakkauden tarpeesta nouseva teos selkeää ja paikoin sangen runollistakin tekstiä. Useissa kohdin mieleen tulee Kahlil Gibranin herkän kauniit lauseet.

Elämä Itse, joka on kaiken olemassa olevan perusta, on se ilo ja rakkaus ja ykseys, jota maailmalta etsimme. Kirja luotsaa pois erillisyyden ja yksinäisyyden kokemuksesta näkemään todellisen olemuksemme ja johdattelee "ilon helppoon leikkiin".

Kuten aina, Rahikaisella riittää mieltä avartavia ideoita: Koska emme yleensä tiedä mitä kaipaamme, siitä kasvaa ihmiskuntaa riivaava ahneus jolle mikään ei tunnu riittävän… Mutta – kieltämisen sijaan kirjoittaja kehottaakin hyväksymään ahneuden, sillä koska materian maailma ei sitä loppujen lopuksi pysty tyydyttämään, niin se johdattaa viimein yhteyteen kaikkeuden perustan kanssa. "Ole reilusti ahne, ahne kaikelle ja koko kaikkeudelle, sille mitä Elämä Itse on." "Nauti ahneutesi rajattomasta lahjasta, siitä autuaasta ilosta minun yhteydessäni, joka on sinun nyt ja aina!"

Kirja kannustaa pikkuhiljaa luopumaan vanhoista kuvioista ja vinkkaa mitä uutta on mahdollista saada tilalle. Monet pyrkimyksemme ja pettymyksemme juontuvat rakkauden kaipuusta, joka suuntautuu aina johonkin ulkopuolellamme olevaan. Peruskaipuu on kuitenkin kohti ykseyden kokemusta, jonka kehollisena symbolina voivat olla äiti, isä, rakastettu, Jeesus tai Buddha, mutta tarkemmin ajateltuna nuo ovat vain mieleen luotuja malleja. Siis kuinka edetä? Kirja rohkaisee hyväksymään itsessä kaiken, harharetket, voitot ja häviöt, ja ohjaa kokeilemaan kaikkeuden alkukysymystä "Kuka minä olen?" Mutta älä anna minkään vanhan sinussa siihen vastata!

Tämä erinomainen kirja saa pienen miinuksen siitä, että sen kansikuvaksi otetun herkän, hämäryydestä valoon nousevan hahmon tekijää ei kirjan tiedoissa mainita, vaikka olisi pitänyt. Kuva on Ellen Thesleffin 1800-luvun lopulla piirtämä omakuva, josta välittyy taiteilijan henkistynyt mielentila. Thesleff oli monen muun kulta-ajan taiteilijamme tavoin kiinnostunut esoteerisista kysymyksistä, ja voi aavistaakin heidän valtavan luovuutensa juontuneen juuri ykseyden läheisyydestä.

Maailma on jälleen muuttumassa, ihmiset etsivät itsenäistä ja vapaata luontoaan. Uusi helppous on löytämässä tietään sinunkin tajuntaasi. Elämä Itse on syntymässä sinunkin kauttasi. – Näin Klaus Rahikainen kirjoittaa, ja hyvin kirjoittaa.
 

Heikki Juutilainen

 


KIRJAN ESITTELY:

Alussa oli ilo, joka lauloi ja loi.

Koko ikäni olen kysynyt kysymyksiä, kyseenalaistanut itsestäänselvyyksiä ja etsinyt totuutta varjojen takaa. Lopulta minun on kyseenalaistettava vielä itseni, ja samalla sinutkin.

Et ole mitään erityistä, et enempää tai vähempää kuin kuka tahansa toinen. Olet vain Elämä itse tutkimassa luomisen rajattomia mahdollisuuksia. Olet elämän ykseys.

Klaus "Samavika"-Rahikainen

 

 

Aloitussivulle