Ultran kirja-arviointi

 

 
Noudan vettä ja kerään polttopuita
– Maallikko Pangin opetukset
Yun, Pang  龐蘊居士

119 s.
Kustantaja Basam Books, 2018

 

 

Mukavan aidosti zeniläinen, hiukan arvoituksellinen mutta syvällinen on tämä vuosina 740–808 eläneen kiinalaisen zen-maallikon mietteistä ja keskusteluista koottu kirja. Se tarjoaa visaistakin pohdittavaa, jos niin haluat. Pangista ei tiedetä kovin paljoa, vain sen verran että hän ja hänen perheensä oli omistautunut täysin buddhalaiselle elämäntyylille. Hän kehitti itseään – kuten tänäpäivänä on muodikasta sanoa – keskustellen munkkien ja mestareiden kanssa ja vähitellen päihitti heidät perinteisissä väittelyissä.

Kirjan alkuosassa on Helsingin Zen-centerin Mitra Virtaperkon tiivis valaiseva katsaus zen-buddhismin kehitystiehen ja maallikko Pangin elämään. Suomentaja Tero Tähtinen zenin ja Kiinan tuntijana on myös tehnyt ansiokasta työtä saattaessaan tämän teosharvinaisuuden sujuvalle suomenkielelle. Kirjan johdantoteksti kuvaa maallikko Pangin kiehtovaa elämäntapaa. Perheellä oli esimerkiksi asuintalonsa vieressä Wukong-niminen mökki, jossa he harjoittivat meditaatiota. Mökin nimi tarkoittaa tyhjyyden oivaltamista!

Kirja sisältää kaikkiaan 58 lyhyehköä, anekdoottimaista keskustelua tai jonkin kohtaamisen kuvausta muiden zen-mestareiden kanssa. Tällaisille buddhalaisteksteille on tyypillistä se, että ne päättyvät yllättävään ja selittämättömään paradoksiin tai johonkin hätkähdyttävään tekoon. Henkistä tietä tutkailtaessahan tämänpuoleisesta yritetään katsella tuonpuoleiseen ja saada siitä jotain tietoa. Varmasti siitä tiedetään vain se että se ei ole ainakaan tämänpuoleisen kaltainen. Siispä asiayhteyteen täysin sopimaton toteamus tai huudahdus heittää lukijan tai kuulijan pois sanoilla selitettävästä loogisesta tajutilasta. "Zenin elävä oivallus kumpuaa kirjoitusten ulkopuolelta", todetaan kirjan johdannossa. Tekstit eivät selittelyjä kaipaakaan, niiden on annettava vain tulla ja vaikuttaa – aivan kuten parhaan taiteen.

Maallikko Pangin teoissa ja sanoissa on myös hienoa huumoria. Lyhyt esimerkki: Maallikko Pang makasi meditaatiokorokkeella lukemassa sutraa. Eräs munkki sattui paikalle ja sanoi: "Eikö herra maallikko tiedä, missä asennossa sutria kuuluu lukea?" Maallikko kohotti toisen jalkansa kohti kattoa. Munkki lähti pois sanomatta sanaakaan." Kirjassa on esillä myös Pangin tytär Lingzhao, joka joskus tuntuu jopa isäänsäkin nokkelammalta oivaltajalta.

Kirjan nimiruno olkoon ohjeena ja kutsuna Pangin maailmaan: "Se mitä joka päivä puuhailen, ei ole kovinkaan ihmeellistä; kunhan huvittelen itsekseni. En murehdi tekemisiäni, enkä suunnittele minne kuljeksin. Vaikka joku haluaa jättää jälkensä maailmaan, kukkulat ja vuoret eivät juuri järkähdä. Korkein viisauteni on perin yksinkertaista: noudan vettä ja kerään polttopuita."
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Maallikko Pangin sanonnat on kiinalaisen zenbuddhalaisuuden klassikko, joka on koottu Tang-dynastian aikana, todennäköisesti 800-luvulla. Kirja sisältää Pang Yun -nimisen (740-808) maallikkomiehen lyhyitä ja ytimekkäitä keskusteluja aikansa kiinalaisten zenmestareiden ja -munkkien kanssa.

Pang oli köyhä ja yksinkertaista käsityöläisen elämää viettänyt buddhalainen maallikko, joka alhaisesta asemastaan huolimatta oli saavuttanut syvällisen viisauden buddhalaisesta opetuksesta. Muistiin kirjoitetuissa teksteissä hän testaa zenmestareiden ymmärryksen syvyyttä yllättävillä kysymyksillä ja hämmentävillä reaktioilla. Kysymys ei kuitenkaan ole näsäviisaudesta tai silkasta nokkeluudesta vaan kiinalaiselle buddhalaisuudelle ominaisesta tavasta yrittää viitata sanoilla todellisuuden perimmäiseen olemukseen, jota ei voi sanoilla tavoittaa. Myöhempinä vuosisatoina maallikko Pangista tuli Kiinassa ja myös muualla maailmassa legendaarinen hahmo, jonka viisaus ja lämmin huumori ovat kannustaneet buddhalaisuuden harjoittajia aikakaudesta toiseen.

 

 

Aloitussivulle