Ultran kirja-arviointi

 


New Age – opas uushenkisyyteen
Teo Mäkelä

248 s.
Kustantaja BoD, 2018

*VUODEN RAJATIETOKIRJA 2018 *

 

 

Silloin tällöin sattuu käteen kirja, josta ihmettelee että kas kun ei tällaista jo aikaisemmin ole suomeksi tehty. Tälle Teo Mäkelän kokoamalle tietoteokselle new age -kulttuurista eli ns. uushenkisyydestä onkin selkeä paikkansa ehkä parhaiten juuri tänä päivänä, jolloin uushenkisen maailmankatsomuksen mitä moninaisimmat ilmenemismuodot ovat osa nykyihmisten normaalia elämää. Vielä puoli vuosisataa sitten esoteeriset tai spiritistiset harrastukset olivat huomiota herättäviä poikkeusilmiöitä, mutta 1960–70-luvuilla länsimaissa alkoi kasvaa kiinnostus vaihtoehtoilmiöihin, ei pelkästään henkisyyteen tai uskontoihin liittyviin vaan myös esimerkiksi hyvän terveyden ylläpitoon, rajatieteisiin ja jopa politiikkaankin. Valtavirtojen nähtiin useilla elämänalueilla alkavan viedä väärään suuntaan, joten muun muassa hippiliikkeen ja yleisen henkisen vapautumisen myötä uuden ajan ajattelutavat yleistyivät.

Kirjan alkupuolella tekijä pohtii ja selvittää laajasti new age -käsitteen sisältöjä ja joutuu monta kertaa toteamaan, ettei ole helppoa lyhyesti määritellä uushenkisyyttä. Edes englanninkielen termi "new age" ja suomenkielen "uushenkisyys" eivät täysin vastaa toisiaan. Eri tutkimuksissa on kuitenkin koottu tuon otsikon alle määrättyjä tunnusomaisia perusasenteita ja ideoita, joita Mäkelän kirja esittelee. Koska new age ei ole yhtenäinen oppi, uskonto tai filosofia, sen pintaa saa raapia monelta taholta edes jonkinlaisen kokonaiskuvan saamiseksi, ja mielestäni Mäkelä tekee tässä parhaansa.

New agen kehityshistorian esittelyjaksossa tulevat esitellyiksi alan klassikkonimet sekä useat vähemmänkin esillä olleet filosofit, tutkijat ja kirjoittajat sekä järjestöt ja julkaisut. Teksti antaa hyvän yleiskuvan aiheesta, ja kiinnostuksen herätessä on helppo tutustua yksityiskohtiin muista lähteistä. Tähän auttaa myös kirjan lopussa oleva new ageen liittyvien henkilöiden luettelo sekä alan internetsivustojen lista. Jotkin aihepiirit saavat – ilmeisesti tekijän oman kiinnostuksen vuoksi – hiukan laajemman esittelyn; mutta olkoon niin.  Kirkon tutkimuskeskuksen ja Ultra-lehden yhteistyönä vuonna 2011 toteutetun lukijatutkimuksen ja muutamien muidenkin kyselyiden tulokset kertovat mielenkiintoisella tavalla uuden ajan eri suuntausten yleisyydestä.

Kirjan pääosan täyttää 222 hakusanaa käsittävä sanasto, jossa suhteellisen monipuolisesti esitellään new age
-ajattelun keskeisiä termejä.

Rajatiedon alalla toimiville ja vaihtoehtohenkisyydestä kiinnostuneille tämä kirja on ehdoton yleissivistyksen lähde, joka avartaa näkökulmia moneen suuntaan.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

New Age tuli tunnetuksi 1980-luvulla, mutta sen filosofiset juuret ulottuvat kauas historiaan. Nykyisin monet uushenkisyyden käytännöt ja ajatukset ovat integroituneet osaksi yhteiskuntaa ja jokapäiväistä elämää. Mutta miten new age -ajattelussa pohjimmiltaan maailma ja todellisuus nähdään? Miten se poikkeaa tieteellisestä maailmankatsomuksesta? Millaisia arvoja new agen kannattajilla on? Teo Mäkelän kirja tarjoaa lukijalleen ruohonjuuritason näkökulman uushenkisyyteen, yhdistettynä uusimpiin tutkimuksiin.

Kirjan pääosa koostuu yli 200 hakusanaa sisältävästä sanastosta, joka kattaa kaikki yleisimmät new age -käsitteet. Kirja sisältää myös laajan henkilö – ja kirjallisuushakemiston.

 

 

 

Aloitussivulle