Ultran artikkeli ja kirja-arvostelu


 

Don Miguel Ruiz: Neljä tietä vapauteen  kir-neljatieta.JPG (111764 bytes)

Unio Mystica 2001, 115 s.

 

Tolteekki-intiaanit tunnettiin kautta eteläisen Meksikon viisaina naisina ja miehinä. Heidän yhteisönsä eli pyramidikaupungissa, jota kutsutaan paikaksi, jossa ihmisestä tulee Jumala.

Muinaisilta tolteekeilta voi oppia paljon. Heillä oli omat sisäiset sopimuksensa, joita noudattamalla elämä muuttuisi täydellisemmäksi ja helpommaksi. Näitä sopimuksia on neljä, ja kirja kehottaa nykypäivänkin ihmisiä omaksumaan nämä kauniit ajatukset.

Don Miguel Ruizin mukaan tärkeintä on sitoutua hyviin päätöksiin ja päästää irti vanhoista, huonoista kaavoista ja toimintatavoista sekä muuttaa suhtautumistaan elämään ja kanssaihmisiin. Jokainen ihminen voi olla vapaa, mutta siihen tarvitaan rakkautta. Valtavaa rakkautta itseään, muita sekä rakkauden jumalaa kohtaan.

Ihmiset elävät ahdistavassa unessa, planeetan unessa, joka on kuin helvetti maan päällä. Ihmisten sisäiset tuomarit syyllistävät heitä itseään ja tuomitsevat muita täysin suotta. Aina kun sanomme jotain pahaa lähimmäisellemme, emme ymmärrä miten pahat jäljet saatamme jättää. Siksi tolteekkien ensimmäinen neuvo onkin: Käytä sanojasi puhtaasti. Kuin karman laki, kaikki tekemäsi hyvä palaa vielä luoksesi, samoin pahat teot.

Jos päättää tästä päivästä lähtien noudattaa sisäisiä sopimuksiaan, tulee huomaamaan, miten selvästi asiat muuttuvat parempaan. Rakkauden täyttämä elämä on mahdollista jokaisen kohdalla. Mooses kutsui sitä luvatuksi maaksi, Buddha nirvanaksi, Jeesus taivaaksi, ja tolteekit uudeksi uneksi. Tämän taivaan voi saavuttaa maan päällä, ei tarvitse odottaa ja pelätä kuolemaa, kun voi jo tällä hetkellä sulkea silmänsä ja tuntea rakkauden virtaavan luonnosta, itsestä ja muista ihmisistä.

Sopimuksia on vaikea noudattaa. Tuskin pystyn itse olemaan sanomatta kenellekään ilkeästi, jos minulla on paha olo, tai tekemättä olettamuksia aina ei ole helppo kysyä suoraan, miltä toisesta ihmisestä tuntuu.

Mutta kirja rohkaisee: Kaikki pystyvät elämään rakkaudessa, jos haluavat tehdä sen valinnan.

 

Tuuli Laitinen

 


TAKAISIN