Ultran kirja-esittely

 

Muukalaiset keskuudessamme
Håkan Blomqvist

UFO-Finland, 2011
196 s.
Valokuva- ja piirroskuvitus, väriliite

25 e


 

Lainaus kirjan ensimmäisiltä riveiltä:
"Joka vakavamielisesti ryhtyy ottamaan selvää ufoilmiön merkillisestä maailmasta joutuu pian huomaamaan, että se on viidakko, joka käsittää mielenkiintoisia mutta vaikeasti arvioitavia havaintoja, mielikuvituksellisia kertomuksia, myyttejä ja salaliittoteorioita. On vaivalloinen ja aikaa vaativa työ edetä tässä ryteikössä - tutkia, dokumentoida ja kriittisesti arvioida ufotapauksia, varsinkin kun on kysymys lähihavainnoista ja väitteistä olentojen tapaamisesta."

Håkan Blomqvist on pätevä oppaaksi tällaiseen uhkayritykseen, sillä hän on tutustunut perusteellisesti ufoihin ja henkiseen alaan ainakin 1970-luvun alkupuolelta lähtien. Lisäksi hän on osannut pitää päänsä kylmänä ja uskomuksiin vajoamatta, dokumentoinut tarkasti kaiken aineistonsa ja käsittelee sen tarjoamia mahdollisuuksia monipuolisesti. Kirjan lopussa kerrotaan, että Blomqvist on muutaman toverinsa kanssa perustanut ufoarkiston, joka on tällä hetkellä maailman laajin.
    Kirja keskittyy Richard Höglundin vuosia kestäneeseen kontaktitapaukseen, josta Ruotsissa on jo aikaisemmin kerrottu käyttäen Höglundista nimeä "Helge". Hän oli syntynyt 27.3.1913, kuoli sydänkohtaukseen 23.10.1977 ja oli ammatiltaan kallion räjäyttäjä. Blomqvist tutustui tapaukseen ensi kerran vuonna 1972 ja on sen jälkeen kerännyt tapahtumista runsaasti aineistoa. Lisäksi kirjassa kerrotaan muutama muu ruotsalainen lähihavaintotapaus ja vertailun vuoksi vielä joitakin ulkomaisia tapauksia.
    Höglund on kertonut, että hän 9.12.1965 iltapäivällä tunsi levottomuutta, ajoi koiransa kanssa Uddevallassa melko lähellä kotiaan olevalle järvelle ja meni sen jäälle kävelemään. Koira tuli äkkiä levottomaksi, kuului vinkuvaa ääntä ja yläosastaan kiekkomainen ja osittain läpinäkyvä alus laskeutui lähelle. Siitä liukui alas neljä läpinäkyvään avaruuspukuun pukeutunutta aivan ihmisen kaltaista olentoa, joiden alaston vartalo näkyi selvästi puvun läpi. Hän keskusteli heidän kanssaan merkkikielellä runsaan tunnin ajan ja esitteli parhaansa mukaan oloja maapallolla.
    Höglund oli tuntenut munuaisvaivansa kipujen olevan taas tulossa ja ilmoitti olennoille siitä merkein, jolloin eräs heistä haki aluksesta mikrofonin näköisen laitteen ja siveli sillä Höglundin selkää. Munuaisvaiva parani siitä pysyvästi, mutta lääkärien arvion mukaan vaiva olisi rajatapauksena voinut parantua myös itsekseen. Illan hämärtyessä alus näytti säteilevän sinertävää fluorisoivaa valoa. Olennot liukuivat takaisin alukseen, sen väri muuttui oranssiksi ja se nousi ylös.

Höglundin kontaktit jatkuivat seuraavan kerran elokuussa 1966, jolloin eräs olento antoi hänelle tehtäväksi matkustaa Bahamasaarille. Lisäksi hän luovutti Höglundille alumiininvärisen 7 x 4,5 x 1 cm kokoisen metallilevyn, jonka tasainen puoli oli täynnä hieroglyfejä muistuttavia merkkejä. Lisäksi Höglund sai määräyksen pitää levyä aina mukanaan. Sillä kertaa hän ei kuitenkaan totellut vaan piilotti levyn kaivamalla sen maahan paikkaan, jonka painoi mieleensä.
    Ufokontaktit leimasivat Höglundin koko loppuelämää. Hän kävi Bahamasaarilla kolme kertaa, oli siellä tekemisissä mafian kanssa ja vieraili kerran jopa ufojen maanalaisessa tukikohdassa. Sekä siellä että Ruotsissa hän tapasi vieraita, joiden kanssa käytyjä keskusteluja hänen vaimonsa ei saanut kuulla. Hän matkusteli myös ympäri Ruotsia asioilla, joista kukaan lähipiirissä ei ollut tietoinen. Hän sanoi joutuneensa mukaan vaaralliseen toimintaan, jolta hän halusi suojata muita.
    Richard Höglund ei ollut aivan tavallinen tallaaja, vaan hän kertoi olevansa jonkinlainen näkijä. Hänen henkilönsä jäi loppuun asti arvoitukseksi, jonka syvyyttä kuvannee Blomqvistin arvailu, mistä hänen tapauksessaan olisi voinut olla kysymys:

1. Aito kontakti vieraan älyn edustajien kanssa
2. Vakoilun peitetoiminta
3. Organisoitunut rikollisuus
4. Tietoinen huijaus rahan ansaitsemiseksi
5. Mytomania eli sairaalloinen taipumus valehtelemiseen

Kirjasta ilmenee myös selvästi, miten ufotapaukset Ruotsissa - aivan kuten muuallakin - olivat tuohon aikaan rajatietoihmisten hoidossa. He vain joko uskoivat tai eivät uskoneet, he pelkäsivät eivätkä ottaneet asioista kunnolla selvää. He eivät tehneet muistiinpanoja eivätkä dokumentoineet muutenkaan tapahtumia millään tavalla. Blomqvist sai selvitellä asioita lehtiartikkeleiden ja asianosaisten haastattelujen, kirjeiden ja postikorttien avulla.
    Höglundin saamalla metallilaatalla kerrottiin olleen ihmeellisiä vaikutuksia. Hän haki sen kätköstään, mutta ei itse voinut pitää sitä käsissään ja suojasi sen asbestilla. Eräs selvänäkijä sanoi saaneensa siitä kaikkein ihmeellisimmän saamistaan tuntemuksista. Bahamasaarilla eräs mies sai käteensä palorakkuloita sen pitämisestä. Lähipiiristä vain Höglundin vaimo oli sen kerran nähnyt. Jälkipolville siitä jäi vain kirjassakin näkyvä piirros merkeistä, joista niistäkin erään "asiantuntijan" mukaan puuttui joitakin yksityiskohtia. Siinäpä olisi ollut mielenkiintoinen kappale materiaaliasiantuntijoiden tutkittavaksi.
    Kirjasta välittyy hienosti kuva ufotutkimuksen realistisesta tilanteesta. Usein tutkimuksissa tulee esiin mitä merkillisimpiä väitteitä, jotka eivät kerta kaikkiaan voi olla totta. Ufohavainnot näyttävät myös olevan jonkin verran yhteydessä PSI-ilmiöihin, vaikka ei otettaisikaan rajatietoväen esittämiä varmuuksia aivan vakavasti huomioon. Ja aina silloin tällöin putkahtaa esiin niin selviä ja konkreettisia kokemuksia, että aivan ilmeisesti jotakin todellista on olemassa ja tutkimusta on tarpeen jatkaa.
    Eräs mielenkiintoinen piirre on ilmiön kehittyminen pitemmän ajan kuluessa. Olennot ovat monissa tapauksissa antaneet lupauksia ja ennusteita ufoilmiön tulevista vaiheista. Tilanne ei kuitenkaan ole ainakaan julkisesti kehittynyt mihinkään, vaan vuosikymmenet ovat kuluneet ja edelleen ihmetellään samoja asioita.
 

Olavi Kiviniemi
 KUSTANTAJAN ESITTELY:

UFO-Finland ry ei ole aikaisemmin julkaissut kirjaa, joka käsittelee mahdollista ihmisten ja avaruusolentojen kontaktia. Tämä kirja on kertomus ruotsalaisen miehen hämmästyttävistä kokemuksista, joiden keskelle hän joutui keski-ikäisenä jokseenkin yllättäen. Tapahtumat alkavat Uddevallan kaupungissa, lähellä Göteborgia. Kirjan päähenkilö Richard Höglund matkustaa muun muassa Bahamasaarille useaan kertaan suorittamaan avaruuskontakteiltaan saamaansa tehtävää.

Richardin tapaus oli aikoinaan Ruotsissa tiedotusvälineiden runsaasti uutisoima. Hänen tarinansa aiheuttivat laajaa hämmennystä. Tapauksesta on eniten hankkinut tietoa kirjastonhoitaja Håkan Blomqvist. Hän kirjoitti tämän kirjan vuonna 2009, kerättyään aineistoa yli 30 vuoden ajan.

 

Aloitussivulle