Ultran kirja-arviointi

 

Mihail Jertakin uskomaton elämä
Kalevi Karmitsa

163 s.
Kustantaja Kaler, 2018

 

 

Seurasin läheltä jälleensyntymiseen viittaava tapausta Jyväskylässä vuonna 1972. Tuntemani silloinen liikuntatieteen opiskelija yliopistossa, Kalevi Karmitsa, oli tehnyt hypnoosikokeita liikuntatieteen alalta. Häntä kiinnostivat lisäkokeet syvässä hypnoosissa ja hän teki niitä erään nuoren, helposti hypnotisoitavan nuoren naisen kanssa, jota jatkossa nimitän Ritvaksi. Kalevi taannutti Ritvaa eri ikäkausiin ja pääsi helposti puolen vuoden ikään.

Pyrkimys päästä tutkimaan syntymähetkeä tuotti melkoisen yllätyksen. Ajassa siirtyminen suggestion jälkeen oli odotettua suurempi, koska Ritva alkoi puhua venäjää. Kalevi pyysi häntä puhumaan suomea, jolloin hän sanoi tukahtuneella äänellä: ”Susia … täällä on susia … olen susien keskellä”. Ritva oli siirtynyt vuoteen 1860 ja oli nyt vähävenäläinen kasakka Mihail Jertak. Hänen ratsunsa oli susilaumaa paetessa kaatunut lumisella arolla, ja hänen jalkansa jäi hevosen alle. Sudet söivät hänet, ja suden turkin etova haju jäi hänen viimeiseksi muistikuvakseen.

Siinäpä oli alku merkilliselle ja kansainvälisestikin merkittävälle tutkimukselle, johon on nyt mahdollista tutustua suomenkielisen kirjan muodossa. Ritva kertoo tapahtumista niitä kasakkana parhaillaan eläen. Tuloksena on kasakan hurjan elämän yksityiskohtainen kuvaus lapsuudesta nuoruuteen, raakaan kasakkaelämään, isyyteen ja kuolemaan saakka. Kertomus sisältää erittäin paljon historiallisesti ja maantieteellisesti oikeita yksityiskohtia ja mikä merkillisintä, sellaisia yksityiskohtia kasakkakulttuurista, joita ei ole helppo löytää suomen kielellä.

Tämän kaiken Kalevi sai esiin parissakymmenessä hypnoosi-istunnossa. Hän purki jokaisen istunnon nauhalta puhtaaksi paperille. Mihailin haastatteluosuudet ovat suoraa lainausta näistä papereista – Kalevi kysyy ja Ritva vastaa. Ritvan puhuma venäjän kieli tuotti vaikeuksia, koska kumpikaan ei tuntenut sitä kieltä ollenkaan. Vieraan kielen puhuminen sellaisessa mitassa on harvinainen ja kansainvälisestikin merkittävä tapaus.

Kuten kirjasta ilmenee, Kalevi on tehnyt mittavan työn Ritvan antamien tietojen ja venäjänkielisten sanojen tarkistuksissa. Esimerkiksi sen ajan mittayksiköt ja niiden väliset suhteet Ritva esitti aivan oikein. Venäjän kielen professori tunnisti suuren joukon venäläisiä sanoja, sanontoja ja lauseita, joita Ritvalta lipsahteli suomen kielen lomaan. Eivätkä sanat olleet mitä tahansa sanoja, vaan ne liittyivät aina käsillä olleeseen aiheeseen. Mutta professorikaan ei tunnistanut kaikkia sanoja. Vasta nyt, internet-aikakaudella, monet kasakkaelämän erikoissanat samoin kuin historialliset ja maantieteelliset tiedot ovat osoittautuneet tosiksi.

Paljon yksityiskohtia on vielä tunnistamatta. Kirjan lukijatkin voivat osallistua salapoliisityöhön. Esimerkiksi heti kirjan julkistamisen jälkeen, lukijat löysivät vahvistuksen seuraaville Ritvan kertomille tiedoille: Tsaari allekirjoitti uuden kasakkojen palvelusopimuksen v. 1835. Kubanin kasakoiden lähellä on ollut tertseenien kasakka-alue. Ritva käytti kotikyläänsä kuvatessaan arvoitukseksi jäänyt sanaa ”ashdom”. Ilmeisesti hän sanoikin epäselvästi ”nash dom” eli meidän talomme.

Sadat yksityiskohdat ovat osoittautuneet tosiksi, mutta eivät sentään aivan kaikki. Ainakin kahdessa kohdassa on ajoitusvirhe, jossa myöhempi aika on ikään kuin vuotanut mukaan Ritvan tietoisuuteen. Myös tämän puolen Kalevi tuo ansiokkaasti esiin. Kirja on todellinen aarreaitta jälleensyntymisestä ja historiallisesta kasakkakulttuurista kiinnostuneille – suosittelen lämpimästi.
 

Olavi Kiviniemi

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Mihail Jertakin uskomaton elämä kertoo hämmästyttävästä hypnoositutkimuksesta, jossa nuori, suomalainen nainen palasi ajassa 1800-luvun alkuun ja kertoi 20 tuntia vähävenäläisen kasakan elämästä.

Venäjän kieltä osaamaton nainen pystyi hypnoosissa puhumaan venäjää, myös monia harvinaisia kasakkaelämän erikoissanoja, jotka vasta viimeaikainen tutkimus on paljastanut paikkansapitäviksi.

Valokeilaan nousee Mihail Jertak inhimillisenä olentona, värikkään elämänsä pyörteissä. Hän on aito persoonallisuus, yhtä hyvin seikkailunhaluisena lapsena kuin herkkänä perheenisänä tai koko ikänsä tappamiseen koulutettuna kasakkana. Hänen kiintymyksensä hevosiin on kuin elämänmittainen kunnianosoitus tuota jaloa eläintä kohtaan.

Asiantuntija Olavi Kiviniemi sanoo kirjan esipuheessa: ”Mihailin tarina on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellinen ja kiehtova hypnoositutkimuksen tulos."


 

 

 

Aloitussivulle