Ultran kirja-arvostelu


 

Kari Kaipainen

Luovaa Spelt-leivontaa - eri aikojen hengessä

Sun Spelt 2007, 248 s.

 

Hildegard Bingeniläinen toi Spelt viljan ihmisten tietoisuuteen - tai ainakin siitä minä muistan sen. Oikeammin 1998 tutustuin Hildegard Bingeniläisen yhdistykseen. Silloin spelt vehnä oli vasta tulossa suomalaisten tietoisuuteen. Ihastuin silloin speltiin ja myös Hildegardin elämään. Näin kauan aikaa kuitenkin voi mennä ennen kuin tehdään spelt viljasta ruokaopas! Se vaatii uskoa asiaan, kuten Kari Kaipaisella on, ja joka uupumatta käy messuilla kertomassa asiasta.

Kari Kaipaisen kirja tulee hyvään aikaan, sillä spelt viljasta ei ole juuri tietoa ja se on niin omanlaisensa, että opastusta tarvitaankin. Ruokaopas (saan varmaan näin sanoa) on mahtava yhdistelmä reseptejä sekä tietoa upealla kuvituksella. Alussa on informaatiota viljelystä, lajikkeista, mitä spelt sisältää, ravitsemuksellisesta merkityksestä sekä vitamiinit, hivenaineet ja kivennäisaineet speltissä joista on hienot esimerkit.

Spelt pähkinäkuoressa on kahdeksan kohtaa viljan merkityksestä ihmiskeholle - eikä merkityksetön ole tieto että spelt on ekologisesti ihanteellinen. Mielenkiintoinen oli tieto että spelt on lämmittävä vilja, eli se tuo lämmöntunteen kehoon, eikä kuluta lämpövarastoja. Myös speltin ravintoaineet imeytyvät helposti verenkiertoon ja sen on todettu vaikuttavan myönteisesti veriarvoihin.
Lemmikkieläimille voi myös syöttää spelttiä! Nykyaikana kun lemmikkieläimille kaupasta ostetut ruuat sisältävät monesti allergisoivia viljoja on spelt tässäkin luonnonmukainen vaihtoehto, puhumattakaan ihmisten allergioista.
Ravintorasvoista on tietoisku sekä öljyistä että alkuperäiskasveista. Eikä se vielä tähän jää: siemenet, pähkinät, pavut ja linssit, merilevät, marjat, mausteyrtit ja mausteet käydään kirjassa läpi sekä idut, oraat, hunaja, suola, sokerit ja vesi ovat saaneet omat sivunsa! Lopuksi on vielä käyttäjäkokemuksia - niin ihmisten kuin eläintenkin, tosin ihmisten kertomana.
Kirja on todellinen aarreaitta! Ei pelkästään monipuolisen informaation takia vaan uskomattoman ihanine ruoka- ja leivontaohjeineen. Upea kasvisgourmetkirja!
Minäpäs ärsyttelen tässä makuhermojanne, miltä kuulostaisi Piparjuurilla maustetut kurpitsapyörykät Speltti-Punajuurisalaatilla tai Speltti-Porkkanapihvit Karin Eksoottisella Spelttikastikkeella ja Mustikkakukkoa jälkiruoaksi...?

248 sivuinen kirja on syksyn hienoimpia ruokakirjoja, joka pitäisi olla jokaisen keittiössä joka arvostaa hyvää ja terveellistä ruokaa. 

Tuula-Maria Kangaslampi

 


Aloitussivulle