Kustantajan kirjaesittely

 

 

 

Luontoäidin kotiapteekki - kasvislääkintä ja luontaishoidot
Virpi Raipala-Cormier

2009 wsoy
188 sivua

25 e

 

Frantsilan yrttitilan perustajan Virpi Raipala-Cormierin hoito-ohjeet sopivat kotikäyttöön. Ne perustuvat perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen ja kasvilääkintään, mutta niihin on lisätty tietoa aromaterapian, homeopatian ja kukkaterapian käytöstä. Raipala-Cormier korostaa tasapainon ja hyvän mielialan ylläpitämistä erilaisilla harjoituksilla. Kirja esittelee rohtokasvien historiaa ja käyttöä kansanlääkinnässä, yrttien keräämistä ja niiden valmistamista rohdoiksi. Lisäksi siitä löytyy perustiedot noin 150 rohtokasvista, niiden vaikuttavat aineet, vaikutukset, käyttötavat rohtoina, annostus ja haitat. Liitteenä eteeriset öljyt, Bach-kukkauutteet ja Frantsilan Yrttitilan valmisteet käyttöalueen ja kasvien mukaan sekä hoitosanasto

 

Kirja kertoo monipuolisesti yrteillä hoitamisesta.

Aluksi viitataan kansanlääkinnän historiaan, jossa mainitaan neljä erilaista lääkintälinjaa. Ensimmäisenä on perinteinen kiinalainen lääketiede. Se käsittää feminiinisen ja maskuliinisen energian jinin ja jangin, joka ulottuu kaikille elämänalueille. Toisena on aromaterapia. Jo tuhansia vuosia on käytetty hieronnoissa aromaattisia, eteerisiä öljyjä, jotka tislataan kasveista. Tällä vuosisadalla hoitoa sanotaan aromaterapiaksi. Kolmantena mainitaan homeopatia. Se sai alkunsa Saksassa 1700-luvulla. Siinä hoitava aine otetaan kasveista, eläimistä tai mineraaleista. Sen tehtävä on vahvistaa kehon omia parantavia voimia. Vielä mainitaan kukkaterapia, jonka kehitti englantilainen lääkäri E. Bach 1920-luvulla. Kukista valmistetaan uute, joka valitaan yksilöllisesti hoidettavalle henkilölle kuten valitaan homeopaattinenkin lääke.

Kasvilääkintä eli fytoterapia perustuu kansanlääkinnälle, mutta on jo nykyisin myös tieteellisen tutkimuksen kohde. Kirja kertoo kansantajuisesti sisäisistä ja ulkoisista yrttihoidoista, joten sen ohjeita voi soveltaa monella tavalla kotihoidoiksi. Kerrotaan yrttien keräämisestä, viljelystä ja käytöstä eri sairauksissa sekä tukena muissa hoidoissa.

Kirjan osa 2 käsittelee sairauksia ja niiden yrttihoitotapoja. Osassa 3 neuvotaan muutamia reseptejä sisäiseen käyttöön ruuaksi ja juomaksi, sekä ulkoiseen käyttöön kylpyjä, öljyjä tai voiteita. Osa 4 kertoo hoitavista yrteistä ja niiden erilaisista käyttötavoista sairauksissa.

Kirjan lopussa on lueteltu aromaterapiassa käytettävät öljyt, kukkaterapiassa käytettävät Bach'in kukkauutteet sekä Frantsilan omat hoitovalmisteet.

Luontoäidin kotiapteekki ei hoida vain hartiakipua tai nyrjähtänyttä nilkkaa. Se ottaa huomioon myös mielen tasapainon ylläpitämisen. Se on paljon kattava yrttilääkintäkirja, joka tulisi ottaa käyttöön jokaisessa kodissa.

 

Aloitussivulle