Ultran kirjaesittely

 

 

Luontaisesti gluteenittomat reseptit
Kirsi Lohtaja


82 s.
Kustantaja Valmiixi
27 e

Luontaisesti gluteeniton, maidoton, maissiton, soijaton

 

 

Hankin Kirsi Lohtajan Luontaisesti gluteenittomat reseptit -kirjan, koska halusin saada uusia ideoita gluteenittomaan leivontaan ja ruuanlaittoon. Poikani noudattaa gluteenitonta ruokavaliota gluteeniherkkyyden takia. Olen myös itse huomannut, että vatsani voi paremmin ilman gluteeniviljoja, joten noudatan pääosin samaa ruokavaliota. Satunnaiset hairahdukset etenkin vehnän suhteen tuntuvat kyllä olossa nopeasti.

    Emme myöskään ole maidon suurkuluttajia ja olen tietoisesti pyrkinyt vähentämään maitotuotteiden käyttöä. Poikani on perheessämme ainoa joka juo maitoa. Muuten käytämme jonkin verran juustoja ja hapanmaitotuotteita. Itselläni näkyi muutama vuosi sitten Food Detective -testissä yliherkkyys maidolle ja olinkin useita kuukausia täysin maidoton. Sittemmin olen ottanut sen takaisin ruokavaliooni, mutta aikaisempaa paljon pienemmissä määrin. Kirjan ohjeet ovat lisäksi soijattomia ja maissittomia, sekä suurin osa myös pähkinättömiä ja pavuttomia. Soija ei perheemme ruokavalioon ole kuulunutkaan, sillä lähes kaikki soija on nykyään geenimuunneltua.

    Kirja osoittautui varsin hyväksi tietopaketiksi aiheeseen perehtyvälle. Ensin siinä kerrotaan ruoka-aine allergioista ja niiden toteamisesta, sen jälkeen on ruoka-ainetietoutta. Näissä osioissa on tietoa, jota ei virallisterveellisissä oppaissa lue, mutta joka kiinnostaa yhä useampaa erilaisten selittämättömien vaivojen kanssa kamppailevaa. Lopussa on kattava viiteluettelo. Olisin vielä kaivannut tekstiin upotettuja numeroita, joiden avulla olisi löytänyt kyseiseen kohtaan liittyvän lähteen. Viiteluettelossa on kuitenkin jokaisen viitteen kohdalla kuvattu muutamalla sanalla sen sisällöstä.

    Kirjassa on 54 reseptiä, joista olen kokeillut vasta muutamia. Suosikiksi nousi heti lammaskastike, jota kehui koko perhe. Olin sen suhteen todella skeptinen, koska suuruksena on hirssijauho. Ehkä pelkäsin sen olevan jotenkin todella kummallisen makuista ja lammasjauhelihakin epäilytti. Lopputulos oli kuitenkin erittäin herkullinen ja hirssijauho jäikin meillä tämän kokeilun myötä säännölliseen käyttöön kastikkeiden suurustamisessa. Myös kirjan kanakastike oli erittäin maukas ja erilainen aikaisempiin tekemiini versioihin verrattuna. Jatkoon pääsi myös se, kun koko perhe peukutti.

    Raakasuklaan resepti on erittäin hyvä. Olen kokeillut monia ohjeita ja raaka-aineiden suhteita, mutta tämä nousi suosikiksi. Siinä on tasapainoinen maku. Ohjetta voi tuunata lisäämällä siihen pähkinöitä, manteleita, kuivattuja hedelmiä tai vaikka raakalakritsijauhetta, mikäli ne sopivat.

    Ohjeet on rakennettu mukavasti siten, että kaikkia raaka-aineita ei ole lueteltu alussa yhtenä rimpsuna, vaan työvaihekohtaisesti. Tämä helpottaa ainakin minua, joka olen surkea leipuri. Osaan siis ottaa kirjan avulla aina oikeat raaka-aineet oikeassa vaiheessa.

    Syksyn pimetessä ja joulun lähestyessä kokeiluun tulevat erilaiset herkulliset leivonnaiset, kuten muffinssit ja monenlaiset piparit. Joulupöytään aion valmistaa kirjan ohjeilla ainakin bataatti- ja porkkanalaatikkoa.

    Suosittelen kirjaa kaikille gluteenittomasta ja maidottomasta ruokavaliosta kiinnostuneille. Vaikka itse olen gluteenittomuuteen tottunut ja se on ollut osa perheemme arkea jo useita vuosia, niin tämä kirja antoi silti runsaasti vinkkejä etenkin gluteenittomien jauhojen osalta.

 
 

Marika Alanen

 

 

 

 

Aloitussivulle