Ultran kirja-arviointi

 

 

Kuka sinua ohjaa?

Erkki Tuomala

Omakustanne, 2018
279 s.


 

Kuka sinua ohjaa? Tämä on tuhannen taalan kysymys, johon useimmalla on jonkinlainen vastaus vakaumuksensa, synnyinmaansa, uskontonsa, klubinsa, harrastustensa tai vapautensa, sota- ja rauhantilan, ehkä ikänsäkin mukaan. Erkki Tuomala on ryhtynyt rankkaan mietiskelyyn ja tuo esille aivoitustensa tuloksen kirjassaan. Kirja esittelee asioita sallivasti, sisällössä Erkki nimittäin muistuttaa lukijaa tuon tuosta, että tekstin ymmärrettävyys voi olla heikkoa lukijan kohdalla, ja että ei ihmettele, jos turhautunut lukija siirtää kirjan lukemisen myöhemmäksi. Paljon, paljon myöhemmäksi.

Erkki Tuomala on kertomansa mukaan tutustunut henkimaailmaan ja sen oppeihin, tavannut myös kuolleita ja tuo esille, että hän on nykyisin eräs kaikkein suurin ja osaavin opettaja meille ihmisen tilassa eläville. Tuomala ei kuitenkaan kerro kenenkään nimiä. Me Erkin koulimattomat lukijat olemme myös tietoisia henkimaailman olotiloista, sen houkutuksista, ihmisten ylpeydellä leikkivistä hengistä, jotka usuttavat lukijaa nyt kallistamaan korvansa vain Erkin opeille.

Lukijat ovat nykyisin tietoisia henkimaailman kyvykkyyksistä, myös siitä, miten houkutella maan päällä tallovia taivaaseen pyrkiviä tekemään erehdyksiä ja oppimaan niistä. Jos ei opi maan päällä, oppii jälleensyntymisten ketjuissa niin kauan kuin tarvitsee. Henkimaailman runsauteen on hivuttautunut joukko kiusaajahenkiä. Tämän totuuden ovat omaksuneet monet lukijoista.

Erkki Tuomalan tarkoituksena on ollut valaa toivoa lukijoihin, mutta teksti on niin obsessoiva, että sanojen toistaminen aiheuttaa tilanteen, mitä Tuomala ei toivo. Kun se on obsessoiva koko kirjan suhteen, lukija alkaa muistella, että mitä se lukijan oma vapaa tahto oikein on. Kukin henkinen kirja on aina myös lukijan kurssitus. Lukija voi valita selkeän, kirkkaan ja napakan ohjekirjan, mikä antaa rauhaa ja jonka sanat lääkitsevät mieltä. Kysyminen on tärkeää, mutta me kuljemme valitsemiamme teitä, kunnes valitsemme oikein. Lukija on usein kuullut, että joku meni etsimään itseään, juuri sitä, kuka ohjaa ajatuksia, sanoja, mitä hän oikeastaan etsii ja mitä varten.

Sanojen valtakunnat eksyttävät, ne imartelevat, ivaavatkin, tuomitaan itseä ja muita. On olemassa syyn ja seurausten laki, ja joudumme tämän maailman matkalla oppimaan kaikenlaista ja tiedämme sitten, ketä me ajattelemme, kiitämme. On kuljettava oma polku ja tultava varmaksi siitä. Itse tiedämme, että vaeltajia odottaa rakastava Kaikkeus, joka tietää etsijöiden tuskat ja vastaukset kysymyksiin tuomitsematta.

Kielemme aiheuttaa joskus vaikeuksia, kun tavallinen puhekieli eroaa joskus kovastikin kirjoitetusta. On panostettava kielemme osaamiseen, lauseiden selkeyteen ja opittava, että joskus lukija esittää aiheellisen kysymyksen, mitä kirjoittava oikein haluaa lopulta sanoa. Liiallinen sanojen toisto ja Tuomalan odotus kirjan lopullisesta hylkäämisestä lukijan taholta voi ankeuttaa lukijan. Meneekö tuolloin lapsi pesuveden mukana?
 

Tuula Pelttari

 


KUSTANTAJAN ESITTELY

Miten osaan itse erottaa itsestäni ajan? Osaavimmat asettuvat vain hetkeksi olemaan hiljaa. Mutta jos tarvitset vielä muuta, sinun on silloin osattava asettua hiljaiseen tilaan hetkeksi. Se tapahtuu kaikkein parhaiten ottamalla esiin itsestäsi rakkauden ja ilon tunteet. Nämä kaksi erilaista tilaa ovat aina se tapa, jota osaat nostaa itsestäsi esiin, kun asetut hetkeksi istumaan tai lepäämään. Molemmat tunteet karkoittavat kaiken turhan mielestäsi, ja samalla sinä itse asetut jopa hieman tai hieman paremmin ajan ulkopuoliseen tilaan.

Kun olet irti ajasta, ota silloin tämä kirja käteesi ja aloita sen lukeminen. Jokainen luku ja jokainen lause ja jokainen sana on nostettu esiin siten, että minä, joka olin ja opin samalla itse avaamaan itsestäni uusia opettajia ja jopa Hänet, joka on varsin suuri ja erittäin ihana Osaaja ja Opettaja, tuli esiin ja asettui silloin hieman pieneksi ja hieman minuun ja kertoi monia lukuja tähän hyvin erikoiseen kirjaan. Kaikki, aivan kaikki, luvut ovat osaavasti nousseet tähän kirjaan vain siksi, että ne haluavat avata jokaisesta lukijasta heidän omia ja erittäin, erittäin ihania osaamisia esiin. Lue aina jokaista lukua harkiten ja samalla yritä pohtia niiden sanomaa juuri sinulle, ei kenellekään toiselle. Kuka antaa sinulle juuri nyt tätä opetusta? Osaat kenties itse jo ajatella, että olen osaaja ja samalla aina sinunkin opettajasi. Siis kuka olen? Etsi vastaus kirjasta: ”KUKA sinua ohjaa?”

 

Aloitussivulle