Ultran kirja-arviointi

 

 
Kasvien maaginen maailma
Sinikka Piippo

463 s.
Kustantaja Tammi, 2019

 

*Uusittu painos loppuunmyydystä Kasvien salaiset voimat -kirjasta*

 

Tämä muhkea, runsassisältöinen opus tarkastelee luonnonmagiaa kasvien kautta, ja tarjoaa siinä samalla myös perusteellista kansanperinteisiin ja tutkimukseen pohjautuvaa tietoa magiasta, wiccasta, noituudesta sekä kasvimaailman henkisestä puolesta ja monenlaisista uskomuksista ja rituaaleista. Suomessa luonnonmagiaksi katsottavaa toimintaa on muinaisina aikoina harjoitettu jonkin verran, mutta nykyisin siitä ei juurikaan ole tietoa jäljellä. Brittein saarilla ja kelttikulttuurissa sen sijaan vihreän noituuden perinne on säilynyt paremmin ja jopa elpynyt voimakkaasti viime vuosikymmeninä. Niinpä tämä Sinikka Piipon kirja pohjautuukin pääosin englanninkieliseen kulttuuriin ja kirjallisuuteen, kuten kirjan ensimmäisestä lauseesta heti käykin ilmi.

Kasvien maaginen maailma on paranneltu versio vuonna 2008 ilmestyneestä Kasvien salaiset voimat -kirjasta. Tekstejä on sujuvoitettu ja otsikointia jonkin verran selkeytetty. Kasveja on hiukkasen vähemmän, mutta uusiakin on mukana, mm. suomalaiseen perinteeseen kuuluvat kuusipuu, ohra, kaura ja ruis. Näkyvin muutos on värikuvasivujen pois jättäminen, mikä ei haittaa, koska ne eivät paljonkaan auttaneet kasvien tunnistamisessa ja koska osa esitellyistä kasveista ei kasva maassamme.

Teoksen alkuosan sata sivua kertoo yleistä taustatietoa noituudesta, samanismista ja druideista sekä magian käytännön harjoittamisesta, rituaaleista ja välineistä, ja myös kasvien kasvatuksesta ja käyttötavoista. Kirja opastaa myös, miten liikutaan tietoisuuden eri tasoilla, tehostetaan paranormaaleja kykyjä tai vaikutetaan mieleen ja tunteisiin elämänlaatua ja itsetuntemusta parantaen.

Jokaisesta 110 kasvista ja niiden käytöstä on kattava parin kolmen sivun esittely selkein alaotsakkein: mm. biologia, viljely ja keruu, historia, myytit ja taiat, ennustaminen, mieli ja tunteet, suojelu, rakkaus, onni, terveys, yhteys keijuihin, rohto- ja ruokakäyttö sekä – tärkeä – varoitukset. Kasvien nimitykset annetaan usealla kielellä sekä luetellaan niihin liittyvät astrologiset merkit ja planeetat.

Ei todellakaan tarvitse olla noita tai pakana tutustuakseen tähän rikkaaseen tieto- ja uskomusaarteistoon; utelias ja avomielinen saa olla. Jos kaipaat elämääsi salaperäisyyttä ja seremonioiden ja rituaalien kanssa puuhaamista, niin tässä sitä on runsain määrin. Usein varsinkin meillä Suomessa magian ajatellaan olevan ns. mustaa magiaa, pahantahtoista. Sitä tämä kirja ei edusta. Luonnonmagia voi olla osa jokapäiväistä elämää. Jokainen olento, ihmiset ja kasvit mukaan lukien, ilmentävät luonnon ja kaiken olevaisen energioita. Onko se kummallista vai luonnollista? Päätä itse.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tutustu kasvien taikavoimiin! Paranna muistiasi rosmariinilla, taistele pahoja voimia vastaan nokkosella. Kasvien maaginen maailma on kiehtova tietopaketti kasvien salaisista voimista.

Kasvit ovat terveellistä ravintoa, mutta ne vaikuttavat myös mieleen ja kehoon. Kasvien maaginen maailma esittelee 110 kasvilajia tai sukua, jotka edustavat monipuolisesti maagisia suuntauksia ja käyttötapoja. Mukana on tuttuja ruoka-, viljely- ja maustekasveja, luonnossa ja pihapiirissä esiintyviä kasveja ja yrttejä, puita sekä maineikkaita kasveja eri kulttuureista.

Kasvien käytön, historian ja myyttisen perinteen lisäksi kirjassa opastetaan ymmärtämään magiaa ja maagista ajattelua sekä tarkastelemaan kasveja maagiselta katsantokannalta. Lisäksi piipahdetaan näkijöiden ja henkiolentojen maailmoissa. Miten kasveja voi hyödyntää ennustamisessa, unennäössä, suojelussa, puhdistuksessa, terveyden ylläpitämisessä, rakkaudessa, vaurauden ja runsauden tavoittelussa sekä puutarha- ja säämagiassa? Kirja opastaa, mitkä kasvit auttavat liikkumaan tietoisuuden tasoilla, millä lisätään paranormaaleja kykyjä ja vaikutetaan mieleen ja tunteisiin elämänlaatua parantaen ja itsetuntemusta syventäen. Olennainen osa magiaa ovat myös vuodenkierron juhlat ja astrologia.

FT Sinikka Piippo on kasvitieteilijä, professori ja tietokirjailija, joka on kirjoittanut noin 260 tieteellistä artikkelia, kymmeniä populaariartikkeleita ja 16 kirjaa. Hänen kirjatuotantonsa keskittyy kasvien ja yrttien käyttöön lääkkeenä ja mausteena osana terveellistä ravintoa. Piippo harrastaa kasveja, kirjoja, kissoja ja valokuvausta.

> Sinikka Piippo esiintyy Ultrapäivillä 2019

 

Aloitussivulle