Ultran kirja-arviointi

 

 

Karamellikuninkaat ja unien valtakunta

Tuula Pelttari

272 s.
Kustantaja Valmiixi, 2016

 

 

Heinäkuussa 2016 toteutuivat Tuulan aikoinaan Egyptissä 1984 saamansa kairolaisen ennustajan Madame Batreyan sanat: ”Joudut olemaan kärsivällinen käsikirjoituksesi suhteen. Se tulee julki vasta ikääntyneenä.” Ja näin kävi – monien vaiheiden jälkeen löytyi oikea kustantaja, ja jo 15-vuotiaana aloitettu, unien pohjalta kirjoitettu käsikirjoitus muotoutui kirjaksi.

Karamellikuninkaat ja Unien valtakunnat alkaa arkkienkeli Azraelin tapaamisesta, ja lopulta muitakin enkeleitä ilmaantuu järjestelemään Tuulan unia ja saattamaan hänet kahteen tärkeään edelliseen elämään: Egyptiin ja Jukatanin mayoihin, joiden pääpaikkana oli Chichén Itzá -kaupunki.

Tuulan koti on täynnä Egyptiä kotoisuutta ryydittämässä. Hänen kirjansa kertoo Mika Waltarin Sinuhe egyptiläisen farao Ekhnatonista ja tämän neljännestä tyttärestä, jota Karamellikuninkaassa kutsutaan nimellä Pieni Aurinko. Tuulan unien mukaan poikafarao Tut ja Pieni Aurinko olivat sisaruksia ja heidän äitinsä Kija oli faraon jalkavaimo.

Paitsi menneitä elämiä, Tuulan uusimmassa, neljännessä kirjassa kuvataan palvelutalon tapahtumia – varsin arkisia ja humoristisiakin – mutta kirjan päärungon käsittävät kuitenkin Pienen Auringon elämänvaiheet ja realistisen ja raa’an kuvauksen elämästä maya-ylipappina Ah-Kin-May, joka väsyy uhriensa teloittamiseen ja haluaa tyttärensä kanssa pois kaupungista.

Kirja on oikeastaan dekkarimainen, siinä on jännitteitä, eikä lukija pitkästy. Jos ei ole vihkiytynyt muinaiseen Egyptiin, saattaa kompastella henkilönimien kanssa, mutta tämä ei haitanne. Kirjassa joutuu myös ajattelemaan. Tarina tuntuu filmiltä: kaikki on elävästi kirjoitettu ja se kaappaa mukaansa.

Tuula alkoi jo lapsena piirrellä tarkkoja kuvauksia muinaisesta Egyptistä. Kun taulusta henkilöt ilmestyivät huoneeseen ja Tuula alkoi seurustella näiden kanssa, vanhemmat veivät tyttärensä lääkärille. Tämä ei kuitenkaan katsonut olevan syytä huoleen.

Kirjassa onkin mukana muutama taulu, tosin mustavalkoisena. Yksi kymmenvuotiaana tehty piirros pääsi Tuulasta kertovaan Rajatieto tv:n haastatteluun, sillä miltei kaikki lapsena tehty on revitty syyllisyydentuntoisena. Tunnissa syntyneet savipäät ovat myös mukana haastatteluohjelmassa.

Tuula sanookin, että hän ei ole saanut mitään opetusta maalaamiseen tai saven käsittelyyn. Jokin voima vain ohjasi, kuten kirjankin kanssa.

Tuulan ensimmäinen Egyptistä kertova kirja Anuba, jumalten tytär julkaistiin 1981. Karamellikuninkaan Egypti-osuus on sille jatkoa. Se on elävää kuvausta muinaisesta Egyptistä, kenties muistoista entisestä elämästä. Tuula sanoo, että unet aiheuttivat Egypti-aiheen kirjoittamisen ja näyttivät sieltä tapahtumia. Teksti muistuttaakin omia muistikuvia omasta elämästä eli omasta inkarnaatiosta.

Karamellikuninkaat tarkoittaa uneksijoita, jotka näkemiensä perusteella uneksivat tulevaisuudestaan, joskus ylenpalttisestikin. Kirjan karamellikuninkaina, vallan uneksijoina, toimivat itse Aton-uskonnon harjoittaja farao Ekhnaton poikansa Tutankhatonin kanssa (myöhemmin nimenä Tutankhamon) joka yhdeksänvuotiaana joutui valtaistuimen haltijaksi Ejen ja Horemhebin toimesta. Sotapäällikkö Horemheb ja pappi Eje uneksivat salaa toisiltaan päästä faraoiksi faraon paikalle, ja he onnistuivatkin. Eje oli erittäin lyhytaikainen faraona, Horemhebin faraoaikaa ei täsmällisesti tiedetä.

Nykyisin puhutaan jo aika estoitta unista ja jälleensyntymisistä. Avoimuutta esiintyy paljon ja Tuulan kirja voi rohkaista muitakin kertomaan.

Sanojen valtakunta on voimissaan. Kaikki alkaa omasta itsestä: se miten ajattelemme, toimimme. Hyvä olisi uneksia nöyränä, kehitellä toisten auttamista ja toisista ajattelemista. Syyn ja seurauksen laki on hyvä muistaa. Kaikki alkaa omasta itsestä.

Ilona Kanto


Pelttarin haastattelu netissä:  https://www.youtube.com/watch?v=bPUqO-Cbig4
 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Pirkkalaiskirjailija Tuula Pelttarin neljäs romaani Karamellikuninkaat ja unien valtakunnat on juuri ilmestynyt. 15-vuotiaana aloitettu käsikirjoitus jatkaa kirjailijan esikoisteoksen, Anuba, jumalten tytär (1981), teemaa.

Pelttarin elämän johtotähtenä on ollut lapsuudesta lähtien muinainen Egypti ja myöhemmin myös Maya-kulttuuri. Ne ovat heijastuneet kirjailijan piirroksiin jo varhaislapsuudessa ja myöhemmin koulu- ja työelämässä taiteeseen, maalauksiin ja savitöihin - samoin kuin radio-ohjelmaan ”Anubiksen aika” ja Ylämaalla Pyramidipitäjässä olleeseen taiteilijakotiin, Villa Anubaan. Pelttari on toiminut pitkään Ultra-lehden avustajana.

Karamellikuninkaat on erilainen elämäkerta. Se ulottuu kirjailijan voimakkaisiin uniin menneiden elämien tähtihetkistä, jotka eivät ole päästäneet häntä rauhaan. Unien, enkelien ja jälleensyntymien kavalkadi on erikoinen lukukokemus, jolle antaa hohtoa unien ja kokemusten sanoma sekä lapsuudesta saakka tehdyt muistiinpanot, jotka kehittyivät kirjaksi. Muistamiselle on osattava raivata tilaa, se palkitsee yllättävällä tavalla.

 

 

 

Aloitussivulle