Ultran kirja-arviointi

 

 

Kaikkeuden sylissä
– Neurokirurgin matka tietoisuuden ytimeen
Tri Eben Alexander & Karen Newell

287 s.
Suomentanut Jorma-Veikko Sappinen
Kustantaja Wsoy, 2018

 

 

"Totuus taivaasta" -bestsellerin kirjoittajalta

Vuosi 2008 ravisteli perinpohjin paitsi neurokirurgi Eben Alexanderia, myös hänen lähipiiriään, muita tohtoreita ja sairaalamaailmaa, kun Eben Alexander vajosi seitsemän päivää kestäneeseen koomaan. Rajakokemuksensa aikana kokija havaitsi fyysisen maailman olevan vain osa suurempaa todellisuutta ja että rakkaus parannusvoimineen yhdistävät jokaista. Neurokirurgi joutui myöntämään puutteellisen tietämyksensä aivoista, mielestä ja tietoisuudesta. Hän ei ihmetellyt, että moni ei uskonut kokemuksia varsinkaan, kun ei itse ollut syventynyt todella kuuntelemaan potilaitaan, joilla tuntui olevan samantapaisia kokemuksia kuin tohtorilla itselläänkin.

Yli 25 vuotta neurokirurgina Bostonin arvostetuimmissa sairaaloissa toiminut Eben Alexander ryhtyi tutkimaan ja kirjoitti bestsellerin Totuus taivaasta. Syntyi toinenkin kirja Taivasyhteys. Kirjassa kerrotaan muiden vastaavia kokemuksia sekä poismenneiden läheisten kohtaamisista.

Kaikkeuden sylissä sitoo aiemmat kirjat vaikuttavaan tutkimukseen. Skeptikkoja löytyy aina, mutta Eben, joka jahtasi omia kokemuksiaan, joutui myöhemmin kirjansa suhteen toteamaan, että se mitä hän kaipasi - uusia tutkimuksia ja rohkeutta asioiden käsittelemiseksi - oli koko ajan ollutkin olemassa.

Eben oli hokenut yhdeksän vuoden ajan: Usko vain kaikki, siirrä epäusko syrjään ja avaa mieltäsi mahdollisimman paljon. Eben oli valmis tukemaan myös lukijoita, mutta neurokirurgi itse ei ollut tietoinen niistä tutkijoista, jotka haikailivat samaa kuin Eben itse.

Kaikkeuden sylin ensimmäiset sivut laukovat riemukkaita tutkimuksia ja tutkijoita tiettyjen yliopistojen ja muiden laitosten piirissä. Lukijan on jaksettava lukea jokainen sana ja tiedonpätkä vakuuttuakseen ja ollakseen täysin rinnoin mukana. On myös kiitettävä kääntäjää, joka on kysynyt eri tahoilta kirjaan oikeanlaisia suomennoksia . Neurokirurgi on itse tarkka määrityksissään, mutta lukija pidetään pinnalla.

Tohtorimme sai hienoja ystävyyksiä. Sellaiset tukija- ja tutkimussuuruudet kuin kirkkoherra Michael Sullivan, Arianna Palmieri, jolta oli ilmestynyt kollegoineen v.2014 tutkimus Padovan yliopistossa kuolemanrajamuistojen erikoislaatuisuudesta.

Eben kiinnostui lukemaan myös rajatietoa käsitteleviä teoksia ja ahmi ystävänsä Allan Hamiltonin 272-sivuisen kirjan The Scalpel and the Soul: Encounters with Surgery, the Supernatural and the Healing Power of Hope. Ystävän henkilökohtaiset tarinat kuolemanrajakokemuksista, enkeleistä sekä uskon ja rakkauden hämmästyttävästä kyvystä parantaa sielu pohjia myöten. Eben painotti, että moni tieteellisesti suuntautunut välttää tietoisesti ottamasta noita asioita puheeksi kollegoidensa kanssa.

Kaikki Ebenin koomaa edeltäneet käsitykset todellisuuden luonteesta joutuivat uuden tarkastelun alaisiksi. Belgialainen neurologi Steven Laureys kollegoineen raportoi maaliskuussa 2013 koomapotilaiden muistojen kiehtovasta tutkimuksesta, jossa käytettiin Greysonin asteikkoa määrityksissä. Tämä lienee antoisaa tietoa myös skeptikoille, joilla on varmasti vaikeuksia niellä kaikkea. Kun lukee ultratodellisuudesta, on jo oltava melkoinen asiantuntija.

Kuolemanrajakokemukset säilyvät pitkään vakaina ja itsepintaisina, toisin kuin yleensä muistot tapahtumista, unista ja hallusinaatioista säilyvät. Eben totesi, että hänen koomamuistonsa olivat ”liian todellisia ollakseen todellisia”. Yli puolet kuolemanrajakokemuksen läpikäyneistä on hämmästynyt korostuneesta todellisuudentunnusta. Eben tuumaakin normaalin valvetodellisuutemme olevan unenomaisempi kuin yliaistillisten kuolemanrajakokemusten täyteläinen todellisuus.

Kun kuulemme jonkun etsivän itseään, hauskuutan häntä erilaisilla muistamisryhmillä – on olemassa viidenlaisia muistoja: kohdemuistoja, koomamuistoja ja ensimmäistä lapsuusmuistoa muistottomilta, vanhoja ja tuoreita muistoja todellisista tapahtumista ja sekä vanhoja että uusia muistoja kuvitelluista tapahtumista. Apua! Minulla on muutamia vahvoja muistoja ja vahvoja unia, jotka muistan lapsuuden ajoilta asti. Ne ovat säilyneet muuttumattomina.

Eben on myös erittäin kiinnostunut avaruudesta, mutta tämä viimeisin kirja on mukaansatempaava juuri muiden suorittamien samanhenkisten tutkimustenkin takia. Neurokirurgimme vie lukijan sellaisiin maisemiin, että sulattelua jatkuu pitkään, mutta positiivisin tavoin.

Eben neuvoo lukijoitaan kautta linjan. Kaikesta huomaa, miten hänen kokemuksensa on avannut reittejä, jotka ovat elämässä tärkeitä majakoita. Lukija on tärkeä tekijä tässä kaiken tietoisuuden yksilöllisessä matkassa kohti omaa ymmärtämystään. Maailmankaikkeus kehittyy, emmekä ole vain osa siitä, sinä olet se.

Neurokirurgimme kirjassa ovat luvut Yritys ymmärtää, Todellakin vaikea ongelma, Tiede kohtaa hengellisyyden, Alkuperäisen mielen hypoteesi, Luottamus omiin kokemuksiin, Rukouksen voima, Suuntautuminen sisäänpäin, Ratsastus tietoisuuden aalloilla, Ole se rakkaus joka olet, Vastaus ratkaisevaan kysymykseen, Vastaus piilee meissä jokaisessa, Sielunläksyjen oppiminen, Valinnanvapaus, Mielen valta aineeseen ja Kukoistus tietoisuuden sydämessä.

Liitteitäkin on pari kappaletta, viitteitä ja hakemistoja riittää. Me tarvitsemme Ebenin kaltaisia herättäjiä.
 

Tuula Pelttari

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Maailmankaikkeuden voima on sinussa Vuonna 2008 neurokirurgi Eben Alexander vaipui viikon kestäneeseen koomaan. Sukeltaessaan tietoisuutensa syvimpiin syövereihin hän havaitsi, että rakkaus ja sen rajoittamaton parannusvoima yhdistää meitä jokaista. Kokemus muutti kaiken sen, mitä Alexander tiesi aivoista, mielestä ja tietoisuudesta. Se sai hänet pohtimaan, miten selitämme tietoisuuden alkuperän, jos tietoisuus on fyysistä kehoamme suurempi, ei aivojemme sivutuote. Kaikkeuden sylissä syventää Totuus taivaasta -jättihitin ajattelua ja pyrkii selittämään ilmiön myös skeptikoille. Tieteen ja henkisyyden yhdistävä teos laajentaa ymmärrystä itsestämme sekä tarjoaa vinkit siihen, kuinka hyödyntää mielemme äärettömyyttä ja sydämemme voimaa toipumisessa, ihmissuhteissa ja luovuudessa. Kirjassa esitellyt meditaatio- ja mindfulness-tekniikat auttavat valjastamaan meissä kaikissa piilevät maailmankaikkeuden voimat ja mullistavan rakkauden. Eben Alexander (s. 1953) toimi yli 25 vuotta neurokirurgina Bostonin arvostetuimmissa sairaaloissa. Hän on kirjoittanut bestsellerin Totuus taivaasta, joka käsittelee hänen omaa, kooman aikana koettua rajakokemusta sekä teoksen Taivasyhteys, joka rakentuu muiden kuolemanrajakokemuksista ja kertomuksista poismenneiden läheisten kohtaamisista.

 

Aloitussivulle