Ultran kirjaesittely

 

 

Kaiken teoria - Valaistunut näkökulma
Jed McKenna

176 s.
Kustannus Oy Taivaankaari, 2017

 

 

Kun aloittaa uuden kirjan lukemisen arvostelua varten, on aina päällimmäisenä kutkuttava uteliaisuus siitä, minkälaiseen maailmaan ja tunnelmaan tällä kertaa sukeltaa. Kirjan alkusivut ovat kuin elokuvan ensi minuutit – imaisevatko ne mukaansa, antavatko ne hyvän lupauksen siitä mitä tulossa on.

Jed McKennan kirjaa sai lukea pitkälle, ennen kuin teennäisestä vuorosanailusta päästiin asiaan. Erään luvun alussa tekijä siteeraakin – kuin anteeksi pyydellen – Mark Twainia: "Minulla ei ollut aikaa kirjoittaa lyhyttä kirjettä, joten kirjoitin pitkän." Tuollainen paperia ja painomustetta tuhlaava jaaritteleva tyyli on valitettavan tyypillistä monille yhdysvaltalaisille kirjoittajille, se näyttää muodostuneen rapakon takana jonkinlaiseksi trendiksi. Rentoon huulenheittoon ja vuorosanailuun McKenna sekoittaa pikkunokkelaa jopa arroganttia filosofointia kaikkeuden olemuksesta. Niissä on kyllä teräviäkin oivalluksia. On hän filosofinsa ja kosmologien teoriat lukenut ja tekee hienoja johtopäätöksiä, mutta ne saattavat hävitä tarpeettoman höpötyksen höttöön.

Tämän kirjan asia olisi mahtunut muutamalle sivulle sen sijaan että se on heitelty yli sadalle seitsemällekymmenelle. Kirjoittajan näkökulma on fantasiasarjakuvien ja Matrix-tyyppisten tieteisfilmien maailmassa, joihin hän vetää vertauksia. Perusideana kaikkeuden olemuksesta tekijällä M-rex ja T-rex -termit, joiden summa on joko kaikki tai ei mitään. Myös minä-olen-tietoisuutta hän pohdiskelee. Näitä samoja käsitteitä on eri nimillä esitetty kautta vuosituhanten.

McKenna ei tunnut pääsevän itsensä kanssa selvyyteen, kirjoittaako hän teinikaverereilleen ei-niin-vakavasti otettavaa juttua, joskus jopa alatyyliin eksyen, vai onko syntymässä kenties sciencefiction-romaani vai esittäisikö kuitenkin faktat faktoina, selkeästi ja perustellen – kuten muutamin paikoin tapahtuukin. Kirjoittaja esittää oivaltavaa kritiikkiä tutkijoita ja tiedeyhteisöjä kohtaan, jotka näyttävät elävän omassa kuplassaan eivätkä edusta meidän intressejämme. Myös kiihkouskovat saavat vähän korvilleen.

Joka tapauksessa, päällimmäiseksi tästä valitettavasti jäi aika sekava tunnelma.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN  ESITTELY:

Oletko koskaan tullut kysyneeksi itseltäsi, mitä voit todella tietää, mistä voit todella olla varma? Se saattaa olla elämäsi tärkein kysymys ja sysätä sinut matkalle kohti kaikkien olettamusten ja uskomusten näkemistä. Kun kaikki valheellinen katoaa, mitä jää jäljelle? Jos totuus on kaikki ja tietoisuus on olemassa, niin tietoisuus on kaikki. Siinä teoria kaikesta kaikille niille, jotka sitä kuumeisesti etsivät.

 

 

Aloitussivulle