Ultran kirja-arviointi

 

Jooga – Tie terveempään elämään
Bethany Knight

Kustantaja Delfiini Kirjat Oy, 2012
119 s.
 

  *PAINOS LOPPU*
 

Helpossa ja tiiviissä muodossa pääse nyt kiinni joogan perusteisiin, ja ennen kaikkea tämä kirja soveltuu aloittelijalle tai iäkkäämmälle harjoittajalle, sillä se esittelee lähinnä istumajoogan asanoita, johon alkuteoksen nimikin viittaa: ”Please be. Seated. Healed. Happy”.

Alussa paneudutaan joogan yleisiin vaikutuksiin kehoon ja terveyteen sekä joogan perusperiaatteisiin: asentoihin eli asanoihin, hengitykseen, rentoutumiseen, ruokavalioon sekä mielen hallintaan. Joogahengitys eli pranayama yhdistää kehon ja mielen ja muodostaa pohjan muille harjoituksille. Kirja opastaakin huolellisesti eri hengitysmenetelmiin, joita löytyy toistakymmentä. Hiljentymisen ja rentoutumisen sekä terveellisen ravitsemuksen alkuun pääsee myös kirjan tiivistetyillä ohjeilla, joiden ymmärtäminen ei vaadi ravinto-opin korkeampaa koulutusta, mutta jotka riittävät normaaliin hyvään ruokavalioon siirtymiseen.

Kehon eri osiin vaikuttavat lämmittelyasanat esitellään kuvien kera, istuma-asennoissa, ja sen jälkeen seuraa kymmeniin erilaisiin vaivoihin sovelletut harjoituspaketit hengityksineen, asanoineen ja meditaatio-ohjeineen. Muutamien asanoiden tarkempien ohjeiden löytäminen kirjasta vaatii jonkin verran ylimääräistä sivujen pläräämistä. Kirja tarjoaa apuaan yleisimpiin kehon eri osien, nivelten, sisäelinten jne. ongelmiin, samoin kuin psyykkisen puolen häiriöihin masennuksesta suruun, riippuvuuksiin ja unettomuuteen.

Jos haluat tutustua joogaksi kutsuttuun hyvinvoinnin muotoon ikään kuin varovasti lähestyen, niin tämä kirja ei ainakaan pelota ketään pois filosofoinnillaan tai monimutkaisuudellaan.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

“Terveys on rikkautta, mielenrauha onnea, ja jooga näyttää siihen tien.” Swami Vishnu-Devananda

Elimistömme joutuu maksamaan nykypäivän teknologia-addiktiosta kovan hinnan. Saatamme istua päivittäin tuntikausia ruutua tuijottaen, ilman venyttelyä tai liikuntaa. Se heikentää luustoa ja lihaksia, hidastaa aineenvaihduntaa sekä jäykistää niveliä. Huono tasapaino lisää kaatumisten ja muiden tapaturmien riskiä.

Kirja opastaa tehokkaisiin mutta lempeisiin jooga-asentoihin ja hengitysharjoituksiin, jotka kaikki voi tehdä istuen, mutta useimmat halutessaan myös seisaaltaan. Kirjaan on myös koottu vinkkejä siitä, minkälaisia jooga-asentoja, hengitysharjoituksia ja meditaatiotapoja kannattaa kokeilla erilaisiin vaivoihin. Tekemällä säännöllisesti muutamia yksinkertaisia hengitys- ja venyttelyharjoituksia voit kohentaa suhdetta kehoosi ja parantaa elämänlaatuasi huomattavasti.

 

 

 

Aloitussivulle