Ultran kirja-arviointi

 

 

Issa - Jeesuksen vaellusvuodet idässä
Lois Drake romaani

Lumina Osuuskunta
250 s.
24 e

 


 

Yhdysvaltalainen markkinointialan ammattilainen, Tiibetin ystävä ja opettajanakin toiminut Lois Drake on tarttunut romaanissaan merkittävään aiheeseen, Jeesuksen nuoruusvuosiin, joista ei Raamatussa kerrota. Drake sai kipinän kertomukseensa luettuaan Elizabeth Clare Prophetin toistaiseksi suomentamattoman kirjan The Lost Years of Jesus, Jeesuksen kadonneet vuodet. Joidenkin lähteiden mukaan Jeesus olisi tuona aikana matkustellut mm. Intiassa, Nepalissa ja Tiibetissä ja oleskellut ladakhilaisessa luostarissa.

Näistä lähtökohdista jo saakin mojovat romaanin ainekset, ja niinpä hyvällä mielikuvituksella – tai intuitiolla – varustettu kirjailija sukeltaakin suoraan seikkailuun. Kaukana Taklamakanin autiomaassa tapahtuu yön pimeinä hetkinä kushanilaisten ja hunnien kesken yhteenotto, jonka kaiku nousee aika ajoin uudelleen esille kirjan taistelukohtauksissa.

Romaanin toinen luku avautuu Nasaretin torille, jossa perheenemäntä Maria on ostoksilla, helmoissaan pikkupoika Jaakob ja sisko Mirjam. Kolmetoistavuotias veli-Jeesus on jo niin iso, että hän on ollut isoeno Joosef Arimatialaisen mukana pitkilläkin matkoilla. Äidin eno on varakas kauppamies ja salaisen Melkisedek-järjestön sisäpiiriläinen. Hänellä on merkittävä osa Jeesuksen tukena ja turvana. Jeesuksen jumalallinen erikoistehtävä on jo tiedossa, ja poika onkin saanut taivaalliselta Isältä käskyn: Opiskele lisää, jotta voit antaa enemmän. Sitä hän haluaa noudattaa.

Kirjan uudet luvut tupsauttavat lukijan aina uusiin paikkoihin. Tutustumme Afganistanin alueella elävän muinaisen Kushanin kansan kuninkaan lähipiiriin, mm. prinssi Vimaan, josta tulee Jeesuksen matkakumppani. Ilmeisesti on kirjailijan valitsema juonenkuljetuskeino, että kerronta tekee pitkiä hyppyjä näyttämöltä toiselle niin ajassa kuin paikassa, joten lukijalta vaaditaan tarkkaavaisuutta. Kirjan lopussa onkin lisäinfoa sekä erillinen henkilöluettelo, jonka avulla voi kätevästi tarkistaa että kuka kukin nyt olikaan.

Pian Jeesus on Intiassa Issa-peitenimellä, etteivät roomalaiset ja muut viholliset tunnistaisi häntä. Siellä tapahtuu Persian vanhan Caspar-kuninkaan, Kushien Taktu-kuninkaan ja prinssi-Viman kohtaaminen Jeesuksen seurueen kanssa erittäin dramaattisissa olosuhteissa. Caspar on yksi niistä itämaan viisaista, jotka kävivät tervehtimässä vastasyntynyttä Messiasta, ja nyt hän tapaa teini-ikäiseksi ehtineen Jeesuksen uudelleen.

Intiassa Issa saa opastajakseen viisaan Maitreiainan. Issa alkaa opiskella kieltä, tutustua buddhalaisuuteen ja Veda- ja hinduteksteihin. Hän oppii että ”Buddhan tie, heprealaisten tie ja pyhät Veda-kirjoitukset on hyvä tuntea, ja vielä muitakin polkuja”. Jonkin aikaa opiskeltuaan poika itsekin alkaa jo opettaa. Vielä kolme vuotta Tiibetissä, ja Issa loistaa sateenkaaren väreissä.

Kirja vilisee henkilöitä, Intian värejä, elämää ja hajuja. Sen henkilögalleria ja tapahtumat perustuvat hyvin pitkälti historiallisiin asiakirjoihin ja tutkimuksiin. Kovin syvällistä henkisyyttä saati henkevyyttä teos ei tarjoa, mutta tarinan kehittely, esiin nostetut tapahtumat ja henkilöhahmot tekevät siitä mitä mainioimman nuorisoromaanin. Suosittelenkin kirjaa erityisesti teini-ikäisille lukijoille. Seikkailut ja ihanteelliset päämäärät ovat kuitenkin kiehtovia.
 

Heikki Juutilainen

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Issa... Tarina Jeesuksen nuoruudesta.

Tuhansien peninkulmien päässä Betlehemistä on kaksi mahtavaa ja arvoituksellista voimaa lähenemässä toisiaan:

Kushanit. Kadonnut keskiaasialainen sivilisaatio ja sen salainen järjestö, joka kantaa Sinettiä ja jolla on hallussaan Muinaisten VIisaiden voima.

Jeesus. Teinipoika, joka jättää kotinsa ja perheensä lähteäkseen Intiaan... ja josta tulisi maailman Vapahtaja.
Voisivatko kadonneen Kushanin kuningaskunnan ja Jeesuksen "kadonneitten" vuosien yhteys tarjota meille oivalluksia tänään?

ISSA - Jeesuksen vaellusvuodet idässä  kuvaa tätä erityislaatuista leikkauspistettä. Se luo dramaattisen ja värikkään kudelman paikoista, tapahtumista ja henkilöistä, joihin kuuluu nuori Jeesus, joka Idässä tunnettiin Pyhänä Issana; Maitreia, Tuleva Buddha; Kushanin kuninkaallinen perhe, yksi kolmesta tietäjästä, ja monia muita.

"Lois Draken tarinankertojan lahja vie lukijan matkalle, jolta voi löytää ajattomia henkisiä kokemuksia. Yleisö tulee rakastamaan Issaa!" Paul Davids, elokuvan Jeesus Intiassa kirjoittaja/ohjaaja

 

Aloitussivulle