Ultran kirjaesittely

 

 

 

Ilosanoma
Chico Xavier

207 s.
Kustantaja Casan ystävät, 2015
Suomentanut Pekka Kaarakainen


 

 

Humberto de Campos -hengen sanelemana

Kun sain Ilosanoman käteeni ja selailtuani sitä varmistui jälleen kerran se totuus, että kaikella on tarkoituksensa. Piiri pieni on pyörinyt saamissani arvostelukirjoissa, ja ymmärsin, että saavuttaakseni sen mitä olen koko elämäni janonnut, minun oli hankittava myös Allan Kardecin kaikki kirjat, koska niiden tärkeys tuotiin selkeästi esiin eri kirjojen, mutta erityisesti Ilosanoman lopussa. Vähä vähältä olen saanut oivaltaa omalta osaltani asioita, joihin viimeinkin sain vastauksia.

Monikohan on lukenut vain esim. Matteuksen evankeliumista - tai niistä muista evankeliumeista - ymmärtämättä kenties, että evankeliumi merkitsee Ilosanomaa? Mitä kaikkea teologia sisältääkään, meiltä salattua – onko tarkoitus ollut se, että on hyvä, kun ei kaikkea tiedetä? On tietenkin huomioitava ihmisen asteittainen kehitys, ja käsittääkseni nyt olemme hetkissä, jolloin meille voi uskoa tietoja.

Uskallamme myös ajatella erilaisia kysymyksiä ja toivoa niihin vastausta. Se, joka kolkuttaa, sille avataan ovi myös tietoon ja uudistumiseen. Onhan meille vihjattu, miten saamme erilaisia kykyjä, ja Jeesus puhuu myös mystisesti taivaista, ei vain taivaasta. Hän puhuu hengen kehittymisestä ja opiskelusta, jälleensyntymästä. hän puhuu rakkaudesta ja rakastamisen vaikeudesta, anteeksiannosta.

Rukous pitää Jumalan lähellä, tuolloin olemme aina lähellä Herraa. Hän puhuu, miten on tärkeätä käydä rauhallisin mielin eri kristikuntien kirkoissa ja tilaisuuksista, mutta usko ja rakkaus antavat maailmalle suunnan. Mikä tahansa rakennus, joka on luotu Jumalaa kunnioittaen tuo varmaan esiin katselijan ja kokijan pienuuden tunteen ja jonkin koskettamattoman, valtaisan tunteen: Jumala on kaikkialla. Emme varsinaisesti tarvitse kirkkoja, sydämemme on eräs kirkko, luonto toinen ja tekomme vaikka kolmas. pääasia on, että meitä auttaa sääntö: minkä haluat tehtävän itsellesi, tee se muille.

Onko kellekään tullut mieleen, että nyt pakolaistulvan aikana voisimme kuvitella, että Jumalan luo, oli mitä uskontoa tahansa, on taivaaseen tai taivaisiin jatkuva jono. Kelle sanotaan: et mahdu sisään. kuitenkin kaikille on tilaa, ja kaikki pääsevät Jumalan armon piiriin lyötyään ensin päätään seinään ja opiskeltuaan monta elämää kehittyäkseen.

Kun Jeesus saarnasi, myös roomalaissotilaat tulivat kuuntelemaan. Petoksia ja pettämisiä tapahtuu kaikkialla, mikään kansa ei ole puhdas siinä mielessä. Ivan sijasta voisimme olla hiljaa ja koettaa opetella muuttamaan asenteita. Tietämättömyyden pelko on pahin, aina. Rakastaminen ei ole helppoa, mutta tavatessani tähtisilmäisiä pakolaislapsia Koskikeskuksen rannassa ja nähdessäni heidän iloiset hymynsä, puhtaat vaatteensa ja riemun, kun he osoittelivat Laukonsillan ja Pyhäjärven kauneutta nähtyään kurjia asemia ja tykitettyjä kaupunkeja… vain ilo kumpusi heistä.

Francisco Candido Xavierin meediokyvyn välityksellä teos sisältää syvällisiä ja eläviä kuvauksia Jeesuksen matkasta tässä elämässä ensimmäisten seuraajiensa, apostolien kanssa. Kun ensimmäisen kerran avasin Raamatun ja luin lapsena sen usein tylyn lyhyitä lauseita, janosin tietoa ja elävyyttä. Paljon asioita oli kerrottava ja paljosta vaiettiin, lapset saivat usein sormilleen karttakepistä esitettyään teräviä ja ihmetteleviä kysymyksiä, joihin harvalla pyhäkoulunopettajallakaan oli uskallusta etsiä vastauksia.

Lisäksi koin lapsuudessa Jumalan pelottavana ja syyllisyys painoi asioista, joita ei ymmärtänyt. Asiaa pelottavasta Jumalasta ei myöskään auttanut aikanaan kiiluvasilmäinen ja kiihkomielinen uskonnonopettaja, joka nautti erityisesti esittäessään mielensä luomia uhkauskuvia, mitä kaikkea helvetissä voi esiintyä. Missä se rakkaus oli.

Monella taholla julistettiin jopa kiveen hakattuna, että peljätkää Jumalaa. Ja nyt elämme maailmassa, missä pelätään, rakastetaan ja paetaan. Ihmiset pakenevat eri suuntiin kuten aikoinaan apostolitkin, jotteivät ihan heti joutuisi roomalaisten kynsiin Jeesuksen joutuessa ristille. Mutta – kaikella on tarkoituksensa. Jeesus painotti tekojen tärkeyttä, ei vain sanojen. Meidän ajatuksemme luetaan, meitä ohjataan. Maailma on valintojen maailma.

Jeesus eli lukiessani Ilosanomaa, hänen hahmonsa oli kaikkialla, joka lauseessa, eikä kirjan teksti tarjoillut kuivaa sanomaa, vaan se pystyi taikomaan Jeesuksen tarinan, opetukset, apostolien saapumisen ja valinnat. Kirja paljasti myös apostolien ihmisyyden, alimmatkin ajatukset, jotka olivat pureutuneet heihin kansojen uskomusten ja tapojen seurauksena.

Tuntui, että Jeesus seurasi minua nyt kaikkialle. Hän oli vieressäni tehdessäni ruokaa, ja katseli minua lempein silmin istuessani kiikkustuolissa, kun pohdin kirjan tilanteita, missä Jeesus joutui pettymään apostoliensakin käsityskykyyn. Miten Pietari kielsi Jeesuksen kolmasti, epäröivän Tuomaan jankuttelut Jeesuksen ratkaisuista. Erityisesti naisiin suhtautuminen tuntui olevan vaikeaa apostoleille, mutta vasta nyt Jeesuksen ohjatessa apostoleiden ajatuksia naisten halveksimisesta naisten ylistykseen, sain minäkin rauhan – miten säälimätön voikaan ihminen olla. Miehet saivat sapiskaa ja nyt en tiedä tästä ajasta, mitä sanoa elämän ”vapauksista” nykymenon suhteen.

Sain keskittyä kirjassa tilanteisiin, joissa Jeesus päivittäin eli – ensin lapsuus, sitten ystävänä, matkakumppanina, Herrana ja sielun kasvattajana. Nyt lukija saa kaipaamaansa tietoa ennen vain pintapuolisista raapaisuista. Veikkaan, että lukija saa katsella erikoisen elävää kuvausta, missä todella tuntee auringonlaskut, tähtitaivaan, veden pinnalla kävelyn ja tuulen suhinan puissa, yksinäisyyden ja uteliaisuuden epäilyksineen.

Jeesuksen äidin Marian kohtalosta kerrotaan tarkoin, ja siinäkin tuli esille pakolaisteema kuin tilauksesta, kun Maria vanhoilla päivilläänkin poikansa kuoltua vastaanotti vaatimattomaan kotiinsa ihmispaljouksia hoivatakseen ja ruokkiakseen heitä, kunnes väsyi ja pääsi pois.

Nykyisin huolehditaan paljon masennuksesta ja yksinäisyydestä, mutta edelleenkin ivapuhe soljuu ketterämmin. Moittiminen on muodissa, lienevätkö muistoja moittijan omasta lapsuudesta, mutta kiitos tekee ihmeitä. Aina voi rohkaista toista ihmistä ja olla nauramatta. Olemme kuitenkin oppimassa tässä maailmassa, ja ihmeitä tapahtuu koko ajan.

Olen erityisen kiinnostunut myös niistä kahdesta Allan Kardecin kirjasta, joita mainostetaan tietojemme täydennykseksi. Jeesus kertoi paljon ja antoi ymmärtää mielenkiintoisia asioita, vaikka enimmäkseen puhuikin vertauskuvin. Nyt odotan malttamattomana tilaamiani Kardecin kirjoja Evankeliumi Spiritismin mukaan sekä Meedioiden kirjaa. Henkien kirja ja Taivas ja Helvetti minulla jo onkin.

Saan siis vielä tutustua, miten Kardec tulkitsee Jeesuksen elämänohjeita ja antaa niihin loogisen selityksen ja liittää niihin kunkin aihepiirin mukaisia tuonpuoleisia kommunikointeja. Teos soveltuu yleismaailmalliseksi moraaliseksi ohjeeksi elämän kaikkiin tilanteisiin. Eräälle rakkaalle ystävälleni on puolestaan auennut meediokyky, se ei ole tullut aivan yllätyksenä, mutta muille hän on hiljaa asioista.

Nyt saamme monipuolista tietoa, ja minullekin on tapahtunut niin kummallisia asioita lähiviikkoina, joille en ole voinut antaa maallisia selityksiä. Mutta ihmeiden aika ei suinkaan ole ohi, vaan vasta alkamassa. Tunnen suunnatonta nöyryyttä ja syvää iloa. Kunpa huomaisimme näitä pieniä herätyksiä, ehtisimme kävellä aistit tarkkoina, näemme ja koemme odottamattomia asioita.

Jumalan laki on ihmisen sydämessä!

Kaikki mitä Jeesus ja Jumalat meiltä odottavat, on rakastaminen ja teot. Jokainen tarvitsee vahvistusta, ja näen edessäni Jeesuksen, joka istui joskus hiljaisena mäellä katsoen kuun valaisemia maisemia.
 

Tuula Pelttari

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Tämä Francisco Candido Xavierein meediokyvyn välityksellä kirjoitettu teos sisältää syvällisiä kuvauksia Jeesuksen elämästä Hänen ensimmäisten seuraajiensa kanssa. Ne kertovat niistä tilanteista, joissa tapaamme Jeesuksen päivittäisessä kanssakäymisessä lapsena, ystävänä, matkakumppanina, Herrana ja sielun kasvattajana. Se välittää suomalaiselle lukijalle ennennäkemätöntä ja kiinnostavaa tietoa monesta vain pintapuolisesti tunnetusta Raamatun henkilöstä. Loppujen lopuksi tämä teos antaa elävän esimerkin siitä, mitä ihmeellistä sielun voimavaroja Ilosanoma saakaan kukoistamaan ihmisten sydämiin Jeesuksen kaikkiin yltävän rakkauden vaikutuksessa.

”Tämän kaiken rinnalla, kuinka pieniä me olemmekaan!”
Chico Xavier

 

 

Aloitussivulle