Ultran kirja-arvostelu


 

 

Huomisen Jumala

Neale Donald Walsch

Suom. Ritva Liljamo
Wsoy 2005, 357 s.

  *PAINOS LOPPU*

 

Huomisen Jumala rikkoo miltei kaikkea sitä vastaan, mitä Jumalasta on kerrottu ja opetettu. Tietomme ovat puutteellisia, meillä on vain luuloja ja harvemmin halukkuutta oppia ja ennen kaikkea kuunnella muiden ajatuksia.

Olen kuitenkin huomannut, että suurten katastrofien tapahduttua entistä enemmän eri uskontojen edustajistot esiintyvät yhdessä muistuttamassa siitä, mikä on kaikkien uskontojen yhteinen sanoma. Jumala ja ihmisten suuret väitöskirjat eroavaisuuksista saavat aikaan sotkua. Kun kuuntelemme toista ihmistä, olemme jo valmistautuneet esittämään oman, oikeassa olevan mielipiteemme. Meidän on siis ahkeroitava muuttuaksemme. Eri uskonnot tuntuvat opettavan Luojan olevan erillään luomakunnastaan. Ilmoitus, että huomisen Jumala onkin osa kaikkea, on siksi kumouksellinen ja kenties tärkein uuden henkisyyden viesteistä. Kyse on puuttuvasta sanomasta, ja siksi ihmiskunta ei ole tavoittanut elämän ydintä, mikä on saanut kaipaamaan ykseyden kokemista Luojan ja toistensa kanssa.

Omaksumme jo uusia totuuksia lääketieteessä ja muissa tieteissä sekä tekniikassa. Maailma muuttuisi hetkessä, jos listaan lisätään huomisen Jumala. Sinä, minä ja muut yhtä Jumalan ja toistemme kanssa, on psykologisesti ja henkisesti mullistava ajatus. Ihmiset eivät olekaan muuttaneet itsetuhoista ja väkivaltaista käytöstään huolimatta uskontojen sanomasta ja ns. kehityksestä.

Jokainen kuitenkin käy kaiken aikaa keskusteluja Jumalan kanssa. Se on uuden henkisyyden tärkeä sanoma, Jumala viestii kanssamme joka hetki, eikä ole lopettanut puhumista 2000 v sitten saati valinnut vain muutamaa, joille ilmaista itsensä. Uskominen on myös näkemistä. Yhä useammat kokevat vastaisuudessa Jumalan viestit sellaisina mitä ne ovat: Jumalan ilmoituksina. Ei kaivata enää Jumalan ilmaantumista vain yhdellä tavalla. Käsitykset avartuvat ja tätä kautta tietoisuus Jumalasta, joka on aina ollut olemassa. Tämä on tärkeä asia – monet odottavat Jumalan ilmaantuvan tietyllä tavalla, eivätkä juuri siksi pysty kokemaan Häntä. Ilmaantumistavoilla ei ole mitään rajaa. Ja me ihmisethän olemme eteviä pystyttämään rajat jopa Jumalalle ja näin myös itsellemme ja kyvyllemme nähdä Hänet.

Eilisen Jumalalla oli omituiset säännöt ja vaatimukset, niihin oli sokeasti uskominen, jos mieli olla harras kristitty, muslimi, hindu, jehovalainen, mormoni jne. On rukoiltu rauhaa, etsitty totuutta ja valaistumista. Milloin sen sitten löytäisimme? Jumala painottaa, että milloin tahansa, ja että valitsemamme syy saa sen aikaan. Heräämisen aiheuttajaksi voi tulla onnettomuus tai toisenlainen tapahtuma. Ennen pitkää kaikki heräävät, sillä se on osa evoluutiotamme. Elämä on heräämisen tapahtumasarja, joksikin tulemisen prosessi, sen tietämistä, että on tullut siksi, mitä aina oli. Se on sen tietämistä uudelleen, ettei erillisyyttä koskaan ole ollutkaan. Semmoinen ajatus on ollut ansa ja harhaa.

Jotta tässä kohden lukija ei kokisi toivottomuutta oman itsensä tai maailman suhteen, kirjassa painotetaan, että alusta alkaminen on hauskaa, elämä on hauskaa ja elämä itsessään on hauskaa, luominen on hauskaa. Mitään ei kuitenkaan pysty luomaan, jos tietää, että kaikki on jo luotu. Joten alkaessamme alusta unohdammekin, että kaikki on jo luotu ja luomme kaikkea uudelleen. Niinpä huomamme ajattelevamme, sanovamme tai tekevämme asioita, joita ei ole aiemmin tehty. Oma todellisuus muuttuu ja muutat maailmaa ohessa. Vaikutukset ulottuvat kuvittelukykyämme pidemmälle. Ja uusi henkisyys on tietoista = evoluution vallankumous. Kun vaihtaa Jumala-sanan tilalle elämä, saatte lauseen Elämä on kaikkea, mitä Jumala on. Elämä on. Elämä on mitä on. Elämällä ei ole hahmoa, muotoa, sukupuolta, väriä, tuoksua jne. Nekin, joita pidämme joukossamme pahimpina, ovat elämän ilmentymiä. Elämä on prosessi ja Jumala on prosessi. Äkkiä eivät vain ihmiset ole Jumalan kuvia ja kaltaisia vaan kaikki muukin, ja juuri tämä seikka muuttaa suhteemme kaikkeen. Kaikki onkin äkkiä yhtä ja tuo yksi on Jumala.

Kirjassa on monia yksinkertaisia ja tuttuja asioita parantamaan tietä Jumalan luo. Näistä eräs on yksinkertainen hengitysharjoitus ja päivän voisi aloittaa tällä. Näin palvelemme ensin elämää. Kiehtovaa oli lukea sekin vanha väite, että kivet ovat eläviä. Voimakkaalla mikroskoopilla näkisi hiukkasten olevan jatkuvassa liikkeessä. Elämässä kaikki on liikkeessä olevaa energiaa. Ja liike on muutosta.

Kirja ei ole helppo. Välillä väsähtää kaiken sen uuden edessä, mitä on ehtinyt unohtaa. Kiivas lukija haluaa tietää heti ja auta armias, kun joutuu ajattelemaan. Poikani kysyi kerran nelivuotiaana, että kuka loi Jumalan. Arkiaamu jähmettyi niille sijoilleen. Jumala on kaikkea elollista, ja kun Jumala loi uutta elämää, hän loi lisää sitä, mitä Hän oli elollista. Huh huh. Joskus on niin, että mitä enemmän tietää, sitä vähemmän tietää, ja tämä pitää paikkansa. Mutta kun Jumala-kuvaan yhdistetään persoonattomuus, siitä tulee ankea, mutta kun sama ominaisuus liitetään elämään, asian hyväksyy ongelmitta. Ihmiset vain pitävät Jumalan henkilöimisestä. Miksi pitäisi pelastaa maailma, mistä siinä on kyse, inttää kirjailija. Ja Jumala vastaa: ei tarvitse pelastaa maailmaa, se säilyy nykymuodossaan j o s haluatte. Säilytätte sen palvelemalla elämää. Eilisen Jumala puhui erillisyydestä, hajanaisuudesta ja perimmiltään kuolleesta maailmankaikkeudesta. Niinpä, miellämme auringon ja aurinkokunnat kuolleiksi, elottomiksi.

Palataan syyskuun 11.päivään 2001, jota ei olisi pitänyt tapahtua edes eilisen Jumalan palvelemisen nimissä, mutta siinä ongelma juuri onkin. Eilisen Jumalan opetukset ovat niin moniselitteisiä ja uskonnoissa usein tulkittavissa järjettömästi. Tämä on ollut peruste sodalle ja terrorismille. Sivu 99 puhuu terrorismin laeista ja keinoista, joilla käydä tiiminä asiaa vastaan. Julmia lukuja tupsahtaa lukijan eteen, mutta totta tänä päivänä aina vain. Juuri tällä hetkellä Ranskassa kuohuvat siirtolaismellakat, ihmiset on eriytetty, ja tuloksia syntyy, köyhyysraja ja rasismi lyövät kättä, välinpitämättömyys kasvaa ja sitten ihmetellään, miten tällaista pääsee tapahtumaan. Vain murto-osa pääsee nauttimaan edistyksen hyödyistä. Järjestelmäkriisi on räjähtänyt ja kasvussa. Ongelma on henkinen.

Kirjassa käydään läpi maailmaa ennen ja nyt, ennen kaikkea nyt. Murrosvaiheita kaiken muuttamiselle tarjotaan. Meille on annetut keinot. Kirja kertoo ne lyhykäisyydessään näin:

1.      Huomisen Jumala ei vaadi ketään uskomaan Häneen.
2.      Huomisen Jumalalla ei ole sukupuolta, kokoa, muotoa, väriä tai mitään yksittäisen elollisen olennon piirrettä.
3.      Huomisen Jumala puhuu jokaisen kanssa, kaiken aikaa.
4.      Huomisen Jumala ei ole erillään mistään, vaan läsnä kaikkialla, kaikki kaikessa, alfa ja omega, alku ja loppu, summa kaikesta, mitä koskaan on ollut, on nyt ja on aina oleva.
5.      Huomisen Jumala ei ole yksittäinen superolento vaan poikkeuksellinen, elämäksi kutsuttu prosessi
6.      Huomisen Jumala on jatkuvasti muuttuva
7.      Huomisen Jumala on tarpeeton – erittäin tärkeä luku.
8.      Huomisen Jumala ei pyydä palvelemista vaan on itse kaiken elämän palvelija.
9.      Huomisen Jumala rakastaa ehdoitta, tuomitsematta, julistamatta ketään syylliseksi ja rankaisematta ketään. 

Emme ehkä ole läsnä fyysisesti nykyhahmossamme nähdäksemme lopputuloksen, mutta seuraamme sitä kyllä. Jumala kutsuu meitä tuolla hetkellä ja sanoo: Katsokaa, minkä käynnistitte. Sielujen vapautusliikettä tarvitaan todella. Kuuluttakaamme elämän laatua – se ohittaa kaiken muun. Nyt karsimme karsimastamme sosiaalipalveluja kaikkialla, koska siihen ei ole varaa, opetustunteja on aina vain vähemmän kouluissa, mielenterveyspotilaat ovat jo kadulla, suljetaan tukiasuntoja ja muita tiloja, kun ei ole niihin varaa. Ajatus, ettei ole varaa saa aikaan sen, ettei yhteiskunta enää ole kansalaisia varten. Mutta suuri juttu onkin se, ettei kukaan meistä ole muita parempi, että maapallon luonnonvarat kuuluvat kaikille, ettei kukaan todella omista mitään – kaikkein vähiten toisiaan tai osia planeetasta. Tulevaisuudessa koetamme muuttaa ihmisen mieltä ja laajentaa sitä.

Saatana on muuten mielentila – ja sen uskoo! Juuri nyt ihmisrotu on lähellä päätepistettä, koska inspiraatio (sisäänhengittäminen) on loppunut - Johtuu uskomuksistamme, samoista, joita on ollut eilisen Jumalan aikana. Emme saisi tuomita sitä, mistä olemme eri mieltä tai kutsua asiattomaksi, hyödyttömäksi tai epäpyhäksi. Kaikki, mikä johdattaa sisimpään totuuteen on pyhää, ja kaikki todella vie meidät sinne. Keskusteluja Jumalan kanssa teeman tarkoituksena ei ole vakuuttaa mistään vaan palauttaa ihminen itselleen ja yhdistää sisäiseen totuuteen. Kuinkahan moni meistä etsii itseään? Tämä kirja on sopiva reittikartta. Mutta pian on huomispäivän ihmissuvun aika, joka omaksuu laajemman käsityksen ja suuremman näkemyksen Jumalasta ja elämästä. Tällä on suunnaton vaikutus uskontoihin sellaisina kuin me nyt ne tunnemme.

On mielenkiintoista ja terapeuttista joutua pohtimaan uskomuksia, ajatuksia ja niitä lausuttuja sanoja. Eikä sen ole tarkoituskaan olla helppoa, mutta kiinnostuksen se herättää. Kukapa ei haluaisi parempaa elämää.

Tuula Pelttari


 

KUSTANTAJAN ESITTELY: 

Neale Donald Walsch
Huomisen jumala - Uusi henkinen haasteemme

Terrori-iskujen ja väkivallan synkistämässä maailmassa moni miettii, miksi Kaikkivaltias antaa pahojen asioiden tapahtua. Miksi köyhyys lisääntyy ja kansat sotivat keskenään?

Huomisen Jumala -kirjasta löydämme vastauksia näihin kysymyksiin. Neale Donald Walschin ainutlaatuinen keskustelu taivaan isän kanssa ohjaa myös aivan uudelle tielle. Meille esitetään voimallinen visio huomisen Jumalasta, joka ei tuomitse, kosta ja rankaise. Tämän Jumalan omaksi ottaminen on Walschin mukaan ihmiskunnan suurin haaste. Lisäksi siihen liittyy uuden henkisyyden tarve, jotta maailma pääsisi irti tuhon, kärsimyksen ja lohduttomuuden kierteestä.

Huomisen Jumala on Neale Donald Walschin ravistelevin teos, joka uskaltaa kyseenalaistaa pyhimmätkin uskomuksemme. Walsch ei kuitenkaan ole kuvainraastaja vaan ilosanoman tuoja. Hänen kirjansa antaa ihmisille uuden toivon ja Jumalan, joka johdattaa meidät kohti valoisampaa, rakkaudellisempaa tulevaisuutta.

Muita Neale Donald Walschin teoksia:
Keskusteluja Jumalan kanssa, kirjat 1–3
Yhteys Jumalaan
Ystävyys Jumalan kanssa
Uusi ilmestyskirja

Suomentaja: Ritva Liljamo

1. painos • Painovuosi: 2005


 

Aloitussivulle