Ultran kirja-arviointi

 

Hengen soturi – Sielun muotokuvia 2
Kaija Juurikkala

MyFilm Oy, 2012
80 s.
 

*LOPPUUNMYYTY*

 
 

Kuinka tämän kirjan luokittelisi, taidekirjoihin, henkisiin oppaisiin vai kanavointeihin? No, ei tietenkään mihinkään lokeroihin tällaista luovuuden virtaa voi laittaa! Kaija Juurikkalalle on suotu monipuoliset luomisen lahjat, ja hän on ymmärtänyt käyttää niitä lähimmäistensä iloksi ja hyödyksi monilla alueilla.

Viimeisten parin vuoden aikana Juurikkala kertoo tehneensä ihmisille yli 80 sielun muotokuviksi kutsumaansa maalausta, joko ”mallin” läsnä ollessa tai etänä. Kuvallisen esityksen lisäksi niihin liittyy intuitiivinen lukemus kohteensa sisäisestä olemuksesta, menneisyydestä, nykytilanteesta, tulevasta. Juuri tällaista taide voi olla antoisimmillaan. Tekijä on oivaltanut kuvataiteen syvimmän merkityksen: sen tarkoitus ei ole jäljentää näkyvää, vaan tehdä näkyväksi.

Kirja esittelee nelisenkymmentä tuoretta teosta, jotka jo sinällään ovat upeita modernin taiteen edustajia, joiden herkkyys, voima ja symboliikka henkii niiden sanatonta viestiä. Niihin liittyy kuitenkin kuvan sisältöä laajentavana ekstrana sielukuvan mallille kohdistettu sanallinen selvitys. Nuo tekstit ovat kuin runoa, lukijankin sielun silmiä avaavaa kuvausta ja opastusta. Niiden kautta pääsemme näkemään pilkahduksia erilaisten lähimmäistemme sisällä piilevästä rikkaudesta ja upeita panoraamoja sielujen universumeista: Tällaisia me olemme! Tällaista meistä voi löytyä.

Suurta kiitollisuutta herättää se luovuuden esteetön virtaus, jolle Kaija Juurikkala on avannut vilpittömän väylän oman ammattitaitonsa puitteissa. Siinä itse kullekin myös esimerkkiä, kuinka kaivaa kynttilä esiin sieltä vakan alta.
 

Heikki JuutilainenKUSTANTAJAN ESITTELY:

Elokuvaohjaaja, kirjailija ja kuvataiteilija Kaija Juurikkalan intuitiivisesti syntyneet tekstit ja voimalliset maalaukset opastavat näkemään lumon, leikin, valon ja varjon jokaisessa hetkessä. Väkevät kuvat ja innoittavat sanat raottavat elämän illuusion verhoa. Juurikkala ammentaa syvän viisauden lähteestä. Sen äärellä salaisuudet aukeavat, hiljaisuus täyttyy tiedosta, jonka jo tiedämme, mutta olemme unohtaneet. Sielun hehkeä ilo, sydämen ehdottomuus ja ymmärryksen lempeä valo ovat kaikki tässä, juuri nyt.

Hengen soturi on sielunpari vuonna 2011 ilmestyneelle teokselle Sielun muotokuvia.

"Rakkahin Kaija, en vieläkään löydä sanoja kuvaamaan sitä, kun katson maalaamaasi. Se vain hiljentää, koskettaa, lohduttaa ja ilahduttaa. Syvällä, erityisellä tavalla."
 

 

 

Aloitussivulle