Ultran kirjaesittely

 

 
Hän oli siinä – Kokemukset yhteydestä kuoleman jälkeen
Markku Siltala

287 s.
Kustantaja S&S, 2019
30 €

 

 

SEPPO TANHUAN LUONNEHDINTA:

Kuinka uskomattoman paljon täällä mahtaakaan olla näkymätöntä väkeä ympärillämme pelkästään edesmenneiden sukulaisten ja ystävien muodossa? Tietokirjaksi luokiteltavassa väitöskirjatutkimuksessa pappi ja psykoterapeutti Markku Siltala tarkastelee lukuisten kokemusten pohjalta erilaisia mahdollisuuksia kokea toiselta puolelta otettu yhteys tänne fyysiseen maailmaan.

Kokemus voi perustua mihin tahansa neljästä fyysisestä aististamme, joista jokainen löytyy eriteltyinä otsikoina ja kertomuksina tästä kirjasta. Yllättävää oli lukea noin kolmen neljänneksen vainajien kohtaamisista olleen konkreettisia johonkin aistiin liittyviä kokemuksia ja vain yksi neljäsosa symbolisia kohtaamisia.

Edesmenneet läheisemme pystyvät ottamaan meihin yhteyttä unien kautta ja siitä löytyykin paljon esimerkkejä, mutta vainajan kyky siirtää materiaalisia esineitä osuu harvemmin kohdalle, vai emmekö vain huomaa merkkejä, joita rajan takaa halutaan antaa.

Lohduttavaa tätä kirjaa lukiessa oli todeta, kuinka paljon ja kuinka monet fyysisesti kuolleet läheisemme ovat jatkuvasti vaikuttamassa elämäämme monin eri tavoin. Henkilökohtaisesti tunsin saavani tästä kirjasta paljon lisää luottamusta elämään ja itseeni vain siksi, että olen nyt entistäkin varmempi, että myös tätä tekstiä kirjoittaessani saan apua rajan takaa.

Omakin kokemukseni kätkytkuoleman kokeneesta pojastani pian kuoleman jälkeen näkökokemuksena ja viime aikoina etenkin rokotteisiin liittyvän keskustelun yhteydessä sopisi tähän kirjaan yhdeksi esimerkiksi monien muiden ohella, jotka palasivat mieleeni kirjaa lukiessa.

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Kokemus yhteydestä läheiseen, joka on kuollut, on yllättävänkin yleinen. Väitöstutkimukseen koottujen kokemusten perusteella läheinen voi ilmestyä uneen, tulla vierelle yhteisessä kodissa, jättää jälkiä tai olla läsnä vahvana aistimuksena, elämyksenä tai tuntemuksena, jonka kokija kuitenkin selvästi tunnistaa nimenomaan menehtyneen läheisen yhteydenotoksi. Monesti läheinen viestii jälkeen jääneelle jotakin henkilökohtaista, ja kokemus kohtaamisesta on useimmiten erittäin tärkeä, parantavakin, osa suremista.

Laajaan suomalaiseen tutkimusaineistoon perustuvassa tietokirjassa pohditaan vainajakokemuksia monelta eri kannalta: mitä kaikkea ne merkitsevät kokijoilleen ja millaisia viestejä vainajilta saadaan? Mukana on paljon autenttisia kertomuksia vainajakokemuksista.

 

Markku Siltala (s. 1964) on psykoterapeuttina ja pappina kohdannut monia kertomuksia kuolleiden kohtaamisista. Hienovaraiset, kauniit ja vaietutkin kokemukset ovat johdattaneet hänet tekemään ensimmäisenä suomalaisena aiheesta väitöskirjan.

 

 

Aloitussivulle