Ultran kirja-arviointi

 

Haltiain kertomaa – Elämän taiasta ja elämästä luonnonhenkien kanssa
Marja Lehtinen, Helge Salo ja Armen Salo

70 s.
Kustantaja Basam Books Oy, 2012

(26 e)   Tarjous 16 e

*LOPPUUNMYYTY*

 
 

Kun otin käteeni Haltiain kertomaa –kirjan, niin ryhdyin jostain syystä lukemaan sitä keskeltä. Eteeni avautuivat sivut, joilla käytännöllisen oloinen tonttu pitelee käsissään kukallista kangasta. Haltioiduin välittömästi. Olin osunut ompelija-tontun elinpiiriin ja kysymykseen, pitääkö haltian takissa olla huppu. Arkipäivä ja tavalliset tekemiset osoittautuivat seikkailuksi ja kaikella on moniulotteinen merkitys.

Kirjan kannessa poseeraa joukko hyvää mieltä ja uteliaisuutta herättäviä olentoja. Nämä luonnonhenget ovat asettuneet taianomaiseen metsään solisevan puron äärelle ja kutsuvat mukaan rakkauden, ymmärryksen, viisauden ja huumorin oppitunneille. Ihmisolennot, kirjan tekijäkolmikko esitellään takakannen taittosivulla.

Helge Salo kiittää alkusivuilla siitä harmoniasta, jota hän on saanut kokea kulkiessaan luonnonhenkien opastamana nuoresta saakka. Hän haluaa elvyttää tätä yhteistyötä laajemmalle ihmisten pariin. Nykyisessä elämänmenossa yhteys haltioihin on unohdettu. Helge Salo kanavoi luonnonhenkien ”kirjauksia”. Marja Lehtinen on muotoillut kirjaukset tarinankertojan otteella kirjan tekstiksi ja Armen Salo on pukenut olennot kuvalliseen muotoon. Kokonaisuus on rikas ja yhteistyö toimii kaikilta osin.

Tontuista ja keijuista tulee ehkä mieleen, että ne kuuluvat jonnekin menneisyyteen tai satuun tai luontoon. Toki niinkin, mutta kirjassa eletään arjessa ja nykyajassa ja luonnonhenget ovat läsnä hyvin erilaisissa tilanteissa. Meillä jokaisella on koti ja kodikkuus on sydämen asia. Luontoakin me kaikki olemme ja koko maailma ympärillämme. On syytä pohtia, mihin suuntaan haluamme kulkea ja miten olemme kotiutuneet maailmassa. Elämä on hyvä, kun teemme sen sellaiseksi.

Kirja on kaunis ulkoasultaan ja raikas sisällöltään. Siinä käsitellään elämän arvokkuutta ja suhdettamme luontoon, sekä mietitään ihmisenä olemisen iloja ja ongelmia. Kirjan vahvuuksia ovat positiivisuus, leikkisyys ja pysähtyminen kuulemaan ja kommunikoimaan. Kiireetön ja elävä tunnelma välittyy lukijalle. Suosittelen lämpimästi Haltiain kertomaa.

Anne Jokinen (Luonto-opas)

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Lähde mukaan taianomaiselle matkalle luonnonhenkien maailmaan.
Haltiain kertomaa kuvaa elämäämme luonnonhenkien kanssa. Se on portti onnellisempaan elämään, jota haltiat itse nimittävät ”arvolliseksi arjeksi”.
Luonnonhenkien rakkaus, ymmärrys, viisaus ja huumori tiivistyvät kirjan sivuilla elämän oppitunneiksi, jotka kertovat paljon meistä ihmisistä ja yhteydestämme niin luontoon kuin omaan ihmisyyteemme.
Kirjan myötä saatat alkaa nähdä niin kuin et olisi koskaan nähnyt, kuulla niin kuin et olisi koskaan kuullut ja ymmärtää niin kuin et olisi koskaan huomannut ymmärtää. Tämä voi olla Sinun elämäsi tärkein matka.
Kirjan tarinat ovat luonnonhenkien puhetta Helge Salon kanavoimana, Marja Lehtisen kirjoittamana ja Armen Salon kuvittamana.

Katso myös Wilhelmin saunakirja >

 

Aloitussivulle