Ultran kirja-esittely

 

Goetheanum  
- Rakennuksen, sen ympäristön ja historian opas

Hans Hasler
Suomen antroposofinen liitto
96 s.
16 e
 

 

Suomen antroposofinen liitto yhdessä Verlag am Goetheanumin kanssa on julkaissut suomeksi hienon esittelyteoksen antroposofien harvinaislaatuisesta keskuksesta Sveitsin Dornachissa. Kirja antaa hyvän kuvauksen Hengentieteen vapaaksi korkeakouluksi kutsutusta Goetheanumista ja sen ympäristöstä ja historiasta. Kirjan tekijä, sveitsiläinen Hans Hasler on työskennellyt 15 vuotta Goetheanumin lääketieteellisellä osastolla, laitoksen rakennushallinnossa ja mm. Suomessa neljän vuoden ajan Camphill-yhteisössä.

Hasler vie lukijan suorastaan opastetulle kierrokselle upean rakennuksen kaikkiin tiloihin – portaikkoihin, saleihin, näyttämölle, kellareihin – kertoen merkityksellisistä yksityiskohdista ja valottaen niiden taustoja. Selkeästi jaoteltu teos ja monipuolinen kuvitus herättävät henkiin vaikuttavan arkkitehtuurin ja antavat vaikutelman eri tilojen atmosfääristä. Tekniset tiedot ja rakennustyön eteneminen kerrotaan myös tarkasti.

Kirja esittelee myös osan Goetheanumin laajan alueen lukuisista muista rakennuksista. Ne kaikki ovat muodoiltaan orgaanisia, ja jopa kattilalaitoskin on kuin maasta kasvanut betonikukkanen. Rakennukset on suunniteltu Steinerin muotokieltä noudatellen.

Kirja on antoisa tietoteos tietenkin steinerilaisuudesta ja antroposofiasta kiinnostuneille, mutta myös erikoislaatuisen orgaanisen arkkitehtuurin ystäville.
 

Heikki Juutilainen

 


"Viisitoistavuotiaana näin ensimmäisen kerran Goetheanum-rakennuksen kiikarilla kaukaa kymmenien kilometrien päästä Blauenin kukkuloilta. Näkemäni häkellytti niin, että tulin sanattomaksi, ihastuin, innostuin katsellessani noita erikoisia muotoja sekä Goetheanumin suuruutta ja majesteetillisuutta.
Paljon myöhemmin, 50 vuoden jälkeen oltuani viimeiset 15 työvuottani kyseisen - Rudolf Steinerin luoman - rakennuksen palveluksessa, kirjoitin tämän kirjasen." (H. Hasler)

 

Aloitussivulle