Ultran kirjaesittely

 


Gnosis – Löytöretkiä sisimpään itseen

Pentti Tuominen

207 s.
Kustantaja Basam Books
2019
25 €

 

 

SEPPO TANHUAN LUONNEHDINTA:

Lähestulkoon esoteerisen ähkyn kahdeksasta aikaisemmasta kirjasta saatuani, olin mielessäni jo tehnyt valintani vuoden kirjasta. Mutta… Jo kirjan aloittava ”Lukijalle” tempaisee kuitenkin maton helposta päätöksestä altani ja sukellan alkusanoista yli 4000 vuotta vanhaan vihkimysrituaaliin prinsessa Merensankhin askeleita seuraten täydenkuun hetkellä. Ylipappi Ptahhotep lausuu mystiset sanansa ”täydellisen tietoiseksi tulemisesta” saatellessaan prinsessan ajattomaan yksinäisyyteen suljetun kiviarkun sisällä. Kertomus on lainaus Elisabeth Haichin vihkimys kirjasta, mutta se imaisee jatkamaan lukemista egyptiläisistä mysteerikouluista ja kaikkialla olevasta näkymättömästä jumaluudesta.

Parhaimmillaan kirjassa sukelletaan 12 000 vuotta taaksepäin ihmiskunnan kvanttihyppyyn viljelystaidon ilmaantumisen myötä. Itsekin hermeettiseen filosofiaan jo lähes 30 vuotta sitten hurahdettuani innostuin lisää lukiessani, että ”hermeettisiin teksteihin on koottuna yhtenäiseksi järjestelmäksi koko gnostilainen ajatusmaailma.”

Pidätin hengitystäni ”Zarathustra” otsikon ohjatessa minut tutustumaan tähän salaperäiseen 625-550 eaa. eläneeseen vihittyyn mestariin, jonka tekstejä olen lainannut Kulta-aikaa käsitteleviin luentoihini jo vuodesta 2011 alkaen. Kristinusko vaikuttaa olevan melko tarkka kopio Zarathutralaisesta opista ja jonkinlainen lamppu syttyy tämän teoksen ajankohtaisuudesta Jeesuksen opetuksiksi kirjoitetuista teksteistä, jotka löytyvät salaperäisestä Q-evankeliumista ja joiden perusteella voisi olettaa Jeesuksen saaneen parannustaitonsa Therapeutai-lahkolta.

Q on tällä hetkellä koko maapallolle levinnyt salaperäinen ”tiedottaja”, jonka kannattajakunta kasvaa nopeasti myös Suomessa. Voisiko myös Q-lähteeksi kutsuttu Q-evankeliumi olla syntymässä uudelleen pitkän hiljaisuuden jälkeen.

Vielä hämmentyneemmäksi tulin Jeesuksen näkemyksestä, että jokainen ihminen on Jumalan poika sen jälkeen, kun on omaksunut tiedon jumalallisesta alkuperästään. Jeesus käytti tällaisista ihmisistä ilmaisua ”Valon Lapsi”. Sattumalta itselleni tärkein kirjallinen astrologinen tulkintani on nimeltään ”Valon Lapsi”.

Jonkinlainen niitti omaan näkymättömään yhteyteeni tämän kirjan kanssa vahvistuu Jeesuksen ilmaisusta: ”Minuus (korkein minä) on maailman valo” Olenhan vetänyt viime viikkoina useamman ohjatun valoverkkomeditaation.

Lopputulema Gnosiksesta monien eri uskontojen osana tai alkulähteenä on ihanan lohdullinen ykseyden oppi, joka ei sulje ketään ulkopuolelle Valon maailmasta. Gnosis ei ole kahlitseva uskonto vaan etsijän matka kohti valaistumista ilman pelkoa helvetistä, kadotuksesta tai tuomitsevasta Jumalasta.

 


KUSTANTAJAN ESITTELY:

Kirja kertoo mystisen alkutiedon (gnosiksen) matkasta muinaisen Egyptin mysteerikouluista Mesopotamian, Intian ja Lähi-idän uskontoihin ja antiikin filosofien ajatteluun sekä esoteeristen veljeskuntien rituaaleihin aina meidän päiviimme saakka. Saamme vastauksen kysymykseen, miksi Jeesuksen opettama gnosis on karsittu Uudesta testamentista. Saamme myös aihetta ihmetellä, miksi suurissa maailmanuskonnoissa kansalle ei kerrota kaikkia niitä vastauksia, joita heidän mystikkonsa ovat löytäneet ihmiskunnan perimmäisiin kysymyksiin. Kirjan päättää sulatteluosuus, jossa palapelin palaset loksahtavat kohdalleen.

Tekijä lähestyy aihetta tutkivan journalistin ja salapoliisin otteella, mistä syntyy uudenlaisia teorioita ja jonkin verran myös draamallista jännitettä. Faktat ja fiktiot muodostavat värikkään kudelman jättäen vastuun lopullisen mielipiteen muodostamisesta lukijalle. Kirja päättyy havaintoon, että ”Vuorelle johtaa monta polkua”, jotka kaikki päättyvät saman totuuden äärelle.

Pentti Juhani Tuominen (s. 27. lokakuuta 1942 Pertteli) on suomalainen tietokirjailija, luennoitsija, mystikko ja gnostikko. Hän on koulutukseltaan yhteiskuntatieteilijä ja suorittanut filosofian maisterin tutkinnon Turun yliopistossa 1967.

 

Aloitussivulle