Ultran kirja-arviointi

 

 

Et ole yksin III
Luule Viilma

Alkuperäisteos Ellujäämise õpetus IV, 1999
Haapsalu, 2002
Suomentaneet Mare Muhonen ja Iti Verte

329 s.

 

 

TIIVISTELMÄ

Kirjan alaotsikkona on "Stressien kielen oppikirja". Vanha aihe jatkuu uusia, tarkempia yksityiskohtia tarjoten. Kirja auttaa ymmärtämään että Ihminen isolla i:llä ei ole saavuttamaton unelma.

Kirjan otsikoita ovat mm.: Ennaltaehkäisevästä lääketieteestä, Kehomme – henkisen kehityksemme peili, Voimasta ja voimattomuudesta, Terveys on puhtautta, Pelon vangeista ja vartijoista. Kirja keskittyy yksityiskohtaisesti käsittelemään ruokailua ja ruuansulatusta, haluamista ja tarpeita, kieltämistä ja sallimista, joihin löytyy erinomaisia näkökulmia.
 

 

Luule Viilman itsensä mukaan tämä kirja on tarkoitettu niille ihmisille, jotka yrittävät ymmärtää mikä heille on tarpeellista ja mikä ei. Oppiessaan kommunikoimaan stressiensä kanssa ihminen oppii tuntemaan itsensä yhä paremmin ja huomaa näin itsessään olevan Ihmisen.

Siis erittäin toivottavia asioita, ja tartuinkin innolla kirjaan ja aloin lukea. Huomasin kuitenkin, että tätä kirjaa ei voikaan noin vain lukea läpi, vaan että asioiden ymmärtäminen vaatii aikaa - tai ainakin, kun yritin ymmärtää, mitä Luule on tarkoittanut, se vaati todellakin paneutumista tekstiin ja sen sanomaan. (Olen itse lukenut tätä ennen kaksi ensimmäistä Luulen kirjaa.)

Kaikki asiat eivät siltikään avautuneet - ainakaan yhden lukemisen aikana. Joitakin paikkoja merkitsin muistiin, että voisin palata niihin uudestaan paremmalla ajalla, jos ne vaikka olisivat niitä asioita, joilla voisin lisätä omaa itsetuntemustani.

Aioin poimia esimerkkejä kirjan aiheista, mutta sitten totesin, ettei sitä oikeastaan voi tehdä jättämättä jotakin oleellista pois. Sillä kaikki liittyy kaikkeen, olemmehan kokonaisuus, josta ei voi erotella henkistä ja fyysistä. Yli puolet kirjasta Luule Viilma on omistanut aiheelle 'Elämän sulattamisesta' eli miten henkiset ongelmamme heijastuvat ruoansulatuskanavaan ja millaisia oireita ne siellä aiheuttavat.

Paikoin vaikeaselkoista tekstiä keventää - ja myös selkiyttää – esimerkit elävästä elämästä sekä mustalla tai kursiivilla painetut kohdat. Suosittelen kirjaa niille, jotka ovat lukeneet ja pitäneet Luule Viilman edellisistä kirjoista. Viilmaan tutustumista tuskin kannattaa aloittaa tästä kirjasta, sillä stressien vapauttaminen alkaa jo ensimmäisestä kirjasta ja jatkuu edelleen kirja kirjalta kohti syvempää itsetuntemusta. Tällä matkalla kannattaa edetä asiassa porras portaalta, eikä harppoa liian pitkin askelin.
 

Merja Rönkkö

Aloitussivulle