Ultran DVD-arvostelu

 

Spontaani elämä

- Juhani Lehtinen puhuu 

Kesto n. 35 min
Tajunta-Media 2010
 

 

Henkisen tien kulkija Juhani Lehtinen avaa tässä puolentunnin sessiossa ikkunoita uusiin olemisen maisemiin. Ei hullumpi juttu ollenkaan. Olemmehan tämän yhteiskunnan taustavaikuttajien manipuloimine mielinemme eksyneet jo niin syvälle sääntöviidakkoon, että spontaani elämä tuntuu mahdottomalta saada vallitsevaksi olotilaksi. Juhani opastaa kuulijaansa takaisin vapauteen ja rentouteen.
     Hän puhuu nykyihmisen elämän reaktiivisuudesta, säännöistä ja niiden lähes tiedottomasta noudattamisesta, joka johtaa entistä suljetumpaan olotilaan, jota joku ulkopuolinen hallinnoi. ”Spontaanius edellyttää hallitsemattomuutta.” Hän puhuu kaaoksesta luonnollisena olemisen tilana, joka tuo rentouden ja rauhan. Hän puhuu aivan totta: elämä ja evoluutio voi tapahtua vain monipuolisessa, vapaassa kaaoksen tilassa, sillä mitä enemmän pyritään kohti kovaa järjestystä, sitä enemmän syntyy kahtiajakautumista, epäjärjestystä ja väkivaltaa.
     Lehtisen mukaan yhteys elämään syntyy muun muassa sisäisestä yksin olemisen tilasta, vaikka ruuhkabussissa. Se on mielen tila, tällä hetkellä läsnä oleva rento oleminen. Spontaaniuteen ei siis voi pyrkiä pinnistellen.

     Kirkas näkökulma eettisyyteen on yksi Lehtisen avaamista ikkunoista. ”Eettisyys antaa mahdollisuuden papeille, poliitikoille ja moralisteille asettua meidän ja spontaaniuden väliin. Nuo ovat ne tahot, jotka haluavat kertoa, miten sinun pitää olla.” Oikea oivallus! Niinkin hienolta tuntuva käsite kuin eettisyys, onkin totta vieköön meihin ulkopuolelta iskostettu uskomus, joka helposti nostaa esiin tarpeettomia syyllisyydentunteita. Se on viisas ken ymmärtää, että Lehtinen ei yllytä mihinkään laittomuuksiin, sillä meissä jokaisessa on sisäinen tieto siitä, mitä lakikirjat sisältävät, kuten hän sanoo. Hän haluaa johtaa vain suurempaan vapauteen, joka päinvastoin vähentäisi yhteiskunnallisia ongelmia ja jännityksiä.
     Tärkeä puheenaihe on seksuaalisuutemme olemus. Reaktiiviseen seksiin liittyy usein pelkoja ja syyllisyyttä, kun taas spontaani seksi on väylä meditaatioon ja omaan itseen. ”Seksi on koko kehon ja mielen spontaania tanssia.”
     Kaikin puolin mukavan tyynessä esityksessä ainoa ristiriitainen tekijä on filmin leikkaus, joka paikoitellen hyppelee häiritsevän tiheästi edestakaisin lähi- ja puolivartalokuvien välillä. Juhani Lehtisen kerronta on lempeän rauhallista. Sanat ja lauseet eivät jää epäselviksi. Odotan lisää hänen kiteytyneitä oivalluksiaan.
 

Heikki Juutilainen

  

Aloitussivulle