Ultran CD-arvostelu

 

 

Watersounds
Bhote Kosi - The Big River from Tibet

Äänitys Henning B. Cristensen
71.20 min
Fonix Music

16 e

1 2 3

 

Tälle levylle on tallennettu tunnelmia Himalajalta alkunsa saavan mahtavan Bhote Kosi joen varrelta. Veden ikiaikaisuus, voima ja vaihtelevuus tekevät vaikutuksensa kuulijaan. Äänityksessä jouduttiin turvautumaan erikoistekniikkaan. Henning B. Cristensen teki taikojaan kannettavalla Sony DAT-äänittäjällä, TCD-D3:lla ja Sonyn ECM-909MS stereomikrofonilla. Virta saatiin kotitekoisella Ni.Ca.-Powerilla. Se pidettiin lämpimänä alustakin alla.

Ensimmäinen kappale on Running under ice 4600 m korkeudessa, kesto 6.30 minuuttia. Kang Nachugo- jäämuurin alla sulava vesi juoksee ohuen jääkuoren alla.
Toinen kappale on Crossing steep stone 4550 m korkeudelta, kesto 6.30 minuuttia. Sulava vesi on nyt muodostunut virraksi, joka virtaa yli jyrkän , isokivisen alueen.
Kolmas kappale on nimeltään Forming into a mountain stream, 4400 m korkeudelta, kesto 7.00 minuuttia. Kappale on äänitetty Na-yhteisön yläpuolella. Vesi tulee yhä Kang Nachugon jäätiköltä.
Neljäs kappale Rollwalling Chhu 3600 m korkeudeltä, kesto 6.00 minuuttia.

Ympäröivien vuorten pienemmät virrat muodostuvat joeksi. Äänittäjien leiri oli aivan sen paikan vieressä, missä joki levenee ja muodostaa paljon pintapyörteitä.

Viides kappale, ”Washi- Water” on 2200 m korkeudelta, kesto 4.00 minuuttia. Äänitetty kauniilla pienellä lähteellä, Taustalla kuuluu Ison Bhote Kosi -joen etäinen ääni.
Kuudentena kappaleena on Amatal Kola 1700 m korkeudelta, kesto 3.00 minuuttia. Amatal Kola on yksi niistä joista, jotka juoksevat Bhote Kosiin. Äänitys tehtiin isolla kalliolla keskellä jokea. Kivet muodostavat kauniita pyörteitä, ja joen ääni vaihtelee jatkuvasti.
Seitsemäs kappale on Bhote Kosi, 1400 m korkeudelta, kesto 2.40 minuuttia. Tässä kohdin Tiibetin iso joki ohittaa kapean kuohukon lähellä Jargaton kylää.
Kahdeksas kappale Amatal Kola kestää 4.00 minuuttia.
Yhdeksäs Washi-Water kestää 8.00 minuuttia.
Kymmenes kappale Forming into a mountain stream kestää 8.00 minuuttia.
Yhdestoista kappale Crossing steep stone kestää 6.00 minuuttia.
Kahdestoista kappale Runnings under ice kestää 9.40 minuuttia.

Kuulija lienee sanaton tämän kuunneltuaan. Tavallinen maailma tekee miltei pyhäinhäväistyksen tunkeutuessaan rikkomaan kuulijan kokemuksen. Veden sanoma ja pyhyys ovat vastaansanomattomia.

Tuula Pelttari

 

  

Aloitussivulle